Švajcarska ne poziva građane da "prijave" komšije koje greju svoje domove preko 19°C

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografija lažnog postera na kojem se tvrdi da Švajcarska nudi nagradu od 200 franaka građanima koji prijave komšije da greju domove na više od 19°C objavljena je u srpskim postovima na Telegramu i Fejsbuku usred zabrinutosti zbog energetske krize u Evropi kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Švajcarska vlada potvrdila je AFP-u da nema "nikakave veze sa ovim porukama" i da je reč o "manipulaciji". Fotografija postera je montirana, pokazala je istraga AFP-a.

Dok se mnoge zemlje u Evropi, uključujući Švajcarsku, suočavaju sa mogućom energetskom krizom nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Švajcarska Konfederacija ne poziva građane da prijave komšije koji greju svoje domove iznad 19°C, kako se tvrdi u objavama koje od sredine septembra kruže na srpskom na Telegramu i Fejsbuku. Objave uključuju fotografiju postera u javnom prostoru na kojoj se vidi žena kako razgovara telefonom, te natpis na nemačkom koji glasi: "Da li vaš komšija greje stan na preko 19 stepeni? Recite nam. Anonimno. Nagrada od 200 CHF". Vidi se i logo Švajcarske Konfederacije. Slika je podeljena i na drugim jezicima kao što su francuski, rumunski, španski, bugarski i grčki.

Fotografija koja se koristi kao "dokaz" ove netačne tvrdnje je montaža napravljena od marketinških slika, a vlasti su potvrdile AFP-u da takvu meru nisu ni usvojile niti promovisale.

Skrinšot poruke sa netačnom tvrdnjom i manipulisanom slikom, napravljen 14. septembra 2022.

Lažni poster kruži u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnom energetskom krizom kao rezultatom ruske invazije na Ukrajinu.

U pokušaju da obuzdaju rastuće cene gasa i struje, evropski ministri energetike su 9. septembra rekli da će usvojiti hitne mere bez presedana, uključujući ograničenje cene uvoza gasa u EU.

Druge vlade su sledile poziv na evropsku solidarnost i energetsku trezvenost, uključujući Švajcarsku koja je 31. avgusta 2022. pokrenula "kampanju uštede energije", sa ciljem da podstakne preduzeća i domaćinstva da naprave male promene kako bi izbegli nestašice naredne zime.

U Švajcarskoj se trenutno razmatraju mere ograničenja i zabrane, koje bi mogle da se primene u slučaju nestašica gasa i struje, saopštile su vlasti. Međutim, poster koji kruži društvenim mrežama nije informativna kampanja Saveznog veća, rečeno je AFP-u 12. septembra 2022. u Federalnom odjeljenju za ekonomiju, obrazovanje i istraživanje (DEFR).

Fotografija je montaža, a poster lažan

Obrnuta pretraga slike pokazala da je fotografija žene sa telefonom dostupna na sajtovima za kupovinu fotografija poput Adobija (Adobe), Alamija (Alamy) i Šaterstoka (Shutterstock). Neki od ovih sajtova omogućavaju besplatno preuzimanje slike nakon registracije za probno korišćenje.

Skrinšotovi rezultata obrnute pretrage slike na sajtu Tineye (gore) i sa sajta Adobe Stock (dole) napravljeni 14. septembra 2022.

Kako je na Tviteru istakla novinarka Ketrin Denkinson 12. septembra 2022, fotografija javnog oglasnog prostora je takođe sa slike koja se može naći na sajtu za prodaju fotografija. Druga obrnuta pretraga slike pokazala je da je dostupna besplatno na sajtovima kao Fripik (Freepik) i RouPiksel (Rawpixel). Odsjaji svetla na plakatu i zidu pokazuju da je reč o istoj slici.

Poređenje skrinšotova fotografije sa Adobija (gore levo), sa FriPika (dole levo) i sa obmanjujuće Telegram poruke (desno), napravljenih 14. septembra 2022. Podudarajuće elemente crvenom bojom je zaokružio AFP

Slika praznog oglasnog prostora popularna je među dizajnerima jer prikazuje kako bi njihov dizajn plakata izgledao u stvarnom životu, kao što se može videti ovde, ovde i u galeriji ovde.

Dodan je i logo švajcarskih vlasti kako bi izgledalo kao zvanična kampanja. Broj telefona je takođe stvaran i pripada Saveznom odeljenju za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije (DETEC).

Federalno odeljenje za privredu, obuku i istraživanje (DEFR) zaduženo za pitanje mogućih nestašica gasa i struje potvrdilo je AFP-u da su plakati lažni. "Logotip Konfederacije i broj telefona na slici su zloupotrebljeni. Konfederacija nije napravila takve plakate niti uputila takav apel, to je očigledno manipulacija," saopštile su vlasti 12. septembra 2022. godine.

"Od subote društvenim mrežama kruže lažni pozivi da se osudi ponašanje komšija koji previše greju svoje domove. Konfederacija nema nikakve veze sa ovim porukama i formalno se ograđuje od njih," dodali su i precizirali da su "pokrenuli istragu o ovoj zloupotrebi."

O merama u slučaju nestašica se još razgovara

Prema manipulisanom plakatu, zabranjeno je zagrevanje nečijeg doma na preko 19°C. Ovo je netačno.

"U Švajcarskoj trenutno nema nestašice struje i gasa, tako da nisu na snazi nikakva ograničenja ili zabrane korišćenja. Stoga ne može biti kršenja odredbi. Uprava je u procesu pripreme mera ograničenja i zabrane u slučaju da dođe do ozbiljne nestašice," rekli su iz DEFR-a za AFP 8. septembra 2022.

Konsultacije sa švajcarskim kantonima su u toku i trajaće do 22. septembra 2022. godine kako bi se razgovaralo o projektima uredbi: o ograničenjima i zabranama korišćenja gasa i o kvotama gasa.

Prvi posebno predviđa, u slučaju ozbiljne nestašice, zabranu korišćenja gasa u pojedinim zgradama i ograničenja korišćenja grejanje na gas u unutrašnjim prostorima do 19°C.

"Ove mere se prvenstveno odnose na smanjenje temperature prostorija i tople vode. One bi se u početku uglavnom odnosile na radna mesta, ali bi se mogle proširiti i na stanovanje. Kako domaćinstva troše više od 40 odsto gasa, značajno smanjenje potrošnje gasa u Švajcarskoj nije moguće bez njihove pomoći," objašnjava Savezno veće Švajscarske na svom sajtu.

U svom odgovoru AFP-u od 8. septembra 2022. DEFR takođe objašnjava da je: "naravno, od suštinskog značaja da se konkretno definiše primena i kontrola ograničenja i zabrana koje će biti usvojene ako bude potrebno. Zakon o snabdevanju države (ZUP), na kome bi se to zasnivalo, ne predviđa redovne novčane kazne. Procesuiranje kršenja ZUP-a bi stoga bilo komplikovanije, ali iznos nastalih novčanih kazni ne bi bio veći od običnih kazni."

Maksimalan iznos za redovnu novčanu kaznu je 300 CHF (oko 312 evra).

Zvanična kampanja za uštedu energije

Jedine mere koje je Konfederacija za sada preduzela u suočavanju sa energetskom krizom su mere za smanjenje snabdevanja gasom i pokretanje kampanje za podizanje svesti o svakodnevnim akcijama za uštedu energije.

Pod nazivom "Energija je ograničena. Nemojmo je trošiti", kampanja daje niz preporuka preduzećima i domaćinstvima, od pražnjenja radijatora do kuvanja hrane sa poklopcem.

"Sada moramo da kombinujemo naše napore da uštedimo energiju: što je više ljudi, kompanija i organizacija posvećeno poštovanju preporuka, to će ušteda energije biti veća!", napisalo je Savezno odeljenje za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije u tvitu 31. avgusta 2022.

Švajcarskoj preti nestašica gasa i struje

Država pokriva skoro 95 odsto svojih energetskih potreba naftom, strujom, prirodnim gasom i drvetom, a velika većina ove energije mora biti uvezena, prema podacima Federalne kancelarije za ekonomsko snabdevanje zemlje.

Leti zemlja izvozi električnu energiju zahvaljujući stotinama hidroelektrana koje su raspoređene na njenoj teritoriji.

Zimi, međutim, Švajcarska obično uvozi struju proizvedenu na gas iz Nemačke, koja se ove godine suočava sa smanjenim isporukama gasa iz Rusije.

Kako bi se izbegla situacija nestašice gasa u evropskim razmerama i uzimajući u obzir da je "Švajcarska u potpunosti zavisna od uvoza gasa", Savezno veće je 24. avgusta 2022. godine saopštilo da zemlja treba dobrovoljno da ima za cilj smanjenje potražnje za gasom od 15% tokom zimskog semestra u poređenju sa prosečnom potrošnjom u poslednjih pet godina.

Prevela i priredila
KLIMA