Specijalna jedinica kosovske policije se priprema da napusti oblast kod graničnog prelaza Jarinje 2. oktobra 2021. nakon tenzija na granici Kosova i Srbije ( AFP / Armend Nimani)

Nema dokaza da su napadači na srpsku staricu pripadnici kosovske specijalne policije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.
   

Osamdesetčetvorogodišnja starica je opljačkana i pretučena 25. avgusta 2022. u svojoj kući u severnoj Mitrovici na Kosovu. Sama žena, kao ni njeni unuka i bratanac, ne mogu da identifikuju napadače ali su ih opisali kao lopove; policija je takođe saopštila da se čini da je motiv pljačka. Uprkos tome, jedan bloger je u objavi na društvenim mrežama, podeljenoj više od 2.000 puta, rekao da su njeni napadači iz specijalne jedinice kosovske policije ROSU. On nije dao nikakav dokaz za svoju tvrdnju; niko iz policije to nije rekao, a dvojica muškaraca nisu identifikovani do trenutka kad je ta objava postavljena.

Srpski bloger objavio je video koji počinje kratkim klipom u kome se vidi modricama prekriveno lice starije Srpkinje, koja kratko objašnjava kako je bila vezana tokom pljačke. 

Bloger potom kaže u kameru: "Na video snimku se nalazi starica od 84 godine koja je danas pretučena ničim izazvano od pripadnika ROSU-a gde su je vezali i maltretirali kao psa." Regionalna operativna jedinica za podršku (Regional Operational Support Unit - ROSU na engleskom) je specijalna jedinica kosovske policije posebno trenirana za teške i opasne policijske zadatke.

Bloger kaže da napad pokazuje da Srbe na Kosovu treba braniti od tamošnjih Albanaca. On dodaje da to ukazuje na potrebu da se Kosovo brani kao deo Srbije, aludirajući na odbijanje Srbije da prihvati otcepljenje Kosova nakon rata i proglašenje nezavisnosti 2008. godine

On nije dao nikakav dokaz za svoju tvrdnju koju ne potkrepljuju ni policija, a ni sama žrtva napada. Njegova izuzetno obmanjujuća objava podeljena je na Fejsbuku više od 2.000 puta i imala je oko 3.700 komentara, od kojih su mnogi bili reakcija na nacionalistički ton njegove objave.

Jedna korisnica iz Srbije rekla je da je reč o "plaćenoj propagandi", dok je drugi pozvao autora da prikaže "ceo klip tako da možemo nju da čujemo" umesto da on tvrdi ko ju je prebio.

Tvrdnja je, međutim, veoma obmanjujuća i potpuno nedokazana: napadnuta žena, članovi njene porodice i policija kažu da je incident bio pljačka i da su dva napadača bila nepoznata u vreme kad je bloger izneo svoju tvrdnju. Nema indikacija da je incident bio etnički motivisan, iako je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u svom saopštenju to insinuirala.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 31. avgusta 2022. AFP je zamaglio lice

Šta se dogodilo?

Osamdesetčetvorogodišnju ženu, prema njenom svedočenju za portal Kosovo onlajn, napala su u njenoj kući 25. avgusta 2022. uveče dva muškarca koji su zahtevali novac. Ona je rekla da su njoj nepoznati; obraćali su joj se na srpskom, ali su među sobom govorili albanski. U detaljnom opisu pljačke rekla je da je jedan muškarac pretraživao kuću tražeći novac, dok ju je drugi tukao i ispitivao. Otišli su uzevši njene minđuše i časovnik. Ona nije spomenula da je jedinica ROSU na bilo koji način bila umešana u incident.

Njen bratanac Milan Radomirović rekao je za Kosovo onlajn da je incident bio pljačka, objašnjavajući da su napadači znali da je starica imala nekakav novac od izdavanja stana, ali nisu znali da je novac u banci, a ne kod kuće. On je čak rekao da bi napadači mogli biti ljudi koji su se prethodno raspitivali za izdavanje stanova. 

Skrinšot Fejsbuk objave Tanje Ilić sa fotografijama stana nakon pljačke, napravljen 31. avgusta 2022. Lica zamaglio AFP ( Tanja Ilić/Fejsbuk / )

 

Unuka napadnute žene, Tanja Ilić, rekla je AFP-u da "nije tačno" da su pripadnici jedinice ROSU napali njenu baku. 

"Ja takvu informaciju nisam videla, a vala ni čula. Niti je ona istinita," napisala je ona u Fejsbuk poruci za AFP Činjenice 30. avgusta 2022.

"Baku su pretukle za sada dve nepoznate osobe koje su međusobno komunicirale na albanskom a njoj se obraćale na sprskom. Jedan je tukao, dok je drugi tražio novac i vršio premetačinu. Policija je izvršila uviđaj, sastavila zapisnik i sve. I dalje se intenzivno traga za počiniocima. Za sada se vodi cela istraga kao teško razbojništvo i pokušaj ubistva," napisala je ona.

Poslali smo poruku i blogeru sa pitanjem koji dokaz ima za tvrdnju da su pripadnici ROSU izvršili napad, ali do momenta objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Na svojim nalozima na društvenim mrežama, on sebe opisuje kao Srbina koji živi u Nemačkoj.

Njegove objave i video snimci, uključujući i one na Jutjubu, često su nacionalistički politički komentari.

Uzajamne optužbe

Tvrdnja da su napadači na ovu ženu pripadnici kosovske policije izneta je istog dana kada je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije izdala saopštenje u kome osuđuje incident i pominje mogućnost da je reč o "zastrašivanju" Srba koji žive na Kosovu.

"Očekujemo da učinioci ovog gnusnog napada, koji su prema svedočenju žrtve govorili albanski, budu što pre privedeni pravdi i da bude utvrđeno da li je motiv napada na Božanu R. isklјučivo koristolјublјe ili je motiv napadača bio i zastrašivanje Srba na severu Kosova i Metohije," navodi se u saopštenju.

Iako nije tvrdila da su napadači pripadnici jedinice ROSU, Kancelarija je u saopštenju pozvala na povlačenje te jedinice sa severa Kosova. Beograd njihovo prisustvo smatra zastrašivanjem lokalnih Srba; Priština tvrdi da ima pravo da razmesti svoju policiju na celoj teritoriji Kosova.

Kosovska policija je uzvratila istog dana saopštenjem u kome optužuje srpsku Kancelariju za Kosovo da "nastavlja da obmanjuje i dezinformiše javnost o specifičnim slučajevima koji su se desili u Republici Kosovo."

"Iz preliminarnih istraga proizilazi da je reč o slučaju kao što je evidentiran 'pljačka' a motiv je bio korist, stoga se ne može dovesti u vezu sa međuetničkim elementima," kaže kosovska policija.

AFP je pokušao da dobije reakciju iz jedinice ROSU, ali do vremena objavljivanja ove priče nismo dobili odgovor.

AFP Činjenice upitao je srpsku Kancelariju za Kosovo da li povezuju jedinicu ROSU sa ovim incidentom.

"Kao državna institucija zadužena za prostor Kosova i Metohije, zahtevali smo od nadležnih organa da se počinici privedu pravdi i da se utvrdi motiv ovog monstruoznog napada na Srpkinju u devetoj deceniji života. Dakle, ni na jednom mestu nismo prejudicirali ishod istrage," rekli su iz službe za medije Kancelarije u mejlu 31. avgusta 2022.

Oni su, međutim, dodali da je "jedan od dodatnih instrumenata Prištine u tom zastrašivanju Srba i nelegalno prisustvo specijalnih jedinica ROSU na severu koje unosi nemir među srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji". Zato je Kancelarija "apelovala na njihovo povlačenje sa severa" i "smirivanje tenzija". 

Tenzije između Srbije i Kosova

Kosovsko većinsko albansko stanovništvo borilo se protiv srpskih snaga u sukobu od 1998. godine. U proleće 1999. godine kosovski Albanci dobili su podršku NATO aviona što je primoralo srpske oružane snage da napuste teritoriju svoje južne pokrajine. Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju je priznala većina, ali ne sve zemlje članice Evropske unije. 

Beograd ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Tenzije su obnovljene nakon odluke kosovskih vlasti da od 1. septembra 2022. lokalni Srbi moraju prebaciti svoje automobilske tablice i registraciju sa srpskih na kosovske. Za tu promenu imaju rok od dva meseca. Ovo isto pitanje podiglo je tenzije i pre godinu dana kada su se takođe pojavljivale netačne tvrdnje o albanskim i srpskim snagama, kao što je AFP Činjenice pisao ovde.

Beograd i Priština postigli su sporazum o ličnim kartama 27. avgusta 2022, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.