Američki predsednik Džo Bajden drži dres koji mu je poklonila fudbalska ekipa Ratnog vazduhoplovstva Falkons u Beloj kući u Vašingtonu 28. aprila 2023. ( AFP / Soul Leb)

Snimak Džoa Bajdena koji prima poklone od fudbalskog tima je obmanjujuće skraćen

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Korisnici društvenih mreža od kraja aprila 2023. dele kratak snimak uz tvrdnju da prikazuje kako je američki predsednik Džo Bajden tokom posete fudbalskog tima Akademije ratnog vazduhoplodstva u Beloj kući ignorisao dva poklona koji su mu bili uručeni, te da je "samo zgrabio džemper i počeo da luta trazeći izlaz". Međutim, snimak celog događaja prikazuje da je Bajden zapravo primetio sve poklone: kacigu, lopticu i dres, a AFP-ove fotografije dokazuju da se slikao sa svim poklonima. Video koji kruži društvenim mrežama je obmanjujući: editovan je da ne bi prikazao deo snimka na kojem se vidi kako Bajden prima druga dva poklona.

"Trebalo je da mu bude uručena lopta sa potpisom tima, kaciga i fudbalski dres sa njegovim imenom. Ali Bajden je zgrabio samo džemper i počeo da luta okolo tražeći izlaz", piše u opisu posta na srpskom objavljenom na Telegramu 29. aprila 2023. godine i pregledanom preko 16.000 puta.

U postu se nalazi snimak od petnaest sekundi na kojem se vidi kako Džo Bajden drži dres u ruci, pogleda u grupu ljudi u uniformama, okreće se i izlazi.

Opis je prevod objava koje kruže na engleskom i sadrže isti snimak, na primer u ovom tvitu postavljenom istog dana. Tvrdnja na srpskom i snimak su podeljeni i na Fejsbuku i Tviteru. Kruže i na drugim jezicima poput španskog i portugalskog.

Skrinšot obmanjujućeg posta na Telegramu napravljen 5. maja 2023.

Objave se pojavljaju u trenutku kada se Bajden priprema za svoju trku za reizbor 2024. i nadovezuju se na višegodišnje izražavanje sumnje u njegovu sposobnost za obavljanje predsedničke funkcije zbog godina. AFP je razobličio niz obmanjujućih tvrdnji na ovu temu, na primer ovde, ovde, ovde i ovde.

Međutim, ceo snimak događaja prikazuje da Bajden nije ignorisao poklone, niti je otišao a da ih nije primetio.

Događaj je snimljen 28. aprila 2023. u Beloj kući na ceremoniji tokom koje je Bajden odao počast Sokolima (link arhiviran ovde) dodeljujući im trofej za pobedu u godišnjoj seriji protiv rivala, američke Vojne i Pomorske akademije.

Snimak događaja objavili su Bela kuća (arhivirani link ovde) i C-SPAN (arhivirani link ovde). Čini se da je deo snimka C-SPAN-a korišćen u postovima na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako predsednik drži počasnu loptu i kacigu. Od 12:49 na snimku Bele kuće Bajden se zahvaljuje timu, komentariše kacigu i pretvara se da baca loptu pre nego što je predmete vratio kapitenima tima i odneo dres sa sobom. Momenat koji se vidi u video klipu podeljenom na društvenim mrežama se može pogledati na celom snimku između 13:26 i 13:41.

Na snimku C-SPAN-a se vidi od 13:41 do 13:56.

Dakle, na društvenim mrežama je objavljeno samo petnaest sekundi celog snimka, što ostavlja obmanjujući utisak da je Bajden, kako se tvrdi, "samo uzeo dres" kada je "trebalo da mu bude uručena" lopta i kaciga. U stvari, možemo da vidimo da američki predsednik jeste primio i komentarisao sve predmete, iako je posle u ruci nosio samo dres.

U zvaničnom izveštaju Bele kuće (link arhiviran ovde) piše da su Bajdenu "poklonjeni dres tima ratnog vazduhoplovstva Sokolova, lopta, i kaciga".

Troj Garnart (Troy Garnhart), atletski pomoćnik direktora za komunikacije Ratne vazduhoplovne akademije, poslao je AFP-u tvit sa slikama fudbalskog tima (arhiviran ovde), rekavši u mejlu od 2. maja 2023. da "jasno pokazuje razmenu poklona sa našim kapitenima i predsednikom". Predsednik Bajden je takođe podelio tvit (arhiv).

AFP je takođe fotografisao događaj. Na slikama se vidi kako su kapetani tima Bajdenu dali dres, loptu, i kacigu.

Američki predsednik Džo Bajden dobija dres i loptu u Beloj kući u Vašingtonu 28. aprila 2023. ( AFP / Soul Leb)
Američki predsednik Džo Bajden gleda fudbalsku kacigu koju mu je dao kapiten tima kadet Bred Roberts u Beloj kući u Vašingtonu 28. aprila 2023. ( AFP / Soul Leb)

 

 

AFP je kontaktirao Belu kuću za komentar, ali do objavljivanja ovog teksta nije dobio odgovor.

Prevela i priredila
POLITIKA U SAD-u