Stari snimci brodova su pogrešno predstavljeni kao napad pobunjenika Hutija na Rubimar

U jednom od niza napada Huta na brodove koji prolaze Crvenim morem, u februaru 2024. godine, napadnut je i teretni brod Rubimar (Rubymar) što je, saopštila je pobunjenička grupa, učinjeno u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze. U februaru su na društvenim mrežama objavljeni postovi na srpskom jeziku u kojima se citira i jedan proruski izvor i netačno tvrdi da se na snimicima vidi brod Rubimar. Na njima se zapravo vide dva broda koja su potonula nekoliko godina ranije. Prema jemenskim i američkim vlastima, brod Rubimar je, sa gorivom i đubrivom koje je prenosio, ustvari potonuo 1. marta 2024. godine. 

"Jemenski Huti su potopili prvi britanski trgovački brod u Crvenom moru. Rat prelazi u sledeću fazu. Pre ovoga su bili samo oštećeni brodovi..." piše u postu objavljenom na Telegramu 20. februara 2024. i pregledanom skoro 5.000 puta za deset dana. Post sadrži jednu fotografiju i dva snimka na kojima se vide brodovi.

Taj kanal je deo mreže kanala na Telegramu na različitim jezicima povezanim sa proruskom blogerom Jurijem Podoljakom (link arhiviran ovde) koji je naveden kao izvor informacije o brodu u nekoliko drugih postova poput ovog i ovog. Podoljaka je objavio istu fotografiju i snimke 20. februara 2024. na svom kanalu na ruskom jeziku na Telegramu, u postu koji je pogledan više od 1.8 miliona puta.

Pobunjenici Huti su 19. februara 2024. objavili da su pogodili brod Rubimar u blizini jemenske obale (arhivirano ovde). Jemenske i američke vlasti su saopštile 2. marta 2024. da je brod potonuo tokom noći (arhivirano ovde). Dakle, brod je potonuo dugo nakon što su na društvenim mrežama počele da kruže objave u kojima se tvrdi da se na snimcima vidi taj dramatični trenutak. Ta dva snimka zapravo prikazuju dva broda koja su potonula 2013. i 2020. godine.

Druge objave sa video snimcima van konteksta dele se na Fejsbuku i Telegramu. One su podeljene i u postovima na engleskomovde u objavi na Eksu, koja se može videti na bosanskim portalima u izveštajima o napadu (ovde, ovde).

Image
Skrinšotovi postova sa snimcima van konteksta objavljenim na Telegramu, napravljeni 4. marta 2024.

Slične obmanjujuće tvrdnje kruže na francuskom, turskom, španskom i tajlandskom jeziku.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, počeli su da napadaju brodove na Crvenom moru u novembru 2023, navodeći da su njihova meta brodovi povezani sa Izraelom i da to čine u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, koja je razorena ratom između Izraela i Hamasa (arhivirano ovde).

Centralna komanda SAD-a, vojna komanda pri američkom Ministarstvu odbrane, saopštila je da su dve protivbrodske balističke rakete lansirane iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu, ali je samo jedna pogodila Rubimar (arhivirano ovde). Portparol Huti vojske Jahja Sari je 19. februara 2024. izjavio da je grupa gađala tri broda, uključujući i Rubimar (arhivirano ovde).

Manje od dve nedelje nakon napada, jemenske vlasti su objavile da je Rubimar potonuo u Crvenom moru zajedno sa gorivom i tovarom đubriva (link arhiviran ovde). Na satelitskim snimcima ranije je primećeno da gorivo curi iz oštećenog broda. Incident bi mogao da ima razorne posledice po životnu sredinu, upozorili su stručnjaci. "Izlivanje amonijum nitratnog đubriva u more moglo bi da ima nekoliko značajnih uticaja na morske ekosisteme," rekao je za AFP direktor programa Grinpisa (Greenpeace) za Bliski istok i severnu Afriku Žulien Žreisati (Julien Jreissati).

Image
Na ovoj fotografiji napravljenoj 27. februara 2024. se vidi potonući teretni brod Rubimar blizu Jemena nakon što je oštećen u raketnom napadu za koji su pobunjenici Huti preuzeli odgovornost (AFP)

Prvi video je snimljen u blizini Omana 2013. godine

Obrnuta pretraga snimka uz pomoć skrinšotova napravljenih iz prvog snimka dovela je do nekoliko postova sa istim snimkom broda objavljenih mesecima i godinama pre napada na Rubimar (arhivirano ovde i ovde). Snimak zapravo prikazuje brod MV Atlantik Konfidens (Atlantik Confidence) koji je potonuo 2013. kod obale Omana nakon požara u mašinskom prostoru. U izveštaju na turskom sajtu iz 2017. o olupini i tužbi koja je usledila, nalazi se skrinšot sa snimka koji kruži u obmanjujućim objavama (arhivirano ovde).

Pretraga na Guglu za vesti o incidentu dovela je do izveštaja NATO-a objavljenog 30. marta 2013. o spasavanju posade uz sliku broda (arhivirano ovde). Brod liči na Rubimar, ali pažljiviji pregled i poređenje sa fotografijama AFP-a ukazuje na razlike na palubama dva broda. Na primer, MV Atlantik Konfidens je nosio mnogo sivih metalnih konstrukcija na palubi, koje se ne vide na fotografijama Rubimara nakon što je pogođen.

Image
Upoređenje skrinšota sa snimka o brodu MV Atlantik Konfidens objavljenog 2015. na Jutjubu (levo) i skrinšota jednog od obmanjujućih postova na Fejsbuku (desno), napravljeno 5. marta 2024. godine. Zelene kvadrate je dodao AFP

Kada se pogleda AFP-ova fotografija, napravljena nakon što je Rubimar pogođen, takođe se može videti po čemu se se ta dva broda razlikuju - na primer po tome kako su povezana četiri jarbola na palubi :

Image
Upoređenje AFP-ove slike Rubimara napravljene 27. februara 2024. (levo) sa skrinšotom netačnog posta na Fejsbuku (desno), napravljeno 5. marta 2024. godine. Crvene kvadrate je dodao AFP

Olupina broda Stelara Banera 2020.

Pretraga za izvor drugog snimka je takođe dovela do vesti o ranijem incidentu sa drugačijim brodom. Obrnuta pretraga snimka je dovela do izveštaja iz 2020. godine i do snimka objavljenog na Jutjubu 12. juna 2020. u kojima je brod identifikovan kao Stelar Baner (Stellar Banner), jedan "veoma veliki nosač rude" (arhivirano ovde i ovde).

Pretraga na Guglu je dovela do zvaničnog izveštaja vlasti Maršalskih ostrva o incidentu, objavljenog 24. februara 2020. (arhivirano ovde). Fotografija u izveštaju prikazuje isti brod, sa vidljivim imenom "Stellar Banner" i istim plavim linijama i crvenom krugom.

Image
Upoređenje skrinšota izveštaja o brodu Stelaru Baneru (levo) i skrinšota obmanjujućeg posta na Fejsbuku (desno), napravljeno 5. marta 2024.
Image
Skrinšot snimka broda Stelara Banera objavljenog na Jutjubu, napravljen 5. marta 2024.

Brod je prizemljen blizu brazilske obale u februaru 2020. nakon što je skrenuo sa planiranog kursa, preneo je tada AFP. Kasnije je utvrđen "totalni konstruktivni gubitak" i brod je namerno potopljen (arhivirano ovde).

AFP je razobličio druge netačne i obmanjujuće tvrdnje u vezi sa ratom između Izraela i Hamasa ovde.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas