Video beleži proslavu u Pijemontu, a ne protest italijanskih farmera zbog inflacije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje proslavu posvećenu traktorima i pivu u jednom malom italijanskom gradu, podeljen je na Fejsbuku 14.000 puta za deset dana uz netačnu tvrdnju da je reč o poljoprivrednicima koji protestuju protiv inflacije i pada kupovne moći. Ljudi sa traktorima koji se vide u snimku zapravo učestvuju u festivalu organizovanom 23. jula 2022. u malom gradu Pijemontu na severozapadu Italije.

U videu postavljenom na Fejsbuku vidi se nekoliko desetina traktora parkiranih jednih do drugih sa upaljenim rotacionim svetlima kako istovremeno aktiviraju zvuk sirena.

"Italijanski farmeri iz regije Pijemonte na protestu protiv inflacije, visokih cena goriva, đubriva, velikih troškova života, malih otkupnih cena proizvoda ... !!!," navodi se u objavi koja je podeljena 14.000 puta od 30. jula 2022.

Snimak je, pod naslovom "Ustanak farmera u Pijemontu: 'Mi nismo robovi, mi smo farmeri'" objavio i jedan hrvatski portal citirajući jedan tvit, insinuirajući da je reč o protestu. Tekst sa portala podeljen je više od 200 puta na Fejsbuku, a i na Tviteru.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 10. avgusta 2022.

U više od 800 komentara ispod objave korisnici Fejsbuka, uključujući one iz Kanade, Češke, Poljske i Francuske, uglavnom pozdravljaju "protest". "Tak se to radi a ne kao mi....Mi mirno čekamo eutanaziju na jesen...," napisala je jedna korisnica iz Hrvatske. "Bravo, pametan narod", dodala je druga iz Srbije.

Na Fejsbuk stranici iz Srbije, na kojoj je postavljena ova objava, najčešće se objavljuju postovi sa snimcima različitih okupljanja širom sveta, uz tvrdnje da su to protesti protiv vlasti ili političke i ekonomske situacije. 

Objave o protestima, postavljene i na rumunskom i češkom, izazivaju snažne reakcije korisnika na društvenim mrežama u vreme kada je godišnja inflacija u junu u Srbiji dostigla 11.9% što je rekord u poslednjih 20 godina, dok je i u evrozoni oborila rekord, dostižući u julu 8.9% na godišnjem nivou. 

Italija nije pošteđena ovog brutalnog povećanja troškova života: Italijanska vlada usvojila je 4. avgusta 2022. novi paket mera vredan 17 milijardi evra namenjenih domaćinstvima i privredi kako bi se ublažile posledice rasta cena energije.

Traktori su se okupili... zbog proslave

U videu postavljenom na Fejsbuku lako se može identifikovati italijanska zastava u šestoj sekundi snimka.

Međutim, prema istraživanju AFP-ovog servisa za verifikaciju činjenica na francuskom, vozila su se okupila za "Festival piva i traktora" koji je organizovan u jednom malom gradu u severozapadnoj Italiji i koji nema nikakve veze sa okupljanjima ili protestima protiv inflacije. 

Netačna Fejsbuk objava pregledana je više od 323.000 puta i, sudeći prema komentarima, čini se da korisnici ne dovode u pitanje istinitost tvrdnje da video u njoj prikazuje okupljanje italijanskih zemljoradnika koji se protive padu kupovne moći. 

Međutim, pretraga po ključnim rečima na italijanskom koju smo uradili na Guglu nije pronašla neki takav događaj opisan u italijanskoj štampi.

Na drugoj strani, onlajn portal Torino ođi (Torino Oggi) objavio je 20. jula 2022. članak pod naslovom "Vilafrans Pijemont ima velike ambicije sa svojim Festivalom traktora i piva". U članku se detaljnije objašnjava da je cilj ovog prvog "Festivala traktora i piva" da bude "najveće okupljanje traktora ikada organizovano u Pijemontu" kako bi se "istakao značaj poljoprivrede" u ovom severoistočnom italijanskom regionu. 

Mnogi učesnici festivala su tako sa svojim traktorima 23. jula 2022. otišli u mali grad Vilafrans Pijemont. Na ovoj internet stranici Opština je najavila događaj i objavila plakat sa najavom, uz objašnjenje da festival organizuje gradski "Pro loco", lokalna turistička organizacija. 

Nakon više objava na svojoj Fejsbuk stranici najavljujući festival 18. i 23. jula, turistička organizacija je 25. jula 2022. objavila i snimak sa festivala koji sadrže iste slike kao i video deljen na društvenim mrežama. Taj video nema potpis, ali počinje sa scenom u širokom planu u kojoj jedan učesnik nosi majicu "Tractor Beer fest". 

Na pitanje AFP-a, predsednica lokalne turističke organizacije Franka Alćato (Franca Alciato), rekla je 12. avgusta 2022. da "video prikazuje festival piva i traktora i ništa drugo".  

Uporedili smo snimak koji je postavila turistička organizacija sa prvih šest sekundi u videu objavljenom na Fejsbuku, snimljen iz vazduha: više elemenata, koje smo zaokružili žutom, prepoznaje se na oba snimka.  

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravjen 10. avgusta 2022. Podudarajuće elemente zaokružio AFP
Skrinšot iz Fejsbuk objave opštine napravljen 10. avgusta 2022. Podudarajuće elemente zaokružio AFP

 

 

Od šeste sekunde snimci objavljeni na Fejsbuku više nisu snimljeni iz vazduha već sa zemlje i nema ih u videu italijanske turističke organizacije. Mi smo, međutim, uspeli da utvrdimo da su takođe snimljeni tokom Festivala traktora i piva 23. jula 2022.

Zapravo smo taj snimak pronašli na Tviteru: pojavljuje se u mnogo boljem kvalitetu u viralnom videu, objavljenom 29. jula 2022. i podeljenom više od 3.000 puta na ovoj društvenoj mreži.

Na tom snimku, pravougaona zgrada svetle boje vidi se u pozadini u 16. sekundi. Na zvaničnom posteru Festivala, objavljenom na internet stranici opštine Vilafrans Pijemont, navodi se da se događaj odigrao ispred objekta zvanog Preco il Palaceto Polivalente (Prezzo Il Palazzetto Polivalente).

Ovaj višenamenski prostor, koji smo geolocirali na Gugl mapi, je pravougaona zgrada svetle boje identifikovana na videu koji je podeljen na Fejsbuku uz netačnu tvrdnju.

Na Gugl mapi gledanoj sa ulice (Street View), prepoznajemo njen oblik, fasadu i krovne podupirače.

Deo videa deljenog na Fejsbuku koji je snimljen sa zemlje zapravo jeste snimljen na parkingu prostora Preco il Palaceto Polivalente.

Kolaž koji prikazuje višenamensku halu na Gugl mapi gledano sa ulice (levo) i u videu (desno). AFP je obeležio podudarajuće elemente

Osim toga, u desetoj sekundi videa boljeg kvaliteta objavljenog na Tviteru, vidimo sa desne strane na levo zeleni, crveni i plavi traktor koji su oivičeni dvema banderama.

Skrinšot iz videa objavljenog na Tviteru, napravljen 12. avgusta 2022.

U videu koji je objavila turistička organizacija, organizator događaja, identifikovali smo ista tri traktora na vremenu 2:14. Mogu se videti na kolažu niže zaokruženi zelenom.

Bandera koja se vidi na snimku na tviteru, takođe može da se identifikuje i obeležena je plavom bojom.

Na kraju, prostor na kome su traktori parkirani vidi se na kolažu zaokružen crvenom:

Kolaž koji prikazuje lokaciju tri traktora. Podudarajuće elemente zaokružio AFP

U nekim objavama cirkuliše i duža verzija videa u kojoj se mogu videti i traktori snimljeni tokom dana. Ti snimci se nalaze i u videu sa Festivala koji je objavila turistička organizacija (na 0'33).

Lokalni mediji i neki prolaznici, kao na primer ovde, takođe su objavili slike sa Festivala koje se poklapaju sa onim iz videa koji je postavila organizacija Pro Loco.

Farmeri protestuju u južnoj Italiji

U Italiji su nedavno bili protesti poljoprivrednika. Na primer, prema izveštajima lokalnih medija, 21. jula 2022. više od 300 poljoprivrednih traktora paralisalo je saobraćaj na pristupnim putevima sedištu jugozapadnog italijanskog regiona Kalabrije, a oko 600 farmera je izrazilo nezadovoljstvo povećanjem cena sirovih materijala.

Istog dana, javili su lokalni mediji, poljoprivrednici iz sela u okolini grada Kaserta na jugu Italije ušli su sa traktorima u Napulj u znak protesta protiv plana vlasti regiona Kampanja da kontrolišu brucelozu i tuberkulozu kod stočnih grla, što bi značilo eliminaciju zaraženih životinja. Tokom protesta poljoprivrednici su prosuli desetine litara bivoljeg mleka ispred sedišta regiona Kampanja.

Početkom tog meseca, 6. jula 2022, još jedan protest održan je u Lamecia Terme, takođe na jugu Italije.

Ljutnja holandskih poljoprivrednika

Video, koji je masovno deljen na Fejsbuku i na francuskom jeziku, postao je viralan u jeku protesta holandskih poljoprivrednika koji već nekoliko nedelja blokiraju autoputeve u zemlji, bacaju đubrivo i otpad, pale bale slame i okupljaju se ispred domova nekih političara.

Razlog njihovog protesta je plan holandske vlade da smanji emisiju gasova azota čak za 70% u nekim oblastima kako bi postigla zacrtani cilj do 2030, što bi za poljoprivrednike moglo značiti 30% manje stoke. 

Drugi najveći poljoprivredni izvoznik u svetu nakon Sjedinjenih Država, Holandija se redovno suočava sa protestima poljoprivrednika. Slike i snimci ovih protesta su već nekoliko puta izvučeni iz konteksta na društvenim mrežama kao što je objašnjeno u tekstovima AFP-a ovde, ovde i ovde

U Srbiji su 9. avgusta takođe počeli protesti poljoprivrednika koji su, nezadovoljni položajem poljoprivrede, blokirali deo bulevara ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu.

 

 

12. avgust 2022. Ovaj tekst je ažuriran dodavanjem detalja, citata predsednice lokalne turističke organizacije kao i geolokacije i slika od 18. do 24. paragrafa
Prevela i priredila