Francuski predsednik Emanuel Makron nije podneo ostavku zbog skandala 'Uber fajlovi'

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Francuski predsednik Emanuel Makron suočava se sa oštrim kritikama i pozivima političkih protivnika da podnese ostavku i da se otvori istraga nakon otkrića o bliskim vezama sa američkom kompanijom za prevoz Uber u vreme kad je bio ministar ekonomije a kompanija pokušavala da uđe na francusko tržište. Međutim, suprotno onome što se u objavi na Fejsbuku tvrdi, predsednik nije podneo ostavku, niti se, prema podacima dostupnim do 13. jula 2022, suočava sa "hitnom istragom zbog izdaje Francuske."

U Fejsbuk objavi postavljenoj 11. jula 2022. i podeljenoj preko 100 puta za manje od 24 sata, netačno se tvrdi da francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) "podnosi ostavku" i navodi se da se suočava sa istragom zbog "izdaje Francuske". U objavi se nalazi skrinšot članka na engleskom u kome nisu navedene te tvrdnje. 

Iako naslov članka glasi: "Makronu je NAREĐENO da podnese ostavku", sam članak se ne odnosi na bilo kakav zvanični ili tekući proces, već samo navodi citate uglavnom ekstremno desnih političara koji kritikuju francuskog predsednika Emanuela Makrona, uključujući i jednog koji poziva na njegovu ostavku.

Do današnjeg dana, 13. jula 2022, Emanuel Makron je predsednik Francuske i nije izjavio da namerava da podnese ostavku, uprkos kritikama nakon objavljivanja kontroverznih "Uberovih fajlova". Prema otkrićima medija, Makron je, dok je bio ministar ekonomije, pomogao da taksi aplikacija Uber uđe u Francusku pod povoljnim okolnostima.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 12. jula 2022.

Skandal "Uberovi fajlovi"

Nekoliko medija u Evropi i Sjedinjenim Državama počelo je 10. jula 2022. da objavljuje članke zasnovane na dokumentima koji su procurili u britanskom listu Gardijan (The Guardian) o američkoj taksi kompaniji Uber, u kojima se opisuju kontroverzne, ponekad nasilne politike i prakse lobiranja. Gardijan je preko Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) podelio sa više od 40 medijskih organizacija oko 124.000 dokumenata koji datiraju od 2013. do 2017. godine, uključujući mejlove i poruke tadašnjih rukovodilaca Ubera, kao i prezentacije, beleške i fakture. 

Novinari kojima su dostavljene te osetljive informacije izvestili su da je kompanija "kršila zakon" i da je koristila agresivnu taktiku da bi se razvijala dok se suočavala sa protivljenjem političara i taksi kompanija, prenesio je AFP.

Istraga je takođe otkrila da je Uber radio na izbegavanju regulatornih ispitivanja koristeći tehnološku prednost, piše Vašington post.

Francuski list Mond (Le Monde) posebno se fokusirao na veze između Ubera i sadašnjeg francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je optužen da je sa firmom pregovarao o "tajnom dogovoru" o regulaciji kada je bio ministar ekonomije između 2014. i 2016. godine. Iako kontroverzni, postupci tadašnjeg ministra do sada nisu opisani kao nezakoniti.

Uber je odbacio sve optužbe, uključujući ometanje pravde, rekavši da se firma promenila od odlaska bivšeg šefa Trevis Kalanika (Travis Kalanick), koji je optužen za stvaranje toksične kulture na radnom mestu.

 

Makron kaže da bi to "uradio ponovo"

Posle otkrića, opozicioni politički lideri pozvali su da se otvori zvanična istraga u skupštini, a neki sa krajnje desnice i na Makronovu ostavku, nazivajući ga "izdajnikom".

Poslanik ultralevičarke stranke Nepokorna Francuska Aleksi Korbijer (Alexis Corbière) predložio je parlamentarnu istragu.

"Veoma je ozbiljna ta ideja da je ovim tajnim paktom gospodin Makron deregulisao uređivanje taksi industrije," rekao je on televiziji Javni senat. "Očigledno ćemo postavljati pitanja Vladi kada budemo mogli, a takođe [tražiti] i parlamentarnu istragu," dodao je on.

Lider Socijalista i član levičarske koalicije u parlamentu Nupes, Olivije For (Olivier Faure), takođe je potvrdio da će ta politička grupa tražiti parlamentarnu istragu. On je optužio Makrona da je suprotno politici tadašnje Vlade sklopio dogovor sa kompanijom za koju se tvrdi da slabo poštuje socijalna prava i koju je nazvao "trojanskim konjem za uništenje našeg Zakona o radu".

"Sa Nupesom ćemo tražiti istražnu komisiju," izjavio je For.

Političar krajnje desnice Florijan Filipot (Florian Philippot) napisao je na Tviteru da je Makron "izdao Francusku" i pozvao na njegovu ostavku 10. jula 2022. godine.

Međutim, predsednik nije najavio takav potez i odbacio je sve kritike. "Kada bih morao to da uradim ponovo, uradio bih," rekao je 12. jula 2022.

"Moramo se svim sredstvima boriti protiv masovne nezaposlenosti. U potpunosti prihvatam da sam se video sa stranim poslovnim liderima. Ponosan sam. Ako su otvorili radna mesta u Francuskoj, ponosan sam na to i to ću uraditi ponovo i sutra i prekosutra," izjavio je Makron, kao što se može videti u AFP-ovom snimku ispod ovog pasusa:

Zvanični dnevni raspored šefa države objavljen na sajtu Predsedništva pokazuje da Emanuel Makron nastavlja da obavlja funkciju predsednika i da u trenutku objavljivanja ovog članka nije bilo najave njegove ostavke.

Podršku je dobio i od saveznika: predvodnica predsednikove stranke u Narodnoj skupštini rekla je da je njegovo delovanje kao ministra bilo "normalno", dok je ministar rada Olivije Dusopt (Olivier Dussopt) rekao da je Makron "samo radio svoj posao".