Policija obezbeđuje LGBT info centar u Beogradu 28. avgusta 2022. tokom protesta pravoslavnih vernika protiv predstojećeg Evroprajda ( AFP / Oliver Bunić)

Digitalno izmenjen snimak izaziva govor mržnje prema LGBT zajednici

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Talas dezinformacija i obmanjujućih sadržaja o LGBTQ zajednici preplavio je društvene mreže uoči EvroPrajda, događaja koji je zakazan za septembar 2022. godine u Beogradu. U poslednjem primeru, video je digitalno izmenjen kako bi izgledalo da dva muškarca imaju seksualne odnose na ulici pored murala oslikanog u znak sećanja na Dariju Duginu, nedavno ubijenu ćerku ruskog ultranacionaliste Aleksandra Dugina. Korisnici na ovaj snimak reaguju besom i homofobičnim komentarima. Međutim, AFP je utvrdio da video nije originalan: jasno je da je desna polovina sa dvojicom muškaraca digitalno dodata levoj polovini koja prikazuje mural ispod Brankovog mosta.

Mural je naslikan na zidu ispod beogradskog Brankovog mosta nakon što je Darija Dugina ubijena 20. avgusta 2022. u Moksvi, u eksploziji njenog automobila. Kao ćerka istaknutog ruskog nacionalističkog ideologa i glasnog pobornika rata u Ukrajini, među Putinovim pristalicama slavljena je kao mučenica. Mural je, međutim, dva dana kasnije prekrečen.

Leva strana video snimka koji kruži društvenim mrežama prikazuje taj mural, dok desna polovina prikazuje dva muškarca u nečemu što liči na pešački tunel. Pojavljuju se polugoli i spremaju se da imaju seksualne odnose. LGBT zastava duge ih delimično zaklanja.

U nekoliko objava na Telegramu i Fejsbuku postavljenih 26. i 27. avgusta netačno se tvrdi da se na snimku stvarno vide dvojica muškaraca pored murala u Beogradu. Korisnici Telegrama i Fejsbuka iz Srbije reagovali su ljutitim komentarima i govorom mržnje prema LGBT zajednici zbog ovog digitalno izmenjenog videa koji traje pet sekundi.

Ali prava lokacija murala izgleda veoma drugačije, što dokazuje da video nije originalan.

Skrinšot obmanjujuće objave na Fejsbuku napravljen 30. avgusta 2022. godine. AFP je dodao crni kvadrat na mestu gde se muškarci vide na snimku

O pojavi murala su izvestili srspki mediji, kao ovde i ovde, a lokacija je postavljena na Brankovom mostuu centru Beograda ispod Brankovog mosta. AFP novinarka je lično proverila da se mural nalazi ovde na starogradskoj strani mosta. Pored murala, ispod mosta, prolazi ulica Brankova i izlazi na most u pravcu Novog Beograda. Pešaci mogu da prođu uz pomoć stepenica i trotoara obeleženog metalnom ogradom.

Portret i poruke su nekoliko dana kasnije pokriveni, kako su mediji preneli ovde i ovde. Oblik, boje i grafiti pored portreta, kao i drugi predmeti na trotoaru, pokazuju da je mural na ovoj lokaciji isti kao onaj koji se vidi na izmanipulisanom snimku. Ispod ovog pasusa je poređenje video snimka (levo) sa fotografijom koju je 29. avgusta 2022. slikao AFP (desno).

Poređenje murala prikazano na izmanipulisanom snimku (levo) i na fotografiji koju je slikao AFP 29. avgusta 2022. Podudarajuće delove je crvenom označio AFP

Dok se leve strane poklapaju, deo snimka na desnoj strani, gde stoje muškarci, ne slaže se sa realnošću. Na snimku, dvojica muškaraca stoje na zemlji bez trotoara i puta. Grafiti na zidu su takođe drugačiji, a ne pojavljuju se na fotografiji prave lokacije na ulici ispod Brankovog mosta. Oblik zida izgleda iskrivljen sa obe strane portreta, dok se oblik i veličina tunela ne poklapaju. Zemlja pored murala odjednom postaje mutna oko muškaraca.

Snimak dvojice muškaraca je, dakle, napravljen na drugoj lokaciji, na šta ukazuje poređenje sa fotografijom koju je napravio AFP:

Poređenje skrinšota sa video snimka koji kruži društvenim mrežama sa crnom kvadratom koji je dodao AFP (levo) i fotografije koju je snimio AFP 29. avgusta 2022. (desno). AFP je crvenom bojom zaokružio elemente koji se ne poklapaju

LGBTQ populacija u Srbiji suočava se sa svakodnevnim nasiljem, sa vrlo malim napretkom tokom godina, kako je u ovom izveštaju istakla organizacija Da se zna.

Tokom leta, Srbija je zabeležila povećan govor mržnje i nasilje usmereno prema LGBTQ zajednici dok se Beograd priprema da bude domaćin panevropskog LGBTQ događaja EvroPrajd (EuroPride) od 12. do 18. septembra. Organizatori se suočavaju sa nasilnim protivljenjem dela stanovništva.

Predsednik Aleksandar Vučić izazvao je zabunu 27. avgusta 2022. godine kada je najavio da će događaj biti "otkazan ili odložen". Organizatori su istakli da to nije njegova odluka, da bi svaka takva zabrana bila "protivzakonita" i da će se događaj održati. Premijerka Ana Brnabić, koja je upravo dobila zadatak da sastavi novu vladu i koja je jedna od svega nekoliko evropskih javno deklarisanih gej političara na toj poziciji, odstupila je 29. avgusta rekavši da to nije naredba već "molba organizatorima". AFP Činjenice je o ovoj temi pisao ovde.