Video prikazuje vežbu u Švedskoj, a ne tenkove zaglavljene u Ukrajini

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nakon što su prvi poljski tenkovi Leopard stigli u Ukrajinu krajem februara 2023. godine, na društvenim mrežama se u velikoj meri deli video koji prikazuje tenkove zaglibljene u blatu. Nekoliko zemalja obećalo je da će Ukrajini poslati robusne borbene tenkove Leopard kao podršku njenoj borbi protiv ruske invazije. Međutim, video u ovim objavama nije snimljen u Ukrajini; on prikazuje švedske tenkove na terenu za vojne vežbe u Švedskoj u proleće 2022.

"Leopardi stigli u Ukrajinu i odmah se zaglavili u blatu," navodi se u Fejsbuk objavi na srpskom 2. marta 2023. uz koju je podeljen video sa TikToka. Snimak prikazuje vojnike koji pokušavaju da otkopaju tenk zaglibljen u blatu. Iza njih su civilna vozila na putu.

Slične objave podeljene su na nekoliko jezika, uključujući ruski i slovački. U objavama na poljskom tvrdi se da su tenkovi poljska vozila. Objava na srpskom postavljena je nedelju dana nakon što je Poljska isporučila Ukrajini prve tenkove Leopard koje je obećala u okviru podrške grupe zemalja.

Međutim, video koji se deli na društvenim mrežama nije o tenkovima Leopard poslatim kao podrška Ukrajini. Istraga AFP-a pokazala je da je snimljen tokom vojne vežbe u Švedskoj u proleće 2022.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 7. marta 2023.

AFP je uradio obrnutu pretragu slika i pronašao ranije objave sa istim video snimkom, na primer tvitove od 30. aprila 2022. i 1. maja 2022. U oba se navodi da su tenkovi "švedski Strv 122". U drugom tvitu naveden je i hešteg #WartoftaStridsvagnskompani. Snimak je objavljen i na Jutjubu 30. aprila 2022. uz naslov "Švedski Strv 122 dočekuje proleće".

Stridsvagn (Strv) 122 je glavni borbeni tenk švedske vojske i zasnovan je na modelu nemačkog tenka Leopard 2.

Pretraga društvenih mreža na švedskom dovela je do istog snimka na Instagram nalogu tenkovske čete Vartofta (Wartofta) i slika na Fejsbuk nalogu ove čete koji su objavljeni 28. aprila 2022. Četa Vartofta je deo puka švedske vojske Skaraborg Regiment (P 4).

Skrinšot iz posta švedske tenkovske čete (levo) i netačne objave (desno) na Fejsbuku, napravljen 7. marta 2023. AFP je crvenim zaokružio podudarajuće elemente

U Instagram objavi na švedskom se navodi: "Ponekad se stvari ne odvijaju kako je planirano, biti težak nije uvek prednost. Prošle nedelje četa je bila u Skoneu na vežbi i stekli smo dragoceno iskustvo u proceni terena i podloga. Kad bismo dobili krunu za svaki busen koji smo izvadili, svi bismo sada mogli da odemo na odmor. Makar smo imali sreće sa vremenom!"

Zahvaljujući komentaru jednog korisnika koji je spomenuo "jezero Silvåkra", mogli smo da lociramo mesto tražeći u okolini Silvakra, sela na jugu Švedske udaljenog oko 35 kilometara istočno od Malmea. Pronašli smo istu kuću i malo brdo koji se vide u videu.

Skrinšot Gugl mape (levo) i netačne Fejsbuk objave (desno) napravljen 7. marta 2023. AFP je crvenom zaokružio podudarajuće elemente

Video je snimljen na poligonu za vežbe na jugu Švedske

Šef komunikacija švedske vojske za puk Južne Skone (South Skåne regimen), Markus Nilson (Marcus Nilsson), potvrdio je AFP-u da je video snimljen na vojnoj vežbi u Revingehedu, severoistočno od Malmea.

"Tenkovi su iz Skaraborgovog puka iz Skovdea," rekao je on u mejlu 1. marta 2023. Snimak je sa vežbe u proleće 2022, pojasnio je. "To je iz oblasti poznatoj po dubokom blatu u kojoj je često zaglavljivanje. Iskoristili smo je za vežbe izvlačenja i snimak je sa jedne od tih vežbi."

Kako objašnjavaju u švedskoj vojsci, crno-beli logo koji se vidi na tenkovima je oznaka za "neprijateljska vozila" tokom vežbe.

Pitali smo i poljsku vojsku da li su tenkovi u videu njihova vozila poslata u Ukrajinu. "Čak i na prvi pogled, po obliku kupole - sa više uglova - jasno je da nije reč o poljskim tenkovima Leopard koji su prebačeni u Ukrajinu", odgovorio je AFP-u u mejlu 28. februara portparol za vojnu opremu Kristof Platek (Krzysztof Płatek).

Nekoliko zemalja je obećalo tenkove Leopard

Tenkovi Leopard smatraju se jednim od najboljih modela na svetu i koriste se u velikoj meri širom Evrope. Među zemljama koje su donele odluku da Ukrajini pošalju tenkove Nemačka je obećala 18 a Švedska oko 10. Poljska je obećala da će isporučiti preostale od ukupno 14 tenkova pre polovine marta.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt