Učesnici 21. gej parade ponosa u centru Zagreba 4. juna 2022. ( AFP / Denis Lovrović)

Plakati lažno pripisani gradu Zagrebu šire mržnju prema LGBTQI+ zajednici

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Slike homofobičnih postera koji su lažno predstavljeni kao kampanja grada Zagreba koja, implicira se, podržava LGBTQI+ zajednicu u promovisanju pedofilije, podeljene su stotine puta na društvenim mrežama sredinom septembra u poslednjem pokušaju da se ocrni LGBTQI+ zajednica. Grad Zagreb nije postavio plakate i naredio je njihovo uklanjanje, rekli su iz gradskih vlasti za AFP Činjenice. Lažna veza između homoseksualizma i pedofilije je dobro poznat kliše i dezinformacija koja targetira ovu manjinsku zajednicu i podstiče govor mržnje, pokazuju izveštaji.

Mali plakati postavljeni su u Zagrebu sredinom septembra na glavnom trgu i navodno oko autobuske stanice, preneli su mediji (ovde, ovde i ovde) 9. septembra 2022. Na njima se nalaze dve osobe od kojih jedna izgleda kao našminkano dete ili tinejdžer, a druga je gotovo gola u svetlucavom kostimu sa rogom jednoroga na glavi. Vidljive su rečenice "Reci ne nacizmu", "Deca imaju pravo da budu zaljubljena u odrasle" i "Podrži LGBTQ+ zajednicu", kao i grb grada Zagreba i slogan "Zagreb za jednakost".

Fotografije ovih plakata su stotine puta podeljene na hrvatskom na Fejsbuku uz tvrdnju da su ih finansirali grad Zagreb, gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zeleno-leva koalicija Možemo, kao i tvrdnju da su plakati zapravo prava kampanja LGBT zajednice kojom ona promoviše pedofiliju. Fotografija jednog plakata uz slične netačne tvrdnje podeljena je i na srpskom na Fejsbuku i Telegramu.

Te tvrdnje su netačne: grad Zagreb nema nikakve veze sa ovim plakatima, potvrdila je portparolka gradskih vlasti za AFP Činjenice. Osim toga, ne postoji takva kampanja koju bi promovisala zagrebačka LGBTQI+ zajednica. Plakati o kome su mediji izveštavali su uklonjeni, konstatovala je novinarka AFP-a u Zagrebu.

Skrinšot jedne od netačnih objava na Fejsbuku napravljen 15. septembra 2022.
Skrinšot jedne od netačnih objava na Fejsbuku napravljen 15. septembra 2022.

 

 

Prema izveštajima medija, pored onog koji cilja na LGBTQI+ zajednicu, primećen je još jedan poster koji targetira migrante.

"Grad Zagreb ni na koji način nije sudjelovao u postavljanju navedenih plakata niti je njihov naručitelj," potvrdila je u mejlu za AFP Činjenice 14. septembra 2022. portparolka gradskih vlasti.

Grad je, po dobijanju informacija o plakatima, poslao zaposlene u Sektoru za komunalno i prometno redarstvo da ih uklone. "Po izlasku na teren utvrđeno je da su plakati već uklonjeni te dodatnim obilaskom uže i šire zone predmetnog područja plakati istog ili sličnog neprimjerenog sadržaja nisu uočeni," dodala je portparolka.

Novinarka AFP-a u Zagrebu uverila se da plakati više nisu bili na gradskoj rasveti na glavnom zagrebačkom trgu 12. septembra 2022. godine.

Na internetu nema ni traga o nekoj postojećoj kampanji pod nazivom "Zagreb za jednakost". AFP Činjenice nije pronašao takvu kampanju koju promovišu ni grad niti LGBTQI+ grupe kao što su Zagreb Pride ili Dugine Obitelji ili organizacije za ravnopravnost i ljudska prava poput PARiTER-a.

Oblik logotipa na lažnom posteru (grb grada na plavom krugu) takođe ne odgovara obliku logotipa grada (heraldički štit) na nedavnim javnim gradskim kampanjama kao što može se videti ovde, ovde i ovde.

Poređenje skrinšotova prave kampanje grada Zagreba (levo) sa lažnim posterom podeljenim na Fejsbuku (desno), napravljenih 19. septembra 2022. Crvene i narandžaste oznake dodao je AFP

Ovo nije prvi put da je LGBTQI+ zajednica na meti netačnih informacija u Hrvatskoj, kako je sajt za proveru činjenica Faktograf objasnio ovde i ovde. Koalicija Možemo i gradonačelnik Tomislav Tomašević su takođe mete dezinformacija, što je Faktograf pokazao ovde i ovde.

Lažna veza između homoseksualizma i pedofilije

Obrnuta pretraga slike koja je korišćena za poster pokazala je da je snimljena tokom Međunarodnog festivala Drag u Ostinu 2017. Identifikovali smo dve osobe na fotografiji kao izvođače: Čedara Gordžusa (Cheddar Gorgeus) i E Dragnificenta (E the Dragnificent).

Kako na svom sajtu objašnjava Nacionalni centar za transrodnu ravnopravnost, "drag je vrsta zabave u kojoj se ljudi oblače i nastupaju često na veoma stilizovane načine. Termin je nastao kao britanski pozorišni sleng u 19. veku i korišćen je za opisivanje ženske odeće koju nose muškarci." Muškarci koji su nosili žensku odeću u pozorištu da bi igrali ženske uloge bili su uobičajeni jer ženama nije bilo dozvoljeno da nastupaju sve do kasnog 17. veka.

Drag kultura je postala popularnija u 21. veku kroz komercijalne emisije kao što je RuPaulova drag trka.

Drag izvođači nisu nužno gej ili transrodni. Čak nisu nužno ni muškarci. Oni takođe nemaju veze sa pedofilijom.

"Ova fotografija je stara pet godina, očigledno je korišćena bez naše dozvole. Ne odobravamo pedofiliju," rekla je za AFP Činjenice u poruci na Fejsbuku 13. septembra 2022. majka izvođača E Dragnificent, koja radi kao menadžerka.

Pedofilija je "psihoseksualni poremećaj spolne sklonosti odrasle osobe prema djeci pretpubertetske dobi," kako je definisano u Hrvatskoj enciklopediji. Prema podacima Hrvatske organizacije za podršku žrtvama pedofilije i njihovim porodicama Ruka, pedofili su uglavnom muškarci, a njihove žrtve uglavnom devojke.

Lažna povezanost između LGBTQI+ i pedofilije je stari kliše koji podstiče govor mržnje. Američki Snops je još 2017. godine opovrgnuo tvrdnju da će slovo "P" za "pedofile" biti dodato u "LGBT". AFP je 2019. objasnio da, iako kružio onlajn, "zastava" za "ljude koje privlače maloletnici" nije povezana sa pokretom za unapređenje ljudskih prava LGBTQI+ zajednice.

Organizacije koje se bore protiv pedofilije i podržavaju žrtve su u više navrata pobijale tvrdnju o povezanosti homoseksualnosti i pedofilije, ili da homoseksualci pokušavaju da "grumiraju" decu, odnosno ostvare blizak odnos sa decom kako bi ih seksualno zloupotrebljavali. To ovde objašnjava Centar južnog zakona o siromaštvu (SPLC - Southern Poverty Law Center), američki istraživački centar za desničarski ekstremizam.

"Dezinformacija i histerija oko ove teme prete da dodatno stigmatizuju LGBTQI+ ljude i ne štite decu," navodi se na sajtu američke kampanje protiv pedofilije Stop Abuse Campaign. "Većina dečjih seksualnih prestupnika sebe smatra heteroseksualcima," dodaje se.

Poslednjih godina došlo je do pogoršanja i "naglog povećanja govora mržnje" usmerenog na LGBTQI+ zajednicu u Evropskoj uniji, uključujući kampanje koje su pokrenuli strani državni akteri, a posebno Rusija, ističe se u ovom brifingu za Evropski parlament 2021. Narativ da su pripadnici LGBTQI+ zajednice pretnja deci je jedan od uobičajenih stereotipa koji se primećuje u ciljanim dezinformacijama.

LGBTQI+ zajednica je takođe bila meta lažnih i netačnih informacija u Srbiji, sve više u mesecima koji su prethodili Evroprajdu 2022 u Beogradu, održanom od 12. do 18. septembra 2022. AFP Činjenice je, na primer, pisao o digitalno manipulisanom snimku i lažnim informacijama o tome da su tajvanske vlasti zabranile Prajd.