Stara slika engleske policije podeljena je van konteksta nakon tuče engleskih i srpskih navijača na EURO 2024

Prema navodima lokalne policije utakmica između Engleske i Srbije u nemačkom gradu Gelzenkirhenu na Evropskom prvenstvu u fudbalu 16. juna 2024. prošla je bez velikih incidenata, sa izuzetkom tuče ispred jednog lokala nakon koje je priveden jedan engleski i sedam srpskih državljana. Međutim, u objavama na društvenim mrežama se deli slika desetak muškaraca sa albanskim imenima uz netačnu tvrdnju da su to Englezi koji su napali srpske navijače. Ta slika je nepovezana sa EURO 2024 i nasiljem među navijačima. Lokalna policija u Engleskoj ju je objavila u martu 2023. nakon što su prikazani muškarci osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog trgovine drogom.

Nemačke vlasti su utakmicu Engleska-Srbija u Gelzenkirhenu 16. juna 2024. unapred označile kao utakmicu visokog rizika pa su se u skladu sa tim mobilisale. Dan je bio uglavnom miran, saopšteno je posle događaja (arhivirano ovde), uprkos jednom incidentu u popodnevnim satima ispred kafića. Lokalna policija je potvrdila da je nakon incidenta privela sedam srpskih i jednog engleskog navijača.

U međuvremenu, neki srpski mediji preneli su glasine da su Albanci napali srpske futbalske navijače i na društvenim mrežama su se pojavili postovi poput ovog na Eksu i ovog na Fejsbuku u kojima je prikazana slika navodnih napadača sa albanskim imenima. Obrnuta pretraga slike je pokazala da je tvrdnja netačna i da je fotografija stara i nepovezana sa incidentom u Gelzenkirhenu. Lokalna nemačka policija u svojim izveštajima nije pominjala da su incident izazvali Albanci.

Image
Skrinšot netačnog posta objavljenog na Eksu, napravljen 18. juna 2024.

Obrnuta pretraga slike je dovela do izveštaja objavljenih u lokalnim engleskim medijima u martu 2023. godine, na primer ovog, ovog i ovog (arhivirano ovde, ovde i ovde). U izveštajima se citira policija Lesesteršajra i navodi da su muškarci na slici uhapšeni i osuđeni na nekoliko godina zatvora zbog trgovine drogom.

Pretraga na sajtu policije u Lesesteršajru dovela je do istog spiska imena i izveštaja o osudi tih muškaraca na kazne od četiri do osam godina zatvora. 

Mnogi srpski mediji su preneli snimak incidenta zabeležen na ulici a za koji policija Gelzenkirhena kaže da je poprište tuče nekoliko sati pre fudbalske utakmice između Srbije i Engleske. Neki su i bez ikakve potvrde policije objavili da napadači nisu bili Englezi već Albanci.

"Policija je oko 15.45 obaveštena o sukobu srpskih i engleskih fudbalskih navijača na području Arminštrase. Policajci za suzbijanje nereda su raspoređeni i razdvojili dve strane. Oni su priveli sedam srpskih navijača i podneli krivičnu prijavu za nanošenje teških telesnih povreda," saopštile su nemačke vlasti na konferenciji za medije iste večeri (arhivirano ovde).

"Došlo je do incidenta na Arminštrase gde su se sukobili engleski i srpski navijači. Međutim, to se brzo smirilo pošto je policija brzo izašla na lice mesta," izjavio je dan posle utakmice Luidžer Volterhof (Luidger Wolterhoff) koji vodi Operativni centar tokom prvenstva u gradu Gelzenkirhenu (arhivirano ovde).

"U toku dana kontrolisani su lični podaci oko 50 osoba, a sedam srpskih i jedan engleski navijač privedeni su posle sukoba ispred lokala," saopštile su vlasti, ističući da je dan uglavnom prošao veselo i bez problema.

UEFA je 17. juna 2024. godine saopštila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog navodnog nedoličnog ponašanja srpskih navijača posle utakmice protiv Engleske, preneo je AFP (arhivirano ovde).

Istovremeno, Kosovo i Srbija uputili su UEFA-i uzajamne žalbe zbog iste utakmice.

Srbija se žalila da je kosovski novinar navodno prikazao znak albanskog nacionalizma, dok se Fudbalski savez Kosova (FFK) žalio zbog, kako je naveo u prijavi, "rasističkih poruka" navijača iz Srbije.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas