Evroprajd 2022 u Beogradu nije otkazan u avgustu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na srpskom podeljenim u avgustu nekoliko stotina puta tvrdilo se da je Evroprajd 2022, koji se održava u Beogradu od 12. do 18. septembra, otkazan. Tvrdnja je počela da kruži nakon slične izjave glavnog urednika jednog srpskog tabloida, ali su je na društvenim mrežama i u izjavi za medije, pa i AFP Činjenice, odmah demantovali organizatori događaja. Skoro mesec dana kasnije i nakon što je jednonedeljni događaj već počeo, Ministarstvo unutrašnjih poslova je 13. septembra 2022. objavilo da neće dozvoliti održavanje šetnje ponosa planirane za 17. septembar, iako su organizatori rekli da će se protiv te odluke boriti pravnim putem. AFP Činjenice je ažurirao članak ovim novim informacijama.

Događaj je najavljen 21. septembra 2019. Zvanično je otvoren 12. septembra 2022. u Beogradu i trajaće do 18. septembra. Beograd će biti "prvi grad u jugoistočnoj Evropi i prvi van EEP (Evropskog ekonomskog prostora) koji će biti domaćin velikog događaja za pan-evropsku LGBTI+ zajednicu," istakli su organizatori.

Više od dve nedelje nakon što je AFP Činjenice proverio da u avgustu nije bilo zvaničnog otkazivanja Evroprajda u Beogradu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donelo je odluku da ne dozvoli održavanje šetnje ponosa koja je trebalo da se održi 17. septembra 2022. godine u centru grada, navodeći bezbednosne razloge. Zabranjen je i skup protiv Prajda.

"Beograd Prajd će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku," saopštili su organizatori na društvenim mrežama. Predsednica Evroprajda, koji licencira ovu panevropsku manifestaciju, Kristin Garina, rekla je na Tviteru 13. septembra 2022. da je "zabrana ponosa protivustavna. Srpski sud je to više puta presuđivao. Na zabranu će biti uložena žalba sudu i biće oborena. Opet."

Sredinom avgusta, objave na društvenim mrežama poput ove podeljene su preko 600 puta, uz tvrdnju da je Evroprajd 2022 "otkazan". Zabunu je izazvao i predsednik Aleksandar Vučić 27. avgusta 2022. kada je tvrdio da će taj događaj biti "otkazan ili odložen". Jednonedeljni događaj je ipak zvanično počeo kulturnim dešavanjima koja se održavaju na nekoliko mesta u glavnom gradu Srbije. Organizatori su obećali da će se boriti protiv zabrane subotnje šetnje.

Organizatori su dobili i podršku brojnih međunarodnih institucija i organizacija, između ostalih Evropske unije, poslanika EU, ministarstava spoljnih poslova i misije Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Skrinšot netačne objave na Fejsbuku napravljen 22. avgusta 2022.

Obmanjujuća informacija o otkazivanju Prajda počela je da kruži u petak 19. avgusta 2022. godine, nakon što je glavni urednik tabloida Informer, Dragan J. Vučićević, na televiziji Pink rekao da je Evroprajd "otkazan do daljnjeg jer za njega nije trenutak." To je netačno.

"Lažne vesti", napisao je na Tviteru 19. avgusta 2022. jedan od koordinatora Evroprajda 2022 Marko Mihailović, reagujući na Vučićevićevu tvrdnju.

Mihailović je 22. avgusta 2022. godine u emisiji 150 minuta na Prvoj govorio o događaju i homofobiji u Srbiji.

"Da, EuroPride će biti održan u Beogradu, njegovi učesnici biće potpuno bezbedni i poslaćemo poruku o značaju tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT+ populacije," potvrdio je drugi koordinator Goran Miletić u izjavi za medije 20. avgusta 2022. Pres služba Prajda u Beogradu potvrdila je izjavu u mejlu za AFP Činjenice 23. avgusta 2022. godine.

"Kolika god da je vaša mržnja, mi ćemo opet šetati - EuroPride2022 17. Septembra u 17h," napisao je Miletić na Tviteru 20. avgusta 2022, misleći na planiranu paradu ponosa.

Koncerti koji su bili planirani 16. i 17. septembra na Kalemegdanu premešteni su na stadion Tašmajdan i biće besplatni, saopštili su organizatori.

"Parada ponosa" je počela u Sjedinjenim Državama 1970. godine na godišnjicu Stounvolskih nemira (Stonewall Riots) tokom kojih su se pripadnici gej populacije i oni koji ih podržavaju odupirali policijskom nasilju usmerenom na LGBTQ zajednicu u Njujorku. Od tada je postao svetski pokret koji stavlja fokus na zahteve za jednakošću i poštovanje ljudskih prava.

U Srbiji su prvi i drugi pokušaj organizovanja Prajda 2001. i 2010. godine rezultirali nasiljem, a vlasti su nekoliko godina zabranjivale događaj iz bezbednosnih razloga. Uprkos tome što se sad Prajd održava nekoliko godina zaredom, LGBTQI+ osobe ili osobe koje sebe tako doživljavaju suočavaju se sa nasiljem u svom svakodnevnom životu. Najnoviji izveštaj organizacije Da Se Zna pokazuje veći broj napada u 2021. u odnosu na prethodnu godinu, dok se prijave policiji smanjuju.

Hiljade ljudi marširalo je u Beogradu 14. avgusta 2022. tražeći zabranu Evroprajda, a vladika Nikanor je pred masom tvrdio da bi on otišao da događaj zaustavi oružjem, kad bi ga imao.

AFP Činjenice je u avgustu razobličio i tvrdnju da je Tajvan zabranio svoju paradu ponosa.

13. septembar 2022. Članak je ažuriran 13. septembra novim informacijama nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani šetnje za paradu ponosa
29. avgust 2022. Članak je ažuriran 29. avgusta dodatnim informacijama nakon izjava predsednika Srbije i organizatora Prajda.