Video prikazuje koncert u Strazburu 2021. i nije snimljen u instituciji EU

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.
 

Video koji prikazuje muzičku grupu kako svira u zgradi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 2021. deli se na društvenim mrežama tokom septembra 2022. na raznim jezicima uz netačnu tvrdnju da prikazuje političare Evropske unije kako "slave, uz pjesmu i ples" svoje plate dok se građani EU suočavaju sa rekordnim povećanjem cena energije. Medijski izveštaji i snimak koji je objavila sama grupa čiji nastup se vidi u videu, međutim, dokazuju da se performans odigrao u zgradi Saveta Evrope, institucije koja se često pogrešno smatra delom EU, iako je potpuno odvojena organizacija. To su AFP-u potvrdili i iz grupe Dubioza kolektiv, koja je tom prilikom svirala i vidi se u videu.

"Dok milijuni,Eu kućanstava i poduzeća,umiru od gladi,zbog 500% povećanja računa za energiju,političari EU,jedini odgovorni za ekonomsku katastrofu,svoju mjesečnu plaću od 10.000 € slave,uz pjesmu i ples..." -- navodi se u Fejsbuk objavi na hrvatskom i ovoj na srpskom uz video sa ljudima koji igraju u sali čiji nameštaj i raspored podsećaju na zgradu parlamenta, dok muzička grupa svira u centru. Iako se u objavama ne precizira ko su "političari EU", pomenuta plata se otprilike poklapa sa bruto primanjima članova Evropskog parlamenta.

Ista tvrdnja objavljena je, između ostalog, na ovom hrvatskom portalu, kao i na Telegramu i VK mreži. Objave na srpskom i hrvatskom na Fejsbuku su od 1. septembra 2022. podeljene više od 150 puta, a na drugim mrežama su pregledane bar 1.600 puta. Ista tvrdnja deljena je i na drugim jezicima poput mađarskog i nemačkog

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 19. septembra 2022.

Tvrdnja je, međutim, netačna. Video je iz novembra 2021. i prikazuje salu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, institucije koja je nezavisna od Evropske unije i ima 46 zemalja članica. Ljudi koji igraju su učesnici Svetskog foruma za demokratiju, godišnjeg okupljanja čiji je domaćin Savet Evrope, a ne članovi Evropskog parlamenta. Muzička grupa koja svira je poznati bosanski bend Dubioza Kolektiv.

Koncert je održan tokom Svetskog foruma za demokratiju

Poznavaoci međunarodnih organizacija u Evropi po izgledu sale u kojoj je snimljen video odmah bi prepoznali o kom je mestu reč, budući da podseća na salu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Poredeći tu skupštinsku salu na slici AFP-a iz 2016. godine sa skrinšotom iz videa mogu se prepoznati mnogi isti detalji poput strukture plafona, stalnog ekrana i sata u obliku kvadrata:

AFP-ova slika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2016. (gore) i skrinšot iz videa koji se deli u netačnim Fejsbuk objavama (dole), napravljen 5. septembra 2022. AFP je zaokružio podudarajuće elemente ( AFP / Frederik Florin)

Pretražujući Gugl po ključnim rečima na engleskom "parlamentarna skupština saveta evrope grupa svira" i gledajući video rezultate, može se videti mnogo snimaka koji podsećaju na video deljen na društvenim mrežama uz netačan opis. U jednom videu postavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici Saveta Evrope, od otprilike 2:15" može se čuti ista muzika kao ona u videu koji se deli na društvenim mrežama. 

Iako je video snimljen sa druge strane sale, na oba snimka može se prepoznati bend koji nosi iste žute majce (zaokruženo narandžastim), kao i sedokosi čovek koji drži svoj telefon (obeleženo zelenim). Na osnovu scene koju snimak obuhvata može se zaključiti da je video koji se deli uz netačne tvrdnje snimio čovek označen plavom strelicom na drugoj slici ispod:

Skrinšot iz videa koji se uz netačnu tvrdnju deli na društvenim mrežama (gore) i videa objavljenog na zvaničnoj Fejsbuk stranici Saveta Evrope (dole), napravljeni 5. septembra 2022. Podudarajuće elemente obeležio AFP

Video je objavljen 11. novembra 2021. uz opis "Dubioza Kolektiv uživo juče u Savetu Evrope naterala je sve da ustanu iz svojih sedišta!" uz haštag "#WorldForumforDemocracy" - Svetski forum za demokratiju na engleskom. Postoje i drugi video snimci sa istog događaja postavljeni na Fejsbuk stranici Saveta Evrope, kao što je ovaj uz opis: "Pravo sa Balkana u Savet Evrope, Dubioza Kolektiv na zatvaranju sednice Svetskog foruma za demokratiju!"

Pretražujući video snimke ovog događaja iz novembra 2021. pronašli smo ovaj video objavljen 10. novembra 2021. Video koji se deli uz netačne tvrdnje na društvenim mrežama je identičan ovom Jutjub snimku od 1:52". I ovde je video potpisan sa "Dubioza Kolektiv u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope". 

Na pitanje AFP-a o video snimku koji se deli uz netačan opis, iz benda Dubioza Kolektiv odgovorili su 5. septembra 2022. da je "Dubioza Kolektiv svirao učesnicima Svetskog foruma za demokratiju -- koji je organizovao Savet Evrope u novembru 2021." Grupa je takođe ukazala na link Instagram objave koja ih prikazuje na tom događaju, a koju je objavio Svestski forum za demokratiju.

Slike i snimci događaja dostupni su i na internet stranici Svetskog demokratskog foruma, koji je prema sopstvenim rečima "2012. godine inicirao Svetski forum za demokratiju kao platformu za dijalog i inovaciju u demokratskom vođstvu, što promoviše principe Saveta Evrope širom sveta."

Snimak sa događaja održanog kao deo Foruma 10. novembra 2021. u istoj zgradi dostupan je ovde, uključujući i izvođenje Dubioza Kolektiva na kraju dana. Tokom ovih događaja ni u jednom trenutku niko od govornika nije se predstavio kao član Evropskog parlamenta ili "političar EU", a većina je bila iz oblasti medija, akademskih institucija, nevladinih organizacija i klimatskog aktivizma.

Jedan od govornika ranije u toku dana, međutim, bila je Sara El-Ejri (Sarah El-Haïry), državna sekretarka u francuskoj vladi. Mađarska ministarka pravde Judit Varga takođe je učestvovala u jednoj drugoj sesiji prvog dana Foruma. 

Savet Evrope nije deo Evropske unije

Uprkos tome što na hrvatskom i srpskom Evropski savet i Savet Evrope zvuče slično, Savet Evrope nije institucija EU.

Savet Evrope sebe opisuje sao "vodeću organizaciju za ljudska prava na kontinentu". Savet ima 46 zemalja članica i sve su potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima, čiji je cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. 

Evropski savet, na drugoj strani, je institucija Evropske unije koju čine šefovi država zemalja članica i predsednik Evropske komisije. Evropski savet je odgovoran za oblikovanje zajedničke politike Evropske unije. Svih 27 zemalja članica EU su istovremeno i članice Saveta Evrope. 

Savet Evrope čak ima i internet stranicu posvećenu objašnjenju razlika između organizacija sličnog imena. 

Skrinšot stranice Saveta Evrope na kojoj je objašnjeno da Savet nije identičan bilo kojoj instituciji Evropske unije

Iako je tačno da se Evropa bori sa značajnim povećanjem cena energije, ni Savet Evrope ni Svetski demokratski forum nisu zakonodavna tela i nemaju direktan uticaj na cene energije. 

Prevela i priredila