Manipulisan snimak bilborda u Njujorku kruži internetom kada je ukrajinski predsednik Zelenski bio u poseti u SAD-u

Manipulisan snimak bilborda na Tajms Skveru podeljen je na društvenim mrežama u postovima na različitim jezicima, uključujući srpski i bosanski, uz netačnu tvrdnju da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dočekan u Njujorku u septembru 2023. porukom "Slava urinu" umesto "Slava Ukrajini". Snimak ulice je star i bilbord je izmenjen, potvrdila je AFP-ova istraga, kao i firma nadležna za bilbord.

"Za dolazak Zelenskog u Njujorku je bila pozdravna poruka. Ali umesto Slava Ukrajini na zastavi je pisalo Slava urinu," piše u postu objavljenom 21. septembra 2023. na Telegramu uz snimak koji prikazuje veliki bilbord na ulici. Isti snimak ili skrinšot i tvrdnja da je tom porukom Zelenski dočekan u Njujorku gde je došao da govori na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 19. septembra 2023. godine (link arhiviran ovde), podeljen je na srspkom i bosanskom na portalima i u postovima na Telegramu, Eksu i Fejsbuku.

Snimak i tvrdnja takođe kruže na mađarskom, rumunskom i engleskom. Video je podeljen i 21. septembra 2023. godine na zvaničnom Telegram kanalu Marije Zaharove, portparolke ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Zaharova je u svom postu navela da je "takvim video snimkom dočekan predsednik Ukrajine u Njujorku", insistirajući da nije "lažan".

Snimak jeste manipulisan. Ranije slike sa ulice prikazuju da je video star i da mu je dodat bilbord sa porukom Zelenskom. Firma u čijem je vlasništvu bilbord potvrdila je za AFP da nikad nije postavila takav natpis.

Image
Skrinšotovi posta na Telegramu i članka na portalu sa manipulisanim snimkom, napravljeni 27. septembra 2023.

Čini se da video prikazuje bilbord na Tajms skveru u Njujorku. Širio se na engleskom na Eksu, ali i na Instagrama i Jutjubu, u vreme kada je Zelenski otputovao na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, a zatim u Vašington na sastanke u Beloj kući i Kongresu SAD.

Ovo putovanje je predstavljalo drugu turneju ukrajinskog lidera po Sjedinjenim Državama od početka ruske invazije na njegovu zemlju u februaru 2022.

Međutim, Zelenski nije dočekan porukom "Slava urinu" niti je kompanija nadležna za bilbord na tom mestu objavila da je došlo do greške u kompjuterskom sistemu.

Foks Njuz i reklamna agencija potvrdili su da je video lažan

"Slike su 100 posto lažne," rekla je Erin Votkins (Erin Watkins) u ime kompanije Big Autdor (Big Outdoor) u čijem je vlasništvu predmetni bilbord na uglu 42. Zapadne ulice i 8. avenije u Njujorku (arhivirano ovde) i koja njim upravlja.

"Mi upravljamo bilbordom prikazanim na video snimku i potvrđujemo da materijal prikazan na fotografijama i video snimcima koji kruže internetom nije bio prikazan na njemu," rekla je Votkins za AFP u mejlu od 22. septembra 2023, dodajući da se na bilbordu neprestano smenjuju reklame.

Manipulisan snimak sadrži i vodeni žig sa logom Foks Njuz Didžital (Fox News Digital), ali ova medijska kuća je rekla da nije objavila takav snimak.

"Foks Njuz Didžital nije objavio taj snimak," rekao je za AFP u mejlu 22. septembra 2023. portparol ovog medija.

Snimak je verovatno snimljen davno pre posete Zelenskog

Kao odgovor na manipulisani snimak koji kruži društvenim mrežama, En-Bi-Sijev novinar Ben Kolins (Ben Collins) i drugi korisnici Eksa otišli su na lice mesta i fotografisali i snimali bilbord da bi prikazali kako taj prikaz o Zelenskom ne postoji (linkovi su arhivirani ovde i ovde).

Manipulisani video prikazuje nekoliko detalja pomoću kojih se može utvrditi kada je original mogao da bude snimljen: skele oko zgrade, digitalni displej bioskopa "Regal", mali digitalni displej na uglu za "Five Below" i zgradu bez natpisa preko puta ulice.

Image
Skrinšot manipulisanog snimka objavljenog na Telegramu, napravljen 28. septembra 2023. Crvene kvadrate dodao je AFP

Snimak nije mogao biti snimljen u vreme oko posete Zelenskog u septembru 2023. jer se u zgradi preko puta bilborda sada nalazi Mekdonalds. Zgrada preko puta bilborda sada je delom ofarbana žutom bojom lanca brze hrane koja se ne pojavljuje na izmanipulisanom videu. Slika koju je korisnik postavio na Gugl Mapsu u aprilu 2023. (arhivirano ovde) takođe prikazuje restoran Mekdonalds preko puta bilborda, iz ugla sličnog onom u manipulisanim snimku, što dokazuje da je snimljen barem nekoliko meseci pre posete Zelenskog.

Image
Poređenje skrinšota članka sa izmanipulisanim snimkom i fotografije objavljene na Gugl Mapsu

Fotografije koje su korisnici postavili u aprilu i septembru 2023. prikazuju restoran. Potpisivanje ugovora o zakupu zgrade objavljeno je tek u julu 2022. Restoran Mekdonalds u avgustu 2022. još nije postojao u toj zgradi sudeći po slikama koje su korisnici objavili na Gugl Mapsu.

Na bioskopu Regal je godinama stajala ista tabla sa natpisom i to barem do septembra 2021. On je zamenjen digitalnim displejom, kao što se vidi u avgustu 2022. na Gugl mapsu i u manipulisanom video snimku. Fotografija objavljena u septembru 2022. na Gugl mapsu prikazuje novi ekran, kao i skele sa strane zgrade vidljive na manipulisanom snimku.

Image
Poređenje skrinšota manipulisanog snimka i fotografije objavljene na Gugl mapsu. Crvene oznake dodao je AFP.

Displej i skela su prikazani i na ovoj drugoj fotografiji postavljenoj u septembru 2022. dok se skela više ne vidi na ovoj fotografiji objavljenoj u novembru 2022, niti na ovoj fotografiji objavljenoj u decembru 2022. godine, koja prikazuje samo novi ulični displej bioskopa, kao i platno za reklame koje se širi oko ugla zgrade -- ali nije tako dugačko kao ono iz 2023. godine.

Sa izmanipulisanim video snimkom se najviše podudara ova fotografija objavljena u oktobru 2022. godine, na kojoj možemo videti novi Regal displej, skele oko ugla zgrade i privremene znake na skelama "Five Below" i "Now Open".

Image
Poređenje skrinšot manipulisanog videa na Telegramu i fotografije objavljene na Gugl mapsu. Crvene oznake dodao je AFP.

Stoga se čini da je video snimljen posle septembra 2021, verovatno negde oko septembra ili oktobra 2022, ali pre decembra 2022. Animacija protiv Zelenskog je dodata u manipulisanom snimku umesto pravog bilborda.

Takva netačna tvrdnja se uklapa u širu kampanju dezinformacija protiv Ukrajine i Zelenskog. AFP je, na primer, razobličio netačne tvrdnje da je u Tokiju postavljen bilbord na kome piše "zaustavite Zelenskog", da je bilbord sa porukama protiv Zelenskog postavljen u Njujorku (članak na španskom), i netačne tvrdnje da su se u nekoliko gradova pojavili grafiti protiv Zelenskog (članak na francuskom).

Sve tekstove o netačnim i obmanjujućim informacijama o ratu u Ukrajini koje je AFP objavio na srpskom jeziku možete pročitati ovde.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas