Video ruskih balističkih raketa je snimljen u blizini Moskve, a ne na granici sa Finskom

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Ubrzo nakon što je Finska zvanično postala članica NATO-a u aprilu 2023. godine, na društvenim mrežama je podeljen video snimak uz netačnu tvdnju da prikazuje prevoz ruskih mobilnih nuklearnih balističkih raketnih sistema kroz grad u blizini finske granice da bi tamo bili raspoređeni. Geolokacijskom istragom utvrđeno je da je video zapravo snimljen u ruskom gradu nekih 1.000 kilometara od granice sa Finskom. Drugi i stariji snimci pokazuju da se oprema ruskih strateških raketnih snaga redovno provozi kroz ovaj grad na putu za vojnu paradu u obližnjoj Moskvi.

Finska je 4. aprila postala 31. članica vojnog saveza NATO, odlukom koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. Kremlj ju je opisao kao "napad na našu bezbednost" i zapretio kontramerama.

Nekoliko dana kasnije na nekim društvenim mrežama je objavljen snimak za koji se tvrdi da prikazuje prevoz balističkih raketa kroz ruski grad Viborg, oko 40 kilometara od granice sa Finskom.

"Nakon ulaska Finske u NATO u pograničnom Viborgu primećene su mobilne instalacije nuklearnog oružja," piše u postu objavljenom na Telegramu 6. aprila 2023. i pregledanom preko 5.000 puta. Isti snimak je postavljen i na Fejsbuku uz istu tvrdnju, na primer ovde i ovde.

Taj snimak kruži internetom uz istu tvdrnju i na drugim jezicima poput poljskog, engleskog, nemačkog, francuskog i španskog.

Međutim, snimak ne prikazuje grad Viborg, već Koljčugino, u blizini Moskve.

Skrinšot netačnog posta na Telegramu, napravljen 27. aprila 2023.

Grad Koljčugino su prepoznali korisnici Tvitera

Nekoliko korisnika Tvitera je reagovalo na postovima na engleskom rekavši (na primer ovde i ovde) da snimak nije napravljen u Viborgu, već u Koljčuginu koji se nalazi severoistočno od Moskve. To je 11 sati vožnje automobilom od Viborga.

Skrinšot sa Gugl mapa koji prikazuje vožnju od Viborga do Koljčugina, napravljen 19. aprila 2023.

Jedan korisnik Tvitera je dao koordinate 56.309722°, 39.378333° koje na Gugl mapi vode do ulice Pobedi u gradu Koljčuginu. Prikaz pogleda sa ulice pokazuje istu ulicu i zgradu kao na snimku koji se deli na društvenim mrežama. Vidi se kako se oklopna vozila kreću ispred prepoznatljive zgrade sa zelenim balkonima. U blizini je crveno-beli supermarket.

U poređenju ispod ističemo zgrade vidljive i na skrinšotu snimka i na onom iz Gugl prikaza sa ulice: zgrada sa zelenim balkonima, saobraćajni znak i crveno-beli supermarket.

Poređenje skrinšota sa snimka koji se deli na društvenim mrežama i sa Gugl mapa, napravljen 19. aprila 2023. AFP je dodao kvadrate u boji

Koordinate dovode do iste lokacije i na mapi ruskog pretraživača Jandeks.

Poređenje skrinšota snimka koji se deli na društvenim mrežama i Jandeks mape, napravljen 27. aprila 2023. AFP je dodao obojene kvadrate

Pretraga Jutjub snimaka sa ključnom reči "Koljčugino" na ruskom dovela je do nekoliko primera sličnih događaja na istoj lokaciji. Na primer na ovom snimku, objavljenom 2015. godine, vidi se ista zgrada sa zelenim balkonima i vojna vozila koja nose rakete u pratnji policije. U opisu snimka piše: "Povratak vozila sa parade u Moskvi preko Koljčugina 13.05.15".

Ista pretraga na Jandeksu dovela je do drugog snimka objavljenog u maju 2014. na ruskoj društvenoj mreži VKontakt. Na snimku se vide slična vojna vozila, ali iz drugog ugla. Video je snimljen u ulici Mira u Koljčuginu.

Pretraga na internetu je takođe pokazala da vozila ovog tipa često prolaze kroz Koljčugino na parade i probe za rusku godišnju Paradu pobede u Moskvi 9. maja. Upisujući na ruskom jeziku u pretraživač Jandeks ključne reči kao što su "rakete Koljčugino", pronašli smo, na primer, članak iz 2020. godine u kome se pominje da su vojna vozila viđena u Koljčuginu dok su bila na putu ka Crvenom trgu u Moskvi, gde su išla na paradu.

Registarska tablica automobila je iz okoline Koljčugina

Drugi znak koji pokazuje da video koji je kružio u aprilu 2023. nije bio sa granice sa Finskom je registarska tablica vozila parkiranog ispred zgrade sa zelenim balkonima, koja se vidi u 00:23 na snimku. Možemo da pročitamo broj tablice: A 434 TY 33.

Skrinšot snimka sa ulice u Koljčuginu na kojem se vidi registarska tablica vozila, napravljen 19. aprila 2023. AFP je crvenim kvadratom obeležio tablicu

Kako je objašnjeno u ovom članku državne novinske agencije Ria Novosti, ruske registarske tablice se sastoje od nekoliko elemenata prema standardu uvedenom 1993: registracioni kod i serija koja uključuje jedinstvenu kombinaciju brojeva i slova, te kvadrat odvojen linijom u kojem su prikazana ruska zastava i naziv države RUS, kao i registracioni kod regiona.

Znači da broj "33" koji vidimo na registarskoj tablici ukazuje na region gde je auto registrovan. Prema spisku u članku, broj 33 stoji za Vladimirsku oblast kojoj pripada grad Koljčugino i koja se nalazi pored Moskve.

Utvrdili smo gde je video snimljen, ali nismo uspeli da potvrdimo kada. Druge medijske organizacije poput Snoupsa i Euronewsa, koje su proverile snimak, takođe nisu mogle da utvrde datum snimanja.

Mobilni nuklearni balistički raketni sistem

Pretraga na Guglu skrinšotova sa snimka dovela je do stranice odbrambenog projekta "Raketna pretnja" Centra za strateške i međunarodne studije na kojoj su slike balističkih raketa RS-24 Yars, koje su neki korisnici društvenih mreža prepoznali na snimku.

Navodi se da je projektil dugačak približno 22,5 metra i prečnika dva metra. Sposoban je da nosi nuklearnu bojevu glavu i ima domet od 10.500 kilometara.

Ruski interkontinentalni balistički raketni sistemi RS-24 Yars kreću se Crvenim trgom tokom vojne parade povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja 2021. ( AFP / Dimitar Dilkof)

RS-24 Yars su ruske strateške raketne snage usvojile 2010. godine, prema navodima projekta monitoringa ruskih nuklearnih snaga.

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt