Ne, ishrana bez šećera i topla voda sa limunom ne leče rak

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U dugačkoj Fejsbuk objavi netačno se tvrdi da će ishrana bez šećera dovesti do toga da ćelije raka "umiru prirodnim putem". Obmanjujuću objavu, u kojoj se tvrdi i da topla voda sa limunom i kokosovo ulje leče ili sprečavaju rak, korisnici društvenih mreža iz Bosne i Srbije nedavno su podelili na desetine hiljada puta. Slične obmanjujuće tvrdnje kruže društvenim mrežama od Afrike do Sjedinjenih Država najmanje od 2019. godine. Sve te tvrdnje su, međutim, netačne: stručnjaci sa kojima je AFP razgovarao, društva za borbu protiv raka i naučna istraživanja kažu da ti "lekovi" nisu efikasni niti naučno utemeljeni.

U objavama, kao što je ova podeljena krajem marta 2023. na Fejsbuku 25.000 puta, ili ova na mreži VKontakt, citiran je "dr Gupta" koji navodno kaže da "nitko ne bi trebao umrijeti od raka" ukoliko prati datu listu preporuka. "Prvi korak je prestati jesti šećer, kada nema šećera u tijelu, stanice raka umiru prirodnim putem", navodi se u objavi. "Drugi korak je čaša soka od limuna pomiješana s čašom tople vode i nakon otprilike 1 mjeseca stanice raka će se smanjiti", navodi se i dodaje da je "istraživanje Sveučilišta u Marylandu pokazalo da su prirodni lijekovi 1000 puta bolji od kemikalija", misleći na hemioterapiju.

Objave uključuju i više od 20 drugih tvrdnji ili "zdravstvenih preporuka" za lečenje ili sprečavanje raka i dijabetesa, poput uzimanja "3 žlice organskog kokosovog ulja ujutro i navečer" ili "nikad ne jedi više od 4 jaja tjedno".

Ove tvrdnje se redovno ponovo pojavljuju onlajn na različitim jezicima najmanje od 2019, uključujući tajlandski, engleski i francuski, a AFP ih je činjenično proveravao ovde, ovde, ovde i ovde.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 27. aprila 2023.

Osim u netačnim objavama, nema traga doktoru Gupti

Objave na bosanskom i srpskom citiraju dr Guptu bez dodatnih detalja, ali u objavama na drugim jezicima sa istim tvrdnjama i fotografijom on je predstavljen kao dr Gupta Prasad Reddy, onkolog Državnog medicinskog univerziteta Oš u Rusiji (Osh State Medical University in Russia).

Pretraga po imenu "Gupta Prasad Reddy" na Guglu i Jandeksu svaki put je dovela do netačnih objava na različitim jezicima ili nekog od brojnih članaka za proveru činjenica u kojima su razobličene tvrdnje sa društvenih mreža. Dodatna pretraga na pretraživačima posvećenim naučnim člancima (Scinapse, Semantic Scholar i Google Scholar) nije dala nikakve rezultate u vezi sa ovim navodnim doktorom.

Uradili smo i obrnutu pretragu slika sa fotografijom osobe koja se pojavljuje u objavama, ali je bila bez uspeha i na Gugl imidžisu, Tinaj-u i Jandeksu. Iako se čini da dr Guptu nije moguće nigde pronaći, univerzitet gde navodno radi postoji, ali se Državni medicinski univerzitet Oš nalazi u Kirgistanu, a ne u Rusiji.

Na internet stranici ove akademske institucije nismo pronašli da je bilo gde pomenut doktor ili predavač po imenu dr Gupta i nema podataka koji bi sugerisali da je do sada on tamo postojao ili radio.

Istraživali smo i informacije o "Maryland College of Medicine" i navodnom istraživanju za koje se tvrdi da je pokazalo da je "prirodna medicina hiljadu puta bolja" od hemioterapije. Takva institucija ne postoji. Najbliže tom nazivu je Medicinski fakultet Univerziteta Merilend (University of Maryland School of Medicine) u američkom gradu Baltimoru. Kao što je organizacija za proveru činjenica Africa Check napisala u svom članku provere činjenica, osnovan je 1807. kao Medicinski koledž Merilenda ali je prenamenjen u Univerzitet Merilend 1812. Tamo postoji Centar za istraživanje raka koji ima određeni broj inovativnih programa za istraživanje lečenja raka, ali nismo pronašli nijedno istraživanje ni približno slično onom koje se pominje u objavama na društvenim mrežama, niti da Centar podržava bilo koji od navedenih "lekova" za rak.

Govoreći o naučnoj vrednosti dva glavna takozvana leka za rak pomenuta u netačnim objavama, doktor Manuel Rodrigez, onkolog i istraživač u Institutu Kiri u Parizu, rekao je AFP-u u martu 2023. da "ta dva leka ni na koji način ne mogu izlečiti rak niti imaju bilo kakvu naučnu osnovu."

Nazivajući tvrdnje "netačnim", profesor emeritus kancerologije na Univerzitetu Bordo, Žak Rober (Jacques Robert), rekao je u mejlu AFP-u u martu 2023. da je "sasvim očigledno da bi, kad bi seme limuna i kokosovo ulje lečili rak, svi bili brzo izlečeni. Taj takozvani doktor je šarlatan".

Nema dokaza da ishrana bez šećera leči rak

U objavama se zagovara izbacivanje svih vrsta šećera iz ishrane uz navodni argument da "kada nema šećera u tijelu, stanice raka umiru prirodnim putem".

Dva stručnjaka iz Centra za istraživanje raka Gustav Rosi (Gustave Roussy Cancer Center) u Francuskoj komentarisali su za AFP ovu pseudonaučnu tvrdnju.

Kad je reč o ideji da se telu oduzme šećer, profesor Fabris Andre (Fabrice André), direktor istraživanja u Centru, rekao je da je "šećer regulisan na jedan gram u krvi, tako da ne možemo ići ispod toga inače bismo umrli. Problem je pre svega da se izbegne glikemijski vrhunac kako bi se izbegli faktori rasta koji mogu da stimulišu rast tumora, ali to je čisto teoretsko razmišljanje, sa vrlo malo zaključaka na tu temu".

"Do danas nema dokaza da ishrana sa niskim sadržajem šećera ima dejstvo protiv tumora. Uopšteno govoreći, nivo šećera u telu regulišu hormoni i on je uglavnom stabilan: ishrana sa niskim nivoom šećera ne bi imala nikakve posledice. Štaviše, ne, ne možemo da živimo bez šećera, hipoglikemija je ozbiljan događaj koji brzo vodi u komu," rekao je AFP-u u mejlu u martu 2023. doktor Benžamin Vere (Benjamin Verret), specijalista za kancer dojke i sarkome.

Prema rečima ovih doktora, tvrdnja da ishrana bez šećera ubija ćelije raka nije tačna.

Klinički nutricionista dr Olga Ličina kaže za AFP Činjenice da "mit da šećer podstiče rak" potiče od činjenice da ćelije raka rastu brže od "zdravih" ćelija i da im treba puno energije. Logika je "ako ćelijama raka treba mnogo glukoze, onda izbacivanje šećera iz naše ishrane mora pomoći da se zaustavi rast raka, pa čak i može zaustaviti njegov razvoj", kaže ona u mejlu od 26. aprila 2023. i pojašnjava:

"Nažalost, nije tako jednostavno. Svim našim zdravim ćelijama takođe je potrebna glukoza i ne postoji način da unosom ugljenih hidrata se glukoza da samo zdravim, a ne i ćelijama raka. Ćelijama raka je takođe potrebno i mnogo drugih hranljivih materija, kao što su aminokiseline i masti, ne 'žude' one samo za šećerom".

Isto kaže i Angela Oto (Angela Otto), vanredna profesorka na Fakultetu za bioinženjering u Minhenu.

"Tumorske ćelije ne mogu da prežive uz pomoć SAMO glukoze - potrebni su im i drugi nutrijenti", rekla je ona AFP-u krajem januara 2023.

Ovaj članak (arhivirani link ovde), koji je objavila humanitarna organizacija za istraživanje raka Cancer Research, ukazuje da nema dokaza da ishrana bez šećera može smanjiti rizik dobijanja raka ili njegovog prevazilaženja.

Naučna istraživanja takođe su pokazala da je svim ćelijama u ljudskom telu potreban šećer koji im pruža energiju.

"Glukoza je izvor energije za većinu naših ćelija i značajna podloga, u korenu mnogih biohemijskih reakcija. Glukoza je neophodna za svaku ćeliju u ljudskom telu", navodi se u ovom istraživanju iz 2016, objavljenom na sajtu američke Nacionalne medicinske biblioteke.

Ni topla voda sa limunom ne leči rak

AFP je već proveravao tvrdnje da pijenje tople vode sa limunom može izlečiti rak i objavio tekst o tome na francuskom u junu 2019. ovde.

Profesor Nikola Boasel (Nicolas Boissel), specijalista za rak krvi u bolnici Saint-Louis u Parizu, rekao je AFP-u: "Ni vruća voda ni limun, kao ni ishrana bez unosa šećera, nisu pokazali da deluju na ćelije raka. Pojedini derivati limuna, poput mnogih biljki, jesu pokazali da mogu da utiču na ćelije raka. To verovatno objašnjava zabunu."

Tvrdnja da limun u vodi leči rak i čudotvorno utiče na naše telo je česta i opasna, kaže dr Ličina.

"Ovde je dodatna opasnost poređenje limuna sa hemioterapijom, što može da dovede do prekida lečenja koji može biti letalan," rekla je ona.

"Našoj jetri je potrebna adekvatna količina vode i nutrijenata u procesu detoksikacije, ali nema dokaza da ispijanje čaše vode sa limunom svakog jutra omogućava jetri da lakše ukloni toksine," rekla je Ličina i dodala da "takođe, ne postoji nijedan dokaz da limun može da 'izleči' rak".

Ona je ukazala i na pregled istraživanja iz 2017. (arhivirani link ovde) u kome se zaključuje "da nema dovoljno podataka iz kliničkih studija koji bi podržali tvrdnju da limun sprečava rak".

Profesor Mario Kampon (Campone), naučni direktor u francuskom centru za istraživanje raka Cancéropôle Grand Ouest, rekao je AFP-u u martu 2023. da su "ovi načini lečenja lažne vesti, da se na zasnivaju na naučnim podacima" i da se dele "da bi se poigravalo sa uznemirenošću pacijenata".

Ni ostale tvrdnje 'nisu zasnovane na činjenicama'

U obmanjujućim postovima nalazi se lista od više od 20 drugih tvrdnji za navodno lečenje ili sprečavanje raka, poput uzimanja "žlica organskog kokosovog ulja ujutru i uveče", navoda da "hrana i piće često mogu povećati rizik od raka stomaka" ili "nikad ne jedi više od 4 jaja tjedno".

AFP Činjenice je ovu listu pokazao doktorki Ličini i Jasni Mihailović, doktorki na Institutu za onkologiju Vojvodine i profesorki Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

"To su sve poluistine", rekla je dr Ličina, objašnjavajući da je tačno da je "manje stresa i redovan san zaista nešto čemu svi treba da težimo kao prevenciji ne samo raka nego svih hroničnih nezaraznih bolesti".

"Neke studije pokazuju da laurinska kiselina koja je komponenta kokosovog ulja može da inhibira rast ćelija raka debelog creva. Ali nema dokaza da kokosovo ulje leči rak", rekla je dr Ličina.

Tvrdnje na listi u objavi "nisu medicinski podaci zasnovani na činjenicama", "ništa od toga nije dokazano" i kao takvima im ne treba verovati, rekla je dr Mihailović AFP-u u mejlu 4. maja 2023.

"Rekla- kazala nije pravi put" za lečenje bolesti. "Zato klasična medicina uvek pobeđuje- zbog utvrđenih činjenica zasnovanih na dokazima tj. evidence based medicine", što nije slučaj sa alternativnom medicinom, rekla je ona.

Iste tvrdnje su već razobličile i druge organizacije za proveru činjenica, kao što su Afrika ček (arhivirani link ovde) i Politifakt (arhivirani link ovde).

AFP Činjenice je već razobličio netačne tvrdnje o drugim navodnim lekovima za rak kao na primer ovde i ovde.