Američki predsednik Bajden nije stavio medalju na leđa odlikovanom vijetnamskom veteranu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U originalnom videu sa ceremonije dodele ordena jasno se vidi da predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden stavlja Orden časti oko vrata vijetnamskog veterana tako da se on nalazi na njegovim grudima. To opovrgava Fejsbuk objave u kojima je korišćen isečak lošeg kvaliteta kako bi se netačno tvrdilo da je Bajden stavio medalju naopako, na leđa. Netačne tvrdnje podeljene su gotovo 40.000 puta od 6. jula 2022. i deo su narativa koji sugeriše da je američki predsednik nesposoban da vodi državu.

Korisnici Fejsbuka iz Srbije i Republike Srpske podelili su gotovo 40.000 puta od 6. jula 2022. objave, kao što su ova i ova, u kojima se tvrdi da je Bajden "okačio orden na leđa" vijetnamskom veteranu. U objavama je i mutan video isečak sa ceremonije dodele ordena održane 5. jula 2022. Neke objave sa netačnom tvrdnjom podelile su klip TikTok korisnika @vasilije_4445. Snimak objavljen na tom nalogu, sa potpisom "ima li kraja ovom ludilu, okačio medalju na leđa", podeljen je više od 6.000 puta.

Snažan antiamerički sentiment ponovo se pojavio među pro-ruski orijentisanim Srbima u Srbiji i Bosni od početka ruske invazije na Ukrajinu u Februaru 2022. Objave na društvenim mrežama često imaju za cilj da potcene Bajdena. Mnogi Srbi su otvoreno anti-američki nastrojeni još od ratova koji su izbili tokom raspada bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, a naročito nakon NATO bombardovanja predvođenog SAD-om 1999. godine, kada su srpske oružane snage bile primorane da se povuku sa Kosova.

Objave sa istom tvrdnjom deljene su i na drugim jezicima uključujući rumunski i mađarski.

Međutim, video visokog kvaliteta cele ceremonije, koju su uživo prenosile američke televizijske mreže, jasno pokazuje da je Bajden okačio orden kako treba, nakon što mu je pažljivo dodat.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 11. jula 2022.

Snimci sa ceremonije pokazuju da je tvrdnja netačna

Prema navodima Društva dobitnika kongresnog Ordena časti (Congressional Medal of Honor Society), to je najprestižnije vojno odlikovanje za američke oružane snage i dodeljuje se onima koji su se herojskim delima istakli u borbi.

Bela kuća je 27. juna 2022. objavila da će 5. jula 2022. predsednik Džo Bajden odlikovati Ordenom časti četiri vojnika američke vojske koji su se borili u ratu u Vijetnamu, uključujući i Dvajta Birdvela (Dwight W. Birdwell), veterana prikazanog u netačnim tvrdnjama. Kako se navodi u obrazloženju Bele kuće, tokom napada u blizini Sajgona u januaru 1968. Birdvel je pod teškom paljbom pomerio na sigurno komandanta tenka, predvodio malu grupu vojnika u odbijanju napada i pomogao u evakuaciji ranjenih uprkos tome što je i sam ranjen u lice i telo.

Ceremonija dodele Ordena održana je u Beloj kući i prenošena uživo na nekoliko televizijskih kanala nacionalnih javnih servisa, uključujući C-SPAN i PBS. O tome su izveštavali i brojni američki mediji, uključujući ovaj i ovaj. Snimak prenosa pokazuje da je Birdvel taj na koga se odnose netačne Fejsbuk objave, jer je prozvan pre dodele odlikovanja.

U netačnim Fejsbuk objavama prikazan je isečak od 16 sekundi sa ceremonije dodele u kome se vidi kako Bajden kači medalju oko Birdvelovog vrata, potapše ga po leđima, a zatim se rukuje nakon što se odlikovani veteran okrenuo licem prema kameri.

Snimak u netačnim objavama isečen je kako bi se izbacio deo koji prikazuje kako je orden dodat Bajdenu i kako predsednik prilazi Birdvelu s leđa da mu ga okači oko vrata, tako da samo odlikovanje bude na njegovim grudima. U tridesetom minutu (29:04) PBS-ovog prenosa postavljenog na Jutjubu, jasno se može videti da predsednik stavlja orden na pravu stranu:

Fotograf AFP-a takođe je bio na ceremoniji i objektivom uhvatio trenutak kad Bajden kači orden oko Birdvelovog vrata:

Američki predsednik Džo Bajden odlikuje Ordenom časti američkog veterana Dvajta Birdvela za njegove aktivnosti u ratu u Vijetnamu, tokom ceremonije održane u Beloj kući u Vašingtonu 5. jula 2022. ( AFP / Sol Loeb)

Kako je snimak koji je objavljen uz netačnu tvrdnju lošeg kvaliteta, sam orden nije jasno vidljiv. Pažljiviji pogled na taj video, međutim, pokazuje da se odlikovanje nalazi na Birdveloviim grudima a ne na njegovim leđima kako se navodi u ovim objavama. Uporedili smo snimak iz isečenog snimka sa istim klipom iz prenosa PBS-a ovde:

Skrinšot iz netačne Fejsbuk objave (levo) i Jutjub videa PBS-a (desno) napravljen 8. jula 2022. AFP je zaokružio orden crvenom i zelenom bojom

Korisnici na društvenim mrežama često dele netačne tvrdnje o Bajdenu u pokušaju da pokažu njegovu nekompetentnost. AFP je već razobličio nekoliko takvih tvrdnji, na primer ovde, ovde i ovde.

POLITIKA U SAD-u