Ime i izmenjeni snimci ministarke zdravlja koriste se na Fejsbuku za promociju lažnih tretmana

  • Objavljeno 29. decembra 2023. u 12:33
  • Ažurirano 26. aprila 2024. u 12:31
  • Za čitanje potrebno 10 minuta
  • Od: Marion DAUTRY, AFP Beograd
Doktori širom sveta suočavaju se sa problemom zloupotrebe njihovog imena u izmenjenim oglasima i lažnim člancima na Internetu i društvenim mrežama radi prodaje navodnih lekova za razne bolesti. Primer takvih reklama, sa lažnim video intervjuima srpske ministarke zdravlja dr Danice Grujičić i nekoliko drugih poznatih ličnosti iz Srbije, sponzorisale su na Fejsbuku razne stranice kako bi promovisale tablete koje navodno leče dijabetes i krvne ugruške. Nejasno je da li "biljne" pilule, koje se prodaju kao "dodaci ishrani" bez ikakvog jasnog medicinskog efekta, uopšte postoje ili sajtovi koji ih navodno prodaju samo prikupljaju lične podatke potencijalnih kupaca.

"Danica Grujičić je objasnila stručnjacima zašto nikada ne oboli: 'Čistim krvne sudove jednom nedeljno već 20 godina! Metod je jednostavan: to treba raditi svakog dana..'," piše u opisu objave postavljene na Fejsbuku 9. decembra 2023. uz snimak i link do članka od 27. oktobra 2023. podeljenog preko 3.400 puta. Snimak i članak sadrže navodne intervjue sa srpskom ministarkom zdravlja dr Danicom Grujičić u kojima ona navodno promoviše pilule protiv krvnih ugrušaka. Drugi snimak dr Grujičić, sa logotipom RTS-a ali istim glasom i tekstom kao u prethodnom videu, postavljen je na Fejsbuku 20. decembra 2023. uz link do istog članka.

Još jedan sličan post objavljen je na Fejsbuku 20. decembra 2023. i prikazuje snimak intervjua sa dr Grujičić tokom kog ona navodno tvrdi da pije pilule da bi dijabetes "nestao". Na snimku se takođe vidi logotip RTS-a. U postu se nalazi i link do navodnog intervjua sa skrinšotovima ministarke u televizijskom studiju, objavljenog 21. oktobra 2023. i podeljenog preko 2.300 puta, a u kome se reklamira navodni biljni dodatak ishrani za lečenje dijabetesa i krvnih ugrušaka.

Međutim, glas u video snimcima se ne podudara sa ministarkinim, niti je govor usklađen sa pokretom njenih usana, a čak nije ni na srpskom. AFP-ova istraga pokazuje da su snimci uzeti iz stvarnih intervjua dr Grujičić datih drugim televizijskim kanalima. Ni u jednom od stvarnih nastupa ona nije reklamirala nikakav poseban lek, već je govorila o reformama srpskog zdravstvenog sistema. Portparol Ministarstva zdravlja je potvrdio da dr Danica Grujičić nikada nije promovisala takve dodatke ishrani. Osim toga, AFP nigde na internetu nije pronašao takvu njenu izjavu.

Kako je AFP već izvestio, zdravstveni radnici širom sveta se suočavaju sa krađom identiteta na internetu, a njihova imena se zloupotrebljavaju za promovisanje lažnih tretmana i proizvoda ili u propagandne svrhe (link arhiviran ovde).

Image
Skrinšotovi netačnih Fejsbuk objava sa izmenjenim snimcima, napravljeni 26. decembra 2023.

Reklame su platile sumnjive Fejsbuk stranice

Prema podacima Metine javne biblioteke oglasa, ove video snimke sponzorišu (plaćaju da se pojave na stranicama korisnika) razne sumnjive Fejsbuk stranice, uključujući i jednu pod imenom popularnog dr Branimira Nestorovića. Ta stranica, napravljena 22. oktobra 2023. kao "marketinška agencija", platila je reklamiranje više navodnih video snimaka ministarke zdravlja koji svi vode do dva gore pomenuta članka. Te reklame su u međuvremenu izbrisane.

Nestorović, koji je i sam propagirao neke netačne informacije o zdravlju a koje je AFP proverio ovdeovde, upozorio je da se njegovo ime koristi bez njegovog pristanka ili podrške za prodavanje navodnih tretmana. "...ne mogu da se izborim ni sa desetinama lažnih reklama za neke čudotvorne preparate koje je kao reklamiram. Javljao sam to i policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. To je skoro nemoguće istrebiti," rekao je u intervjuu za Sputnik Srbija u decembru 2023.

Pretraga reklama u Metinoj javnoj biblioteci oglasa za ključnu reč "Nestorović" prikazuje da postoje mnoge sponzorisane objave za navodne tretmane i lekove u kojima se koristi ime srpskog doktora.

Image
Skrinšot Metine javne biblioteke oglasa napravljen 28. decembra 2023.

Druga stranica otvorena na Fejsbuku 27. novembra 2023. kao "bolnica" je takođe sponzorisala tokom decembra 2023. ova dva videa (primer arhiviran ovde) i druge koji navodno prikazuju dr Grujičić, ali i dr Nestorovića kako promovišu tablete. Te reklame su takođe u međuvremenu izbrisane.

Image
Skrinšot Metine javne biblioteke oglasa, napravljen 27. decembra 2023.

"Sve reklame koje su se pojavile u prethodnom periodu, a to traje već dve godine, su lažni sajtovi i lažne reklame," rekao je u poruci za AFP Činjenice 27. decembra 2023. portparol doktorke Grujičić.

"Profesorka Danica nikada nije reklamirala na taj način lekove, ona je ozbiljan doktor. Na ovaj način su zloupotrebljena imena mnogih doktora. Iako je više puta prijavljivano VTK ( tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, prim. ur.) MUP-u, (ti) sajtovi su registrovani u inostranstvu i stalno se pojavljuju novi," dodao je.

Dr Grujičić je ranije govorila protiv dodataka ishrani i upućivala građane da ih ne kupuju bez konsultacija sa svojim lekarom, na primer u ovom postu na Fejsbuku 2017. (arhiviran ovde).

"Njihovu delotvornost nikada niko nije ispitao. Da bi se nešto nazvalo lekom i da bi se našlo u apoteci, taj proizvod mora da je temeljno ispitan i da je matematički dokazano njegovo svojstvo. Te analize i istraživanja su obimna, rade se na velikom broju ljudi, dugo traju i jako su skupa. Dok suplementi jedino što moraju da dokažu je činjenica da NISU ŠTETNI," napisala je tada.

"Na hiljade suplemenata koji se prodaju preko interneta, fejsbuka, u fitnes centrima su neregistrovani suplementi i to predstavlja veliki rizik za zdravlje ljudi," upozorila je ona. 

Izmenjeni snimci pravih intervjua

AFP je tražio video intervjue sa dr Grujičić na Guglu i pronašao originalne snimke koji su korišćeni u člancima sa lažnim razgovorima i montiranim video klipovima.

Jedan od tih snimaka je uzet iz intervjua za tabloid ALO objavljen na Jutjubu 30. aprila 2023. godine. U četrnaestominutnom intervjuu ministarka govori o problemima i mogućim reformama zdravstvenog sistema Srbije. Ne pominje svoje zdravlje, pilule ili lekove za krvne ugruške.

Image
Skrinšot izmenjenog snimka na Fejsbuku (levo) i originalnog intervjua objavljenog na Jutjubu, napravljen 27. decembra 2023.

Drugi snimak sa logotipom RTS-a koristi intervju dr Grujičić na privatnoj televiziji Prva, objavljen na Jutjubu 6. decembra 2023.

Image
Skrinšot izmenjenog snimka na Fejsbuku (levo) i originalnog intervjua objavljenog na Jutjubu, napravljen 27. decembra 2023.

U članku do kojeg vodi post na Fejsbuku nalaze se izmenjeni skrinšotovi intervjua na Prvoj. Poređenje sa originalnim video snimkom pokazuje da su ministarkini citati iz intervjua, koji se pojavljuju pri dnu ekrana, promenjeni tako da izgleda kao da je Grujičić tokom razgovora promovisala pilule iz oglasa.

Image
Skrinšot lažnog intervjua (levo) i originalnog snimka, napravljen 27. decembra 2023. godine. Kvadrate je dodao AFP

Pretraga za više informacija o tom navodnom intervjuu doktorke Grujičić dovela je do drugog članka sa istim naslovom i tekstom, ali u kojem se reklamiraju druge pilule. U tom članku, objavljenom na srpskom u decembru 2023, citati se, međutim, pripisuju izvesnom "dr Zoranu Miskovicu" (sic). Pretraga na Guglu nije dovela do bilo kakve potvrde o postojanju tog dr "Miskovica" ili Miškovića. Obrnuta pretraga slike čoveka prikazanog u članku dovela je do sajta mađarskog doktora Andraša Janošija (Prof. Dr. Jánosi András).

U oba lažna intervjua, i Grujičić i Mišković, kako piše, "retko daju intervjue, trudeći se da više vremena posvete pacijentima", i ističe velikim slovima da su "apsolutno sigurni" da svako može sam "kod kuće da sprovede isceljujuće čišćenje krvnih sudova".

Snimak u drugom postu sa logotipom RTS-a, koji vodi do istog članka sa lažnim razgovorom, uzet je iz intervjua koji je dr Grujičić dala privatnom kanalu K1 objavljenog na Jutjubu 21. novembra 2023. U njemu ministarka zdravlja takođe govori o načinima za poboljšanje zdravstvenog sistema Srbije.

Image
Skrinšot izmenjenog snimka na Fejsbuku (levo) i originalnog intervjua objavljenog na Jutjubu, napravljen 27. decembra 2023.

Audio generisan veštačkom inteligencijom

Na prvi pogled je uočljivo da u video snimcima reklama na Fejsbuku glas ne pripada dr Grujičić.

Ono što glas izgovara u svim video snimcima ne odgovara pokretu usana. Štaviše, u dva snimka isti glas izgovara isti tekst iako klipovi prikazuju dva različita intervjua dr Grujičić (ovde i ovde). Pritom glas govori ijekavicom, dok srpska ministarka u javnim nastupima koristi ekavicu.

AFP je proverio audio u bazi podataka kompanije "ElevenLabs", onlajn alata za kreiranje glasova veštačkom inteligencijom. Prema rezulatima ovog alata, "veoma je verovatno da je ovaj audio generisan pomoću ElevenLabs-a" (verovatnoća od 98%).

Zvuk trećeg video snimka čini se nije napravljen pomoću ovog alata (verovatnoća je 2%), ali se izgovoreno ponovo ne poklapa sa pokretima usana ministarke, govorom tokom originalnog intervjua, niti njenim pravim glasom. Glas u videu koristi mešavinu srpskog, bosanskog i hrvatskog, te jekavice i ekavice, što se može objasniti time da je generisan vešačkom inteligencijom.

Zloupotrebljena su i imena drugih poznatih ličnosti

Ista stranica "bolnice" koja sponsoriše lažan snimak doktorke Grujičić takođe je platila za reklamiranje posta u kojem se zloupotrebljava snimak intervjua dr Nestorovića za Radio Televiziju Herceg Novi objavljen u junu 2023. U tom razgovoru Nestorović, između ostalog, govori o hipertenziji, ali ne priča o nekim posebnim pilulama protiv tog zdravstvenog problema. Sponzorisane objave su u međuvremenu izbrisane.

Image
Skrinšot Metine javne biblioteke oglasa sa lažnim reklamama (levo) i sa Jutjuba, napravljen 27. decembra 2023.

Oglas vodi do članka na bosanskom jeziku u kome se koriste skrinšotovi iz intervjua koji je doktor i odnedavno političar dao RTS-u u decembru 2019. o načinima za sprečavanje širenja virusa gripa. Nestorović, poznati dečji pulmolog i alergolog, ovde je netačno predstavljen kao "profesor neurohirurgije" a potom "glavni specijalista u Centru za bolesti srca, vaskularni hirurg". Nijedan od dijaloga koji se citira u tekstu kao navodno izrečeni u intervjuu nije se desio tokom razgovora Nestorovića sa novinarkom RTS-a Marijom Popović. Pretraživanje ključnih reči iz teksta pokazuje da je članak kružio internetom i ranije, ali je tada pripisan jednom bosanskom doktoru. Sajt za proveru činjenica Raskrinkavanje.ba je to razotkrio ovde (arhivirani link ovde).

Lekari nisu jedini kojima se krade identitet za prodaju ovakvih tableta. U još jednom lažnom intervjuu koji je objavljen na Fejsbuku u decembru 2023. godine, tvrdi se da je Lepa Brena u razgovoru sa Milomirom Marićem preporučila iste tablete kao u lažnom snimku doktorke Grujičić. Skrinšotovi Lepe Brene su iz intervjua na Prvoj, dok su ostale slike na kojima se vidi Marić iz raznih emisija na drugom kanalu, Happy TV, kao na primer ovde.

Isti lažni intervju je deljen na društvenim mrežama i ranije, ali je pripisan bosanskom pevaču Halidu Bešliću, objašnjava ovde Raskrinkavanje.ba (arhivirani link ovde).

Lažni lekovi ili nepostojeće pilule radi prikupljanja podataka?

Lažni intervjui promovišu nekoliko navodnih vrsta tableta uz "promotivne ponude", ali pretraga na Guglu za svaki od tih naziva nije dovela do relevantnih informacija.

Kapsule "Hiperfleks" koje su navodno "100% biljne" se reklamiraju na slično sumnjivim Fejsbuk stranicama u Gani ali za reumatizam, a ne hipertenziju, i u drugačijem pakovanju. Pretraga biljnih pilula "Diatrust" dovela je samo do brzog testa na kovid jedne kompanije (za koji je američka Agencija za hranu i lekove upozorila da nije za opštu upotrebu, već samo u istraživanjima) i biljnog proizvoda jedne indijske kompanije na Jutjubu.

Nejasno je da li su tablete koje se promovišu na društvenim mrežama prave ili se ove reklame koriste samo za prikupljanje ličnih podataka, koji se potom mogu koristiti za dalje prevare kao što je opisano ovdeovde (linkovi arhivirani ovde i ovde). Pilule, naime, nije moguće kupiti direktno na tim internet stranicama, već se traži da potencijalni kupac ostavi ime i broj telefona.

Slično lažno predstavljanje lekara primećeno je u drugim zemljama poput Bugarske (arhivirano ovde) i Filipina gde se takođe prodaju lažni lekovi.

Na Filipinima, potrošač Marisa Dejvid (Marissa David) mislila je da je pronašla najbolji lek za benignu kvržicu u svom telu kada je kupila kremu za koju se u oglasu na Fejsbuku tvrdilo da ju je preporučio popularni lekar Vili Ong (Willie Ong).

Krema koja je koštala 12,50 dolara, malo bogatstvo za filipinsku majku, bila je, međutim, neefikasna i nije je reklamirao Ong.

"To je naučena lekcija", rekla je Dejvid za AFP.

"Ljudi često traže brza rešenja i mogu pasti na prevare koje obećavaju čudesne lekove ili laka izlečenja – posebno u zajednicama koje nemaju pristup pouzdanim zdravstvenim uslugama," rekla je za AFP Patriša Šuker (Patricia Schouker), saradnica na Institutu Pejn sa sedištem u Koloradu.

Članak je ažuriran dodavanjem meta podataka
26. april 2024. Članak je ažuriran dodavanjem meta podataka

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas