Specijalna jedinica kosovske policije obezbeđuje oblast u blizini graničnog prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. ( AFP / Armend Nimani)

Objava o dva uhapšena albanska policajca je izvučena iz konteksta: to se dogodilo 2012.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U ponedeljak, 20. septembra 2021, usred rastućih tenzija između Srbije i Kosova zbog registarskih tablica, portal 24 Časa objavio je na Fejsbuku fotografiju tri maskirana naoružana lica kako hapse dva policajca, uz tvrdnju da je reč o uhapšenim "albanskim specijalcima koji su htjeli da pređu srpsku granicu." Ta fotografija je, međutim, stara skoro čitavu deceniju i prikazuje dva kosovska policajca koja je uhapsila srpska policija u martu 2012, prema policijskom saopštenju i medijskim izveštajima iz tog vremena. Nikakva nedavna slična hapšenja nisu prijavljena.

"Uhapšeni albanski specijalci htjeli da pređu srpsku granicu. Tu su morali da prilegnu sa rukama na leđima," navodi se u objavi crnogorskog portala 24 Časa, objavljenoj na Fejsbuku 20. septembra 2021, istog dana kada su porasle tenzije između Srbije i Kosova zbog odluke Prištine da zabrani srpske registarske tablice. Iako su neki korisnici primetili u komentarima da je vest stara, neki su pomislili da se upravo dogodila, kao korisnik koji je upitao: "Da li su to kosovski ili albanski policajci?" ili drugi koji je napisao: "Kud su mislili da idu jadnici."

Prema podacima Fejsbuka, objava je podeljena 500 puta u prvih 13 sati nakon što je postavljena. Fotografija je, međutim, stara: Srbija je uhapsila dva kosovska policajca u martu 2012.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 21. septembra 2021.

Šta se zaista dogodilo i kada?

Obrnuta pretraga slika na Guglu odmah je pokazala medijske izveštaje kao što je ovaj, ovaj i ovaj, od 31. marta 2012. godine, kada su, prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, pripadnici Žandarmerije uhapsili dva kosovska policajca koji su prešli granicu i ušli u Srbiju u blizini graničnog prelaza Merdare.

Skrinšot saopštenja MUP-a Srbije od 31. marta 2012, napravljen 21. septembra 2021.

O hapšenju su izveštavali i strani mediji kao ovde i ovde, koristeći istu fotografiju koja je upotrebljena u Fejsbuk objavi.

Skrinšot Rojtersove internet stranice na kojoj je fotografija iz 2012. o hapšenju, napravljen 21. septembra 2021.
Skrinšot izveštaja Asošijeted presa objavljenog 2012, napravljen 21. septembra 2021.

Dva policajca oslobođena su tri dana kasnije, kao što je javio AFP.

Nove tenzije između Srbije i Kosova

Tenzije između Srbije i Kosova ponovo su porasle u ponedeljak, 20. septembra 2021. godine, kada je Priština odlučila da zabrani ulazak kolima sa srpskim registarskim tablicama, o čemu je AFP izvestio. Priština kaže da je zabrana recipročna mera budući da Srbija odbija da dozvoli vozilima sa tablicama Republike Kosovo da uđu na njenu teritoriju, zahtevajući da po ulasku uzmu privremene tablice.

Potez je naljutio Srbe na severu Kosova, koji su blokirali puteve koji vode do dva jedina granična prelaza sa Srbijom u tom delu Kosova. Međutim nije bilo izveštaja da je kosovska policija uhapšena na srpskoj teritoriji.

O tekućoj krizi izveštavali su i lokalni mediji ovde, ovde i ovde.