Snimak je nastao pre požara u Teksasu, nije dokaz da je požar pokrenut laserskim oružjem

Veliki požari su od 26. februara 2024. poharali severni Teksas i odneli dve žrtve. To su bili najveći požari u istoriji ove američke države. Nakon njih se na društvenim mrežama pojavio video zelenog snopa svetlosti uz netačnu tvrdnju da je snimljen "neposredno pre požara" i da je to dokaz kako je vatra izazvana laserskim oružjem. Međutim, snimak je objavljen na Tiktoku skoro dva meseca pre nego što su požari planuli u Teksasu. Štaviše, jedan stručnjak je objasnio AFP-u da zraci takvih oružja nisu vidljivi ljudskom oku, te ne bi bili uočljivi na takvom snimku.

"Identičan zeleni laserski zrak koji se pojavio na nebu iznad Mauija/Havaji, kada je u tom gradu izbio katastrofalan požar - pojavio se i na nebu iznad Teksasa neposredno pre izbijanja masivnog požara," piše u opisu posta objavljenog 3. marta 2024. na Telegramu uz snimak dug četiri sekunde na kojem se vidi kako zeleni zrak udara u zemlju dok se čuje osoba koja viče na engleskom. Post je pregledan preko 9.000 puta za deset dana.

Isti snimak je podeljen na srpskom na Fejsbuku početkom marta 2024. uz slične tvrdnje da prikazuje "kako nastaju požari". Korisnica iz Crne Gore ga je objavila 3. marta uz opis da je "misteriozni zeleni laser snimljen na videu tijekom šumskih požara u Teksasu."

Uz slične tvrdnje objavljen je na raznim platformama i na drugim jezicima poput hrvatskog, grčkog, španskog, francuskog i engleskog, uključujući i post na Eksu američkog konzervativnog komentatora Čaka Kalesta (Chuck Callesta) koji je prethodno širio dezinformacije o požarima na Havajima u avgustu 2023.

Čini se da su mnogi korisnici koji su komentarisali postove mislili da je snimak dokaz da je visokoenergetsko oružje krivo za požare u Teksasu.

Međutim, AFP-ova istraga je pokazala da je snimak prvi put objavljen u decembru 2023, mesecima pre katastrofe u Teksasu. Štaviše, jedna američka elektroenergetska kompanija priznala je 7. marta 2024. da je njena oprema možda izazvala najveći požar (arhivirano ovde). Prema stručnjaku kojeg je AFP intervjuisao, zraci lasera visoke energije nisu vidljivi ljudskom oku.

Image
Skrinšotovi obmanjujućih objava na Fejsbuku (levo) i na Telegramu, napravljeni 14. marta 2024.

Tvrdnje da je za požare krivo oružje, koje koristi fokusiranu elektromagnetnu energiju i koje se u SAD-u razvija za odbranu od bespilotnih letelica i projektila, pojavile su se dok su se vlasti Teksasa od 26. februara 2024. borile da obuzdaju šumske požare u severozapadnom regionu Penhendlu. U požarima su poginule najmanje dve osobe.

Požar nazvan Smoukhaus Krik (Smokehouse Creek) postao je najveći u Teksasu, obuhvatajući više od 4.000 kvadratnih kilometara te države.

Šumarska služba Teksasa saopštila je 14. marta 2024. da je 89% tog požara pod kontrolom.

Snimak nije povezan sa požarima u Teksasu

Obrnuta pretraga snimkapretraga po ključnim rečima su dovele do klipova objavljenih na TiktokuFejsbuku 31. decembra 2023, pre izbijanja požara (arhivirano ovdeovde).

U opisu snimka na engleskom na Tiktoku piše da se "zeleni laserski zrak" pojavljuje na nebu tokom oluje "31. decembra 2023. godine", da "pali alarme autimobila" i "pravi električne smetnje". Autor se pita šta je izvor tog fenomena, uz sugestiju da bi uzrok mogli biti neidentifikovani leteći objekti. Na kraju, autor posta naglašava u zagradi da je objava "samo u obrazovne svrhe".

Snimak je objavio čovek po imenu Antonio Vilijams (Antonio Williams) koji sebe opisuje kao "kreatora filmova" i koristi profil "incognitogamingtv" na Tiktoku.

Image
Skrinšot objave na Tiktoku napravljen 11. marta 2024. Crveni kvadrat i liniju dodao je AFP

AFP nije uspeo da locira zgrade koje se vide na snimku, ako uopšte postoje. Sa druge strane, čini se da su zeleno svetlo i povezani zvučni efekti digitalno obrađeni. Na primer, nakon otprilike jednog minuta u originalnom snimku postavljenom na Tiktoku, pojavljuje se kamion nasred ulice koji se ne kreće.

U drugim objavama na Fejsbuku koje je pregledao AFP autor posta je objavio više naizgled obrađenih snimaka, kao na primer navodno veliko "rečno čudovište" koje pliva ispod mosta, neidentifikovani leteći objekat koji lebdi iznad zemlje, zmaj koji prati avion, asteroid koji udara u mesec, antropomorfna figura koja hoda po oblacima, bljesak svetlosti koji dolazi sa neba i druge navodne natprirodne pojave.

AFP je kontaktirao Vilijamsa i zatražio komentar, ali odgovor nije stigao a čini se da je Vilijams nakon toga na Tiktoku blokirao AFP-ovog novinara.

Teorije o 'oružju usmerene energije'

Odgovarajući na pitanje o teorijama zavere, šumarska služba Teksasa je rekla AFP-u da nema indikacije da su oružja usmerene energije bila umešana u požare.

Jan Bojd (Iain Boyd), direktor Centra za nacionalne bezbednosne inicijative na Univerzitetu Kolorado i stručnjak za oružje usmerene energije, rekao je za AFP da iako bi laseri visoke energije usmereni na vegetaciju teoretski mogli da izazovu požar, oružje koje razvija vojska zahteva izuzetno veliku energiju i nosač aviona koji je prevelik da bi ostao neprimećen.

Takođe, zrak ne bi bio zelen kao onaj na snimku.

"Zraci ovih lasera su u infracrvenom delu elektromagnetnog spektra, nisu zeleni i nisu vidljivi ljudskom oku," rekao je on.

Prema navodima američke Vladine kancelarije za odgovornost (GAO), ta oružja usmerene energije (DEW) koriste fokusiranu elektromagnetnu energiju "u borbi protiv neprijateljskih sila i resursa" i uključuju visokoenergetske lasere (arhivirano ovde). Kako je GAO istakao na svom sajtu, u toku su istraživanja na ovim oružjima. Američka vojska testirala je razne prototipe takvih oružja od 2014, pogotovo za misije protiv dronova (arhivirano ovde).

I britanska vlada je prikazala u martu 2024. kako testira oružje usmerene energije nazvano "Plamen zmaja" (arhivirano ovde).

AFP je ranije razobličio slične netačne tvrdnje o upotrebi oružja usmerene energije na Havajima, koje su kružile nakon požara 2023.

Iako su nekada bile ograničene na uske krugove, teorije o oružju usmerene energije dobile su zamah na internetu nakon šumskih požara koji su opustošili delove Kalifornije 2010-ih, prema nalazima istraživača Majka Rotšilda (Mike Rothschild), stručnjaka za pokret QAnon i autora knjige "Jevrejski svemirski laseri".

"To verovanje je na temelju nedostatka osnovnog razumevanja koje pristalice zavere imaju o tome kako vatra i vetar funkcionišu," rekao je Rotšild u intervju za AFP 11. avgusta 2023.

"Teorija je posebno prilagodljiva društvenim medijima jer se uklapa sa slikama požara koje prikazuju snopove svetlosti koji navodno dolaze iz svemira," dodao je.

Dalekovodi pod istragom

Dva požara su izbila 26. februara dok su duvali jaki vetrovi, rekla je u mejlu 28. februara. 2024. portparolka američke meteorološke službe Morin O'Liri (Maureen O'Leary). Sutradan se vetar pojačao i požar se proširio.

U intervju za AFP 28. februara 2024, Majkl Golner (Michael Gollner), profesor mašinstva na Univerzitetu Berkli i specijalista za požar i dinamiku požara, rekao je da je su požari "ozbiljno podstaknuti i šireni" kombinacijom suvih uslova i promenljivog vremena sa jakim vetrovima.

"Vatra se brzo širi kroz suvu travu," rekao je on. "U stvari, to su često najsmrtonosniji požari."

Kako je kancelarija američke meteorološke službe u Teksasu izvestila na platformi Eks: "Većina požara u Teksasu je izazvana ljudskim faktorom" (arhivirano ovde).

Image
Skrinšot objave američke Meteorološke službe u Amarilu na Eksu, napravljen 8. marta 2024.

Šumarska služba Teksasa otvorila je istragu kako bi utvrdila uzrok požara. Prema navodima Teksas tribjuna, zvaničnici Šumarske službe Teksasa su 7. marta izjavili da je njihova istraga zaključila da su dalekovodi izazvali dva požara, uključujući i onaj najveći (arhivirano ovde).

Američka elektroenergetska kompanija priznala je da je njihova oprema možda izazvala najveći požar u istoriji Teksasa. "Na osnovu trenutno dostupnih informacija, Eksel Enerdži je priznao da je njegova infrastruktura možda bila uzrok požara u Smokhaus Kriku," saopštila je kompanija.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas