Snimak sukoba francuskih vatrogasaca i policije iz 2020. ponovo se deli van konteksta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Snimak sukoba vatrogasaca i policajaca u Parizu 2020. godine se u martu 2023. ponovo deli na društvenim mrežama uz tvrdnju da prikazuje kako "počinju žestoke bitke" u Francuskoj. Međutim, snimak ne prikazuje skorašnji sukob tokom protesta protiv penzione reforme, već potiče iz januara 2020. godine. AFP Činjenice je još u decembru te godine razobličio netačne tvrdnje o ovom snimku.

"U Francuskoj počinju žestoke bitke izmedju vatrogasaca i policije; Ovo nećete videti u medijima. Nigde," piše u postu postavljenom na Telegramu 31. marta 2023. godine i pregledanom preko 8.000 puta. U postu se nalazi snimak koji prikazuje sukob vatrogasaca i policajaca. Taj snimak je uz isti opis deljen i na Fejsbuku, na primer ovde i ovde.

Video se u martu 2023. pojavio i u postovima na drugim jezicima poput bugarskog, grčkog i nemačkog, uz opise koji impliciraju da prikazuje skorašnji sukob.

Snimak, međutim, prikazuje sukob u Parizu 28. januara 2020. godine tokom tokom protesta vatrogasaca za bolje uslove rada. AFP Činjenice je u decembru 2020. razobličio tvrdnju da snimak prikazuje vatrogasce koji se protive državnim merama za zaustavljanje širenja kovida-19.

Skrinšot posta na Telegramu napravljen 24. aprila 2023.

Video ponovo kruži internetom otkada su u Francuskoj izbili sukobi između demonstranata i policije kada je na desetine hiljada ljudi izašlo na ulice da pokažu svoj bes zbog penzione reforme predsednika Emanuela Makrona koja je izazvala veliku krizu u zemlji.

Penziona reforma o kojoj se mnogo raspravljalo uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Da bi sprovela reformu, Francuska vlada je u martu 2023. iskoristila veoma kritikovano ustavno pravilo koje dozvoljava da propis prođe kroz parlament bez glasanja, što je dodatno podstaklo gnev na ulicama. Tokom desetog dana protesta protiv reforme, 28. marta 2023, povređeno je 175 policajaca, a uhapšeno 200 ljudi, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a preneo AFP na francuskom. Nakon što je francuski Ustavni savet u aprilu odobrio većinu Makronovih predloga, on je potpisao zakon, o čemu su izvestili i srpski mediji.

Snimak koji kruži društvenim mrežama, međutim, nema veze sa sadašnjom krizom. Kako je AFP Činjenice već objasnio, objavljen je kao deo dužeg snimka na Jutjubu 29. januara 2020. (link je arhiviran ovde) na kanalu Or-Zon Pres ("Hors-Zone Presse"), male agencije koja je tada objavljivala uglavnom snimke sa protesta u Parizu.

"Na marginama ovog događaja, pedesetak vatrogasaca stupa na trg prolazeći kroz zgradu na ulici Kur de Vincen (Cours de Vincennes). Desetak članova CRS-a predvođenih komesarom policije intervenisalo je kako bi ih sprečili da stupe na ulicu, a zatim i na kružni put. Nakon nasilnog sučeljavanja i kako bi izbegli dalju eskalaciju, vatrogasci odlučuju da se vrate nazad," piše u opisu ispod snimka na Jutjubu.

CRS je deo francuske policije specijalizovan za bezbednost i kontrolu mase.

Or-Zon Pres je takođe objavio snimak na Tviteru 28. januara 2020. (link je arhiviran ovde). U poređenju ispod ovog pasusa se vidi da je isti snimak u pitanju.

Skrinšot tvita sa snimkom iz 2020. godine (levo) i posta na Telegramu (desno), napravljen 24. aprila 2023.

U januaru 2020. hiljade francuskih vatrogasaca izašlo je na ulice Pariza u znak protesta i tražeći bolje uslove rada. Zapalili su baklje, pa čak i svoje vatrostalne jakne.

Došlo je do sukoba sa policijskim snagama, tokom kog su neki vatrogasci bacali projektile, a policija je odgovorila suzavcem, preneo je AFP.

Nikola Mersije (Nicolas Mercier), koji je naveden kao autor snimka, potvrdio je za AFP Činjenice 30. novembra 2020. da je video snimio tokom protesta vatrogasaca u Parizu 28. januara 2020.

"Vatrogasci su ušli u neku zgradu kako bi došli do trga gde su se sukobili sa policijom. Kasnije je došlo do polemike oko ovog događaja jer su policajci ispalili dimne bombe od kojih su neke sletele u obližnju školu," rekao je on tada AFP-u u telefonskom razgovoru.

U opisu snimka postavljenom na Jutjubu piše da se incident desio u blizini ulice Kur de Vinsen ("Cours de Vincennes"). AFP je pronašao tačnu lokaciju u blizini te pariske ulice:

Skrinšot uličnog pogleda na Gugl mapi kod ulice Kur de Vinsen

Iako su francuski mediji izveštavali da su vatrogasci učestvovali u protestima protiv penzijske reforme 2023. godine (kao na primer ovde i ovde), portparol Nacionalne federacije vatrogasaca Francuske Erik Brokardi (Eric Brocardi) je 31. marta 2023. godine izjavio da nema skorašnjih izveštaja o nasilnim sukobima između vatrogasaca i policajaca.

Grupe za ljudska prava, sudije i političari levičarske orijentacije optužili su francusku policiju da koristi nasilje i sprovodi proizvoljna hapšenja tokom protesta.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je 24. marta 2023. da je bilo i nasilnih incidenata protiv snaga bezbednosti. "Međutim, sporadični akti nasilja nekih demonstranata ili druga dela za osudu koja su tokom protesta počinile druge osobe ne mogu opravdati prekomernu upotrebu sile državnih agenata," rekla je ona.