Video i slike sa utakmice Rumunija-Ukrajina na EURO 2024 su montirani

Ukrajina, koja se od februara 2022. bori protiv ruske invazije na celu njenu teritoriju, izgubila je utakmicu protiv Rumunije na Evropskom prvenstvu u fudbalu 17. juna 2024. Na stadionu je tokom meča bila zabranjena zastava Rusije. Međutim, nakon utakmice na društvenim mrežama se pojavio montirani snimak i izmenjene slike uz tvrdnje da su rumunski navijači provocirali Ukrajinu parolama i zastavama u znak podrške Rusiji, Putinu ali i Srbiji. AFP-ova istraga je pokazala da je video snimku dodat zvuk, a da navijači na stadionu nisu razvili ni zastavu Donjetske Narodne Republike niti transparent "Kosovo je Srbija". UEFA je za AFP potvrdila da je snimak u kome se čuje skandiranje "Putin" lažan.

Reprezentacije 24 evropske zemlje takmiče se u Nemačkoj na Evropskom fudbalskom prvenstvu od 14. juna do 14. jula 2024. Iako su mnogi usmereni na fudbal, na društvenim mrežama i u medijima, osim prognoza i rezimea utakmica, cirkulišu i netačne informacije.

Naime, ubrzo nakon utakmice Rumunije i Ukrajine 17. juna 2024. pojavili su se postovi na srpskom na TelegramuTviteru, Fejsbuku ali i nekim portalima poput ovog i ovog, sa snimkom i slikom sa stadiona uz tvrdnje da su rumunski navijači provocirali Ukrajinu skandirajući ime ruskog predsednika i prikazujući zastavu Donjetske Narodne Republike (DNR), teritorije na istoku Ukrajine pod kontrolom Moskve.

Još jedna slika je podeljena u postovima na srpskom poput ovog i ovog uz netačnu tvrdnju da su rumunski navijači na toj utakmici razvili veliki transparent sa natpisom "Kosovo je Srbija".

AFP je proverio slike i snimak i utvrdio da je videu dodat zvuk, da je na jednoj slici dodata zastava DNR-a, dok je navodna fotografija velikog transparenta stara i ne prikazuje publiku tokom utakmice Rumunije i Ukrajine. U živom prenosu utakmice 2024. nema traga bilo kakvom skandiranju za ili protiv Putina, niti bilo kojoj od tih spornih zastava.

Image
Skrinšot netačnih objava na društvenim mrežama, napravljen 20. juna 2024.

Zvuk skandiranja nije originalan

Montirani snimak je podeljen na mnogim jezicima poput mađarskog, francuskog, bugarskog, nemačkog, vijetnamskog, arapskog i grčkog. U mnogim postovima je kao izvor snimka pominjan jedan nalog na Eksu, poznat po širenju netačnih informacija (na primer o nagradi za ukrajinske žene i o vazdušnom performansu uoči Olimpijskih igara).

Video snimak zaista prikazuje rumunske navijače tokom utakmice Rumunije i Ukrajine 2024, prepoznatljive po bojama reprezentacije sa trobojnim plavo-žuto-crvenim ivicama na rukavima. Međutim, kad se pažljivo pogleda, vidi se da se zvuk ne poklapa sa pokretom navijača. Ispostavilo se, međutim, da je zvuk zapravo preuzet iz drugog snimka, zabeleženog 2021. godine, koji je montiran i dodat videu.

Na nekim nalozima na Eksu, koji očigledno podržavaju Ukrajinu, tvrdilo se da su navijači zapravo skandirali uvrede ruskom predsedniku. Čini se, međutim, da je i ova tvrdnja netačna: drugi video priložen kao dokaz ne prikazuje Alianc arenu u Minhenu gde je ukrajinski tim igrao protiv Rumunije 17. juna 2024. (arhivirano ovde).

AFP je tražio više informacija naprednom pretragom sa ključnim rečima koja je dovela do snimka objavljenog 2021. na Jutjubu na nalogu posvećenom navijačima ukrajinskog kluba Dinamo Kijev. Na snimku vide ukrajinski navijači (takođe u odeći žute boje) kako vređaju ruskog predsednika (arhivirano ovde). Taj snimak prikazuje utakmicu između Austrije i Ukrajine igranu 21. juna 2021. na EURO 2020 -- održanom godinu dana kasnije zbog pandemije korona virusa -- na nacionalnom stadionu u Bukureštu (arhivirano ovde). 

Napravili smo montažu da bismo uporedili zvuk starog snimka sa verzijom koja trenutno kruži na društvenim mrežama i čini se da su neki delovi zvuka iz 2021. preuzeti i upotrebljeni za novi zvuk dodat snimku sa utakmice na EURO 2024. Uvrede su isečene ali identično je bubnjanje i skandiranje "Putin":

Prema izveštajima u medijima poput ovog, ovog i ovog (arhivirano ovde, ovde i ovde), to skandiranje sa istim ritmom i melodijom potiče iz 2014. godine kada su različite ukrajinske fudbalske navijačke grupe počele da skandiraju "Путін – хуйл" -- "Putin Hujlo" što može da se prevede kao "Putin je drkadžija" -- u kontekstu euromajdanskog protesta i početka rata između Ukrajine i Rusije 2014. godine.

Iako je kvalitet montiranog videa koji se trenutno deli na internetu loš, približno vreme snimanja može se proceniti na osnovu senke koju na teren bacaju zidovi stadiona Alianc Arena Minhen. Na osnovu toga se čini da je video snimljen negde oko 34. minuta utakmice. Međutim, tokom zvaničnog prenosa utakmice nije se moglo čuti skandiranje kao u obmanjujućem videu.

AFP-ovi fotografi i novinari koji su bili na toj utakmici nisu čuli nikakvo skandiranje slično montiranom snimku.

UEFA je na pitanje AFP-a 18. juna 2024. odgovorila da je snimak "lažan", bez dodatnog komentara. Ta organizacija normalno istražuje problematično ponašanje navijača tokom utakmica.

Tako je, na primer, 17. juna 2024. godine UEFA saopštila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog navodnog nedoličnog ponašanja srpskih navijača posle utakmice protiv Engleske, preneo je AFP (arhivirano ovde). Nema traga da je prijava podneta zbog skandiranja Putinu. 

Image
Fudbaleri Rumunije slave nakon što su postigli treći gol na utakmici EURO 2024 protiv Ukrajine 17. juna 2024. (AFP / Migel Medina)

Zastava Donjetske republike je dodata slici

AFP je našao trenutak kada je zastava Donjetske Narodne Republike navodno prikazana na ekranu tokom prenosa utakmice uživo. To je momenat nakon što je rumunski fudbaler Nikolae Stančiu postigao prvi gol za svoju reprezentaciju (29. minut) i pokazuje radovanje igrača. Uporedili smo snimak ekrana sa direktnim prenosom meča na Bugarskoj nacionalnoj televiziji da bismo pokazali da na stadionu nije bila takva zastava:

Image
Poređenje montirane slike (levo) sa skrinšotom prenosa utakmice Rumunije protiv Ukrajine, napravljeno 20. juna 2024.

Pretražili smo AFP-ove kao i fotografije i snimke na društvenim mrežama, ali i slike drugih fotografa i nigde nismo našli nijednu sliku sa spornom zastavom. Naprotiv, pronašli smo brojne slike i snimke koji ukazuju na to da je zastava dodata na skrinšot snimka. Na slikama na sajtu Geti imidžis ovde i ovde, na primer, se jasno vidi transparent sa natpisom "Die Burker" a vidi se da pored njega nema nikakve zastave (arhivirano ovde i ovde).

Takođe, na snimku gola koji je UEFA objavila na svom sajtu vidi se trenutak prvog gola Rumunije (stranica arhivirana ovde). Nema sporne zastave:

Image
Skrinšot snimka objavljenog na sajtu UEFA, napravljen 20. juna 2024. godine. Lupu je dodao AFP

Montaža sa slikom iz 2023.

Obrnuta pretraga slike sa spornim transparentom na kome piše "Kosovo je Srbija" razvijenog na tribinama takođe je pokazala da se radi o montaži. Donji deo slike u obmanjujućim postovima prikazuje rumunskog igrača Andreja Ratiua (Andrei Ratiu). Sliku je objavila UEFA na svom sajtu i na svom nalogu na Eksu.

Image
Poređenje lažne slike podeljene na društvenim mrežama (levo) sa skrinšotom sa sajta UEFA, napravljeno 20. juna 2024.

Obrnuta pretraga gornjeg dela slike je dovela do izveštaja u medijima iz septembra 2023. poput ovog i ovog (arhivirano ovde i ovde). Prema izveštajima, utakmica Rumunije i Kosova u Bukureštu u septembru 2023. je zaustavljena kada su rumunski navijači razvili veliki transparent.

Image
Poređenje lažne slike podeljene na društvenim mrežama (levo) sa skrinšotom sajta Al Džazire, napravljeno 20. juna 2024.

UEFA je kasnije kaznila Rumunski fudbalski savez zbog skandiranja i transparenta kao i drugog problematičnog ponašanja navijača tokom te utakmice.

AFP je prethodno već razobličio netačne tvrdnje da slika desetak muškaraca sa albanskim imenima prikazuje Engleze koji su napali srpske navijače u incidentu nakon utakmice Srbija-Engleska na samom početku Evropskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj.

Članak je ažuriran dodatnim detaljima o izvorima informacija
21. jun 2024. Članak je ažuriran dodatnim detaljima o izvorima informacija

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas