Video prikazuje pravljenje čokoladnih a ne pravih jabuka

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje proizvodnju čokolade u obliku crvenih jabuka u Kini podeljen je na društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju da radnici boje u crveno jabuke koje su zapravo žute. To je zato što se crvene jabuke bolje prodaju, navodi se u netačnim objavama podeljenim na društvenim mrežama na hrvatskom i srpskom više od 150 puta. Tvrdnja, međutim, nije tačna. Pronašli smo originalni video na kanalu kineske konditorske kompanije na društvenim mrežama, u kome se prikazuje i gotov čokoladni proizvod. Zakonodavstvo Evropske unije o aditivima u hrani ne dozvoljava bojenje jabuka, rekao je za AFP zvaničnik u Evropskoj agenciji za bezbednost hrane.

Uz pomoć kolega iz AFP-a u Hong Kongu i Pekingu, uspeli smo da pronađemo originalni video preko imena na belim zaštitnim odelima koje radnici nose. To ime se nalazi na kineskom TikTok nalogu konditorske kompanije u kineskoj provinciji Junan (Yunnan). Među haštagovima su #ČokoladnaJabuka i #ČokoladniStručnjakzaPoklone.

Korisnici društvenih mreža na nekoliko jezika, uključujući hrvatski i srpski, podelili su video uz netačnu tvrdnju da su radnici bojili pravo voće. U ovoj Fejsbuk objavi na srpskom navodi se da "pošto se žute jabuke ne prodaju toliko koliko crvene, mnoge od njih se farbaju". Dodaje se da jabuke mogu izazvati alergijsku reakciju zbog svih pesticida kojima su prskane i upozoravaju ljudi da ne jedu crvene jabuke ako nisu organske. Nekoliko korisnika iz Hrvatske objavilo je post sa istim sadržajem, kao na primer ovde. Ukupno je od sredine avgusta takva objava na Fejsbuku podeljena više od 150 puta, dok je na Telegramu, kao na primer ovde i ovde, pregledana više od dve hiljade puta.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 15. septembra 2022.

Video prikazuje konditorske jabuke

Radnici u videu svi nose bela zaštitna odela sa tekstom ispisanim kineskim slovima koji se vidi sa prednje strane, kao što pokazuje ovaj skrinšot:

Skrinšot teksta koji se vidi na zaštitnim odelima radnika u videu, napravljen 23. avgusta 2022. AFP je tekst zaokružio crvenom bojom

Poslali smo to kineskim kolegama koji su rekli da u tekstu piše "巧贝思", ili na mandarinskom, Ćao Bei Si.

Pretraga na kineskom pretraživaču Baidu pokazala je da postoji konditorska kompanija sa ovim imenom. Detalji o njoj dostupni su u Registru kompanija kineske vlade i pokazuju da je reč o kompaniji koja je licencirana za proizvodnju konditorskih proizvoda u gradu Kunming, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan. Kompanija se nalazi i u kineskim poslovnim imenicima, kao na primer ovde i ovde. Kao adresa je naveden Industrijski park Đinhua u Zoni ekonomskog razvoja oblasti Kunming.

Pretraga na Dujinu -- kineskoj verziji TikToka -- uz korišćenje imena kompanije dovela je do njenog naloga na ovoj društvenoj platformi. Među video snimcima na tom nalogu AFP je pronašao video sa navodnim farbanjem jabuka, postavljen 2. novembra 2021. Među haštagovima pod kojima je video podeljen su #ČokoladnaJabuka i #ČokoladniStručnjakzaPoklone.

Dalja pretraga naloga kompanije pokazala je da su podeljeni i drugi video snimci konditorskih jabuka, na primer ovde i ovde. U njima se prikazani kalupi jabuka napunjeni slatkišima ili punjenjem nalik čokoladnom musu, posebno povezani sa Božićem.

Tražili smo komentar od kompanije ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Skrinšot sa Dujin naloga kompanije sa prikazima video snimaka koji pokazuju proizvodnju konditorskog voća kao i gotovih proizvoda, napravljen 25. avgusta 2022.

Bojenje voća nije dozvoljeno propisima EU, a ni Srbije

Zakonodavstvo EU o aditivima ne dozvoljava bojenje jabuka. Kao i u svim zemljama članicama EU, u Hrvatskoj samo aditivi odobreni Zakonom o prehrambenim aditivima i armomama i prehrambenim enzimima i uredbama EU mogu biti korišćeni u hrani, a za sprovođenje propisa u praksi stara se Ministarstvo zdravlja, dok procenu rizika aditiva radi Centar za sigurnost hrane pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Uredba Evropskog parlamenta i veća broj 1333/2008 sadrži listu svih dozvoljenih aditiva za hranu i popis slučajeva u kojim je njihova upotreba dozvoljena, rekao je za AFP Činjenice u mejlu 15. septembra 2022. Edvard Brej (Edward Bray) iz Odeljenja za odnose sa medijima Evropske agencije za bezbednost hrane (European Food Safety Aughority - EFSA).

"Koliko ja mogu da vidim, aditivi su dozvoljeni za upotrebu na jabukama kao 'površinski tretman'(kategorija hrane 04.1.1 'Celo sveže voće i povrće'). Premaz se koristi za usporavanje zrenja. Ali nijedan od navedenih nije boja za hranu," rekao je on.

Prema propisima o dozvoljenim ostacima pesticida, maksimalni nivo je određen tako da voće bude jestivo čak i bez ljuštenja. Nivoi različitih pesticida za jabuke mogu se pronaći u Bazi podataka o pesticidima Evropske unije. Ipak, preporučuje se pranje voća i povrća, pa samim tim i jabuka, pre upotrebe, kako bi se očistila prašina i druga moguća prljavština.

Kao kandidat za članstvo, Srbija svoje propise o bezbednost hrane usklađuje sa regulativom EU. Tako Ministarstvo poljoprivrede Srbije na svojoj internet stranici o kontroli bezbednosti hrane navodi da je Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane "dužan da u radu primenjuje i koristi preporuke, smernice i informacije dostupne od strane Evropske agencije za bezbednost hrane (European Food Safety Authority - EFSA)". U skladu sa tim, propisi koji se odnose na upotrebu aditiva, pa i kod jabuka, u potpunosti se poklapaju sa onim koji važe u EU.

Prema Pravilniku o prehrambenim aditivima Srbije, "aditivi se ne upotrebljavaju u neprerađenoj hrani, osim kada je takva upotreba izričito predviđena i navedena u Prilogu 2. ovog pravilnika". U Prilogu 2, u odeljku "sveže voće i povrće", naznačeno je da se jabuke mogu površinski tretirati aditivima označenim sa E 473-474 i E 901-904. To su, kad je reč o jabukama, isti aditivi koje dozvoljava i Evropska unija: estri saharoze masnih kiselina i nekoliko vrsta voska prirodnog porekla koje nisu opasne za ljudsku upotrebu.

Kad je reč o tvrdnji u Fejsbuk objavama da pesticidi kojima su prskane jabuke mogu izazvati alergije, to se ne dešava često.

Prema neprofitnoj kanadskoj organizaciji koja se bavi alergijama, Food Allergy Canada, alergije na pesticide kojima se prska voće ili povrće su retke. Uopšteno govoreći, "alergijska reakcija na voće ili povrće je izazvana preteranom reakcijom imunskog sistema na protein koji se nalazi u toj hrani", navodi se na internet stranici ove organizacije.

Prevela i priredila