Meso uzgojeno od životinjskih ćelija u laboratorijama za sada nije odobreno u EU

U Evropskoj uniji nije odobrena proizvodnja mesa uzgojenog u laboratoriji od ćelija životinjskog porekla. Uprkos tome, na društvenim mrežama širi se netačna tvrdnja da jedna kompanija snabdeva nemačke restorane mesom proizvedenim od životinjskih ćelija uz pomoć 3D štampača. Predstavnici kompanije i jedna ekspertkinja za hranu, su međutim, za AFP rekli da firma svoje proizvode pravi isključivo od sastojaka biljnog porekla.

"Fabrika u Holandiji 3D štampa 500 tona odreska mesečno. Kompanija Redefine Meat snabdevaće štampane filete nemačkim restoranima. Otprilike 110 nemačkih restorana već kupuje 'meso' od Redefine Meat-a", piše u  objavi na srpskom koja je od 12. januara 2024. na Fejsbuku podeljena više od 1.600 puta. U istoj objavi se dalje navodi: "Da bi započeli proces 3D štampanja mesa, naučnici vrše biopsiju uzorka životinjskih matičnih ćelija u zavisnosti od željene vrste mesa - govedine, svinjetine, živine ili čak ribe".

Ista tvrdnja  podeljena je više hiljada puta na nekoliko jezika, uključujući i nemački, mađarski, engleski, poljski, grčkičeški.

Image
Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 4. marta 2024.

Prema izveštaju AFP-a, poslednjih nekoliko godina u Nemačkoj je smanjena potrošnja mesa i neki ljudi su počeli da koriste zamene za meso (arhivirano ovde). Ove zamene bez mesa često sadrže biljni protein iz soje, graška ili pšenice. Deo procesa proizvodnje nekada je i 3D štampanje.

Kultivisano meso ili meso proizvedeno u laboratoriji je nešto drugo: to je meso uzgojeno od životinjskih ćelija koje se mogu dobiti bez ubijanja životinja. Tehnika 3D štampanja može se koristiti kako bi proizvod dobio odgovarajući oblik.

Ipak, kompanija je u objavama na društvenim mrežama navela da su zamene za meso koje ona proizvodi i prodaje napravljene isključivo od sastojaka biljnog porekla, a ne od životinjskih ćelija. Meso od životinjskih ćelija za sada nije ni odobreno u EU.

Kompanija ne proizvodi meso uzgojeno u laboratoriji

Objave koje su se proširile društvenim mrežama odnose se na izraelsku kompaniju Ridifajn mit (Redefine Meat), koja, kako se navodi u postovima, mesom od životinjskih ćelija snabdeva "110 nemačkih restorana".

Kompanija, međutim, na svom sajtu navodi da su njeni proizvodi napravljeni samo od sastojaka biljnog porekla i da ne sadrže nijedan sastojak životinjskog porekla. Kompanija je to potvrdila i za AFP, navodeći da su tvrdnje podeljene na društvenim mrežama "netačne informacije".

"Redefine Meat kompanija koristi samo sastojke biljnog porekla, dakle, ne upotrebljava ni životinjske matične ćelije, niti sastojke životinjskog porekla," rekli su AFP-u predstavnici kompanije. Proizvodi od takozvanog "novog mesa" biljnog porekla prave se u holandskoj fabrici ove kompanije.

U tekstu nemačkog časopisa Virtšaftsvoš (Virtschaftsvoche) iz januara 2023. godine, osnivač kompanije Redefine Meat, Išer Ben-Šitrit (Eshchar Ben-Shitrit), objasnio je da 3D štampači u jednoj od fabrika kompanije u Holandiji mesečno mogu da proizvedu i do 500 tona proizvoda od biljnih sastojaka koji zamenjuju meso. Količine pomenute u objavama podeljenim na društvenim mrežama verovatno potiču od ove ili neke slične izjave.

Iz kompanije Redefine Meat su za AFP rekli da je njihov proizvod,  takozvano "novo meso", najpre uveden u ketering industriju i da je na raspolaganju u oko 4.000 restorana širom sveta. Dodali su da oko 700 ketering restorana u Nemačkoj koristi njihove proizvode, a da se mogu naći i u prodavnicama. Zamenu za meso u svom jelovniku imaju i restorani u Austriji.

Još bez odobrenja u EU

Stručnjakinja za hranu Anet Rajnke (Annett Reinke) iz brandenburškog Savetovališta za potrošače je 12. februara 2024. u pisanoj izjavi za AFP navela da su proizvodi kompanije Redefine Meat zamene za meso, kao što su zamene za pljeskavice ili bratvurst kobasice, koje se u Nemačkoj prodaju prvenstveno u restoranima -- između ostalog, u Berlinu ili nemačkoj pokrajini Brandenburg. Ta mesta se i pominju u spornim objavama na društvenim mrežama.

Anet Rajnke je takođe objasnila da su proizvodi te kompanije "napravljeni od uobičajenih sastojaka na biljnoj bazi, kao što su grašak, soja, pšenica, pirinač ili kokos".

Sa druge strane, takozvano kultivisano meso ili meso napravljeno u laboratoriji, koje Redefine Meat ne proizvodi, uzgojeno je od životinjskih ćelija. Prema rečima ove stručnjakinje, to podrazumeva "zamene za meso koje se prave od životinjskih ćelija i rastvora hranljivih materija".

Meso proizvedeno u laboratorijama od životinjskih ćelija, međutim, još nije odobreno u Evropskoj uniji.

Te zamene za meso, napravljene od životinjskih ćelija u Evropskoj uniji obuhvaćene su takozvanom Uredbom o novoj hrani. Ukoliko bi neko hteo da prodaje takve proizvode, oni bi, pre nego što se puste na tržište,  morali da prođu kroz proveru da li su bezbedni za zdravlje, rekla je Anet Rajnke za AFP.

"U principu, kulture ćelija i tkiva mogu da potiču od životinja, biljaka, mikroorganizama, gljiva ili algi. Laboratorijski uzgajano meso i riba se zato smatraju novom hranom i moraju proći niz neophodnih testova i procena pre nego što budu odobreni za tržište," kaže Rajnke.

Kada se podnese zahtev za dozvolu, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) proverava da li su novi proizvodi bezbedni. Mogu se staviti na tržište samo nakon što se za to dobije pisano odobrenje, a zatim se dodaju na listu nove hrane EU (arhivirano ovde).

Uslovi za upotrebu, posebni zahtevi za označavanje ili informacije o mogućim alergijskim reakcijama su takođe navedeni, kaže Anet Rajnke. Ona dodaje da "samo ona nova hrana koja je odobrena i dodata na listu može da se pusti na tržište u skladu sa navedenim uslovima. Za meso proizvedeno u laboratorijama takve dozvole nisu izdate."

"Meso proizvedeno u laboratorijama odobreno je u Singapuru, kao i u Izraelu," dodaje ona.

"Od gotovo 300 novih zahteva za procenu bezbednosti nove hrane, koje smo primili od početka primene Uredbe iz 2018. godine, nijedan se ne tiče hrane životinjskog porekla dobijene iz ćelijskih kultura," rečeno je 13. februara 2024. godine AFP-u u Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA).

Ni pretragom pomoću ključnih reči ne može se pronaći nijedan medijski izveštaj o odobrenju koje je EU izdala za meso proizvedeno u laboratoriji.

Izveštaji medija na nemačkom jeziku samo ukazuju da je filijala jedne nemačke prehrambene kompanije sa EFSA-om ušla u inicijalne razgovore o mesu uzgojenom u laboratoriji. EFSA je 13. februara 2024. rekla da još nije dobila zvaničan zahtev od te kompanije. "Moguće je da će kompanija taj zahtev podneti, imajući u vidu da nas je pitala za opšte savete koje dajemo pre nego što neko podnese zahtev," dodali su u Agenciji.  

Image
Veganski burger predstavljen u Las Vegasu u januaru 2019. (AFP / Robin Bek)

U novembru 2023. godine, italijanska vlada je zabranila meso proizvedeno u laboratorijama (arhivirano ovde). Mađarski ministar poljoprivrede je u januaru 2024. najavio da njegova vlada namerava da se ugleda na Italiju.

Italija, Austrija i Francuska, uz podršku još devet članica među kojima su Mađarska, Luksemburg, Rumunija i Češka, 18. januara 2024. godine uputile su zvaničnu notu Savetu ministara EU, u kojoj se navodi da meso uzgojeno u laboratoriji predstavlja pretnju "primarnim pristupima zasnovanim na proizvodnji na farmama i autentičnim metodama proizvodnje hrane koje su u samom srcu evropskog modela poljoprivrede" (arhivirano ovde).  

U Srbiji i regionu ne postoji  zakonska regulativa u vezi sa mesom uzgojenim u laboratoriji od ćelija životinjskog porekla (arhivirano ovde). 

Evropska unija je često meta dezinformacija, posebno u vezi sa hranom. AFP je neke od njih već razobličio, kao na primer ovde.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas