Snimak iz 2017. prikazuje helikopter za kontrolu -- a ne izazivanje -- šumskih požara

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Snimak helikoptera koji koristi poznatu metodu za kontrolu šumskih požara u Sjedinjenim Državama podeljen je na stotine puta na društvenim mrežama. U nekim postovima je iskorišćen kako bi se doveli u sumnju efekti klimatskih promena. Video, međutim, prikazuje tehniku za zaustavljanje požara, a ne za njihovo izazivanje. Snimljen je u Arizoni 2017. godine, rekli su za AFP predstavnici tamošnjih vlasti. Osim toga, stručnjaci su pokazali da su klimatske promene dovele do povećanja učestalosti šumskih požara.

Video dugačak 11 sekundi, u kome je prikazan helikopter u letu iznad šumskog požara kako ispušta plamen preko drveća, objavljen je na Fejsbuku 21. jula 2022. godine sa tekstom na snimku koji glasi: "klimatske promjene". Objava je podeljena preko 200 puta za manje od tri nedelje. Isti snimak je objavljen i ovde uz obmanjujući opis "Za one koji još veruju u 'klimatske promene'... jedan od načina...".

Podeljen je i na drugim jezicima, poput rumunskog, španskog, slovačkog i holandskog, uz slične obmanjujuće tvrdnje koje dovode u sumnju činjenicu da klimatske promene mogu da budu odgovoran faktor za šumske požare.

Međutim, snimak ne prikazuje kako helikopter izaziva požar, već sprovodi zvaničnu misiju čišćenja vegetacije da bi se ograničili šumski požari. Ovo se zove propisana vatra ili kontrolisana opekotina.

Skrinšot netačne objave na Fejsbuku napravljen 9. avgusta 2022.

Snimak je napravljen 2017. godine u Arizoni

Pretraga ključnih reči dovela je do članka o snimku na sajtu Ani Lab (Annie Lab), projekta za proveru činjenica sa univerziteta u Hong Kongu u saradnji sa ANNIE, obrazovnom organizacijom registrovanom u Hong Kongu.

Ani Lab je pronašao sličan snimak koji je na Fejsbuku objavio Biro za upravljanje zemljištem (BLM) američke vlade u Arizoni 22. marta 2017. U opisu piše: "Oblasne (vlasti) reke Kolorado, u partnerstvu sa Odeljenjem za divljač i ribu Arizone, ove nedelje sprovode propisanu vatru na planinama Hualapaj jugoistočno od Kingmana pod nazivom 'Bičerova propisana vatra'" (Beecher Prescribed Fire).

Prema opisu BLM-a, na snimku se vidi kako vatrogasci koriste helikopter za čišćenje vegetacije koja bi mogla da podstakne požare i za poboljšanje životnog staništa. "Propisani požari imaju za cilj da oponašaju prirodnu učestalost i intenzitet požara i smanjiće opterećenje goriva tako da prirodni požari budu manje destruktivni, a i poboljšaće uslove za ishranu divljih životinja i stoke," navodi se u saopštenju.

Biro za upravljanje zemljištem u Arizoni je takođe objavio snimak na Tviteru 21. marta 2017.

AFP je BLM-u poslao snimak koji kruži društvenim mrežama. Specijalista za odnose sa javnošću, Dolores Garsija (Dolores Garcia), potvrdila je u mejlu 4. avgusta 2022. da video prikazuje istu operaciju iz 2017, ali iz drugog ugla.

"Da, ovo je snimak helitorč operacija propisane vatre sprovedenih 2017. na jednoj od naših jedinica u severozapadnoj Arizoni u planinama Hualapai," rekla je Garsija za AFP.

"Helitorč" ili "helitorch" na engleskom je "uređaj za vazdušno paljenje koji visi sa helikoptera ili je montiran na njemu da bi raspršio zapaljene grudve benzin gela. Koristi se za povratne vatre, pregorevanja ili propisane opekotine," objašnjeno je na sajtu Američke nacionalne koordinacione grupe za požare.

Poređenje skrinšota iz snimka sa Fejsbuka i iz videa BLM-a prikazuje iste ključne elemente: žuti helikopter (zaokružen narandžastom) sa plavom tačkom na repu i belim detaljem na dnu (zaokružen žutom), kao i crveni helitorč koji ispušta vatru (zaokružen crvenom bojom) preko planina. U pozadini se mogu videti i mali požari koji su se već zapalili.

Skrinšot snimka iz obmanjujuće objave na Fejsbuku (levo) i videa koji je BLM objavio (desno), napravljen 8. avgusta 2022. godine. Podudarajuće delove je zaokružio AFP

Biro za upravljanje zemljištem BLM saopštio je 17. marta 2017. -- četiri dana pre nego što je video postavljen na njihov Fejsbuk nalog -- da će sprovesti propisanu vatru jugoistočno od grada Kingman, u planinama Hualapai u gornjim kanjonima Bičer i Krou.

Propisani požari, poznati i kao kontrolisane opekotine, odnose se na kontrolisanu primenu vatre pod određenim uslovima od strane tima vatrogasnih stručnjaka.

Ovo pomaže da se obnovi zdravlje ekosistema koji zavise od požara, objašnjava šumarska služba Sjedinjenih Država na svom sajtu. Takođe smanjuje katastrofalnu štetu od šumskog požara, prema kampanji za prevenciju divljih požara Smoki Ber (Smokey Bear).

Kontrolisani požari su stara tehnika koja se i dalje koristi, upotrebljavaju je na primer Aboridžini u Australiji, danas uz pomoć modernih alata, kako je objašnjeno ovde na sajtu Nacionalna geografija (National geographic) Srbija.

Garsija je za AFP rekla da je biro koristio nekoliko metoda za smanjenje rasta biljaka kako bi se obuzdali ili suzbili požari. "Neki od alata koje koristimo za smanjenje vegetacije uključuju mehaničke tretmane kao što su motorne testere i mastikatori, te strateško sprovođenje vatre. Helitorč je jedan od mnogih alata koji omogućavaju vatrogascima... da koriste vatru kao alat za upravljanje/smanjenje vegetacije," rekla je.

Vatrom protiv vatre

Helitorč je veća verzija ručne baklje koju vatrogasci češće koriste, rekla je Garsija. Kao i drugi uređaji za paljenje iz vazduha, može se koristiti za nanošenje vatre na područja koja su nedostupna i previše robusna da bi vatrogasci mogli da uđu i bezbedno manevrišu.

Vatra se koristi za sprečavanje šumskih požara pod određenim i nadgledanim uslovima. Cilj je da se oponaša prirodna uloga vatre u ekosistemu, uključujući uklanjanje vegetacije kako bi se smanjio intenzitet i stopa širenja šumskih požara koji mogu da počnu u najtoplijim i najsušnijim delovima godine, objasnila je Garsija.

Ovo takođe pomaže u poboljšanju staništa za divlje životinje. U godinama nakon propisanog požara na izgorelim površinama se često održava više trave i drugih biljaka koje su hrana za velike biljojede.

Vatrogasac koristi baklju da zapali propisanu vatru u Ok Fajer blizu Maripose, Kalifornija, 24. jula 2022. ( AFP / David Meknju)

Taj proces je objašnjen i u ovom dokumentu američke Uprave za šume.

Helitorč je korišćen i u Kaliforniji, državi koja je imala velike požare u julu 2022. U martu 2022. Ministarstvo šumarstva i zaštite od požara Kalifornije objavilo je sličan video sa helitorčom na svom Fejsbuk nalogu, objašnjavajući da koriste "različite uređaje, uključujući helitorč prikazan u ovom videu, da zapale vegetativni materijal u projektima upravljanja šumskim požarima vegetacije kao što je #PropisaniPožar".

Klimatske promene povećavaju požare: stručnjaci

Rizik od šumskih požara se povećava zbog klimatskih promena, navodi se u ovom članku iz 2020. koji je objavila Svetska meteorološka organizacija (VMO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija.

Članak se poziva na ažurirani pregled iz septembra 2020. na platformi SajensBrif (ScienceBrief), čiji su autori međunarodno priznati naučnici. Oni su analizirali 116 naučnih članaka relevantnih za šumske požare u zapadnim Sjedinjenim Državama i jugoistočnoj Australiji, objavljenih između 2013. i 2020.

"Prema ažuriranom pregledu na platformi SajensBrif, nove naučne publikacije pregledane od januara 2020. ukazuju na sve čvršće dokaze da klimatske promene povećavaju učestalost i/ili ozbiljnost vremena požara – periode sa visokim rizikom od požara zbog kombinacije visokih temperatura, niske vlažnosti, slabih padavina i često jakih vetrova – u mnogim regionima širom sveta," navedeno je.

U izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, objavljenom u februaru 2022, navodi se da se predviđa da će klimatske promene i promena namene korišćenja zemljišta učiniti požare češćim i intenzivnijim. Do 2030. godine predviđeno je globalno povećanje ekstremnih požara do 14 procenata, do kraja 2050. čak 30 procenata, a do kraja veka i 50 procenata. Globalni porast ekstremnih požara predviđa se čak i u oblastima koje ranije nisu bile pogođene.

"Ekstremni požari neće biti na svakih pet godina, nego otprilike na svake tri godine i tako će se taj period skraćivati, a požarna sezona će da se prolongira. Mislim da nemamo razvijenu svest o opasnosti koja nam preti," rekao je profesor srspkog Šumarskog fakulteta Slobodan Milanović u intervjuu za CINS, objavljenom 19. maja 2022.

Vatrogasac se bori sa šumskim požarom u Mafri, Portugal, 31. jula 2022. ( AFP / Patrisija De Melo Morejra)

Klimatske promene produžavaju i sezonu požara, koja sada počinje ranije u godini i traje duže, navodi se u članku NASA-e koji se poziva na analizu o tridesetpetogodišnjim meteorološkim podacima, objavljenu 2015. godine. Istraživači su otkrili da su se vremenske sezone požara produžile na jednoj četvrtini Zemljine površine pod vegetacijom.

U proseku, sezona požara na zapadu SAD-a postala je dva i po meseca duža nego sedamdesetih godina prošlog veka, prema ovoj studiji koju je 2016. objavilo Kraljevsko društvo i koja je citirana u ovom članku Njujork tajmsa iz avgusta 2022. o vezi između klime i požara. "Čini se da je aktivnost šumskih požara snažno povezana sa zagrevanjem i ranijim prolećnim topljenjem snega," navedeno je u istraživanju.

Dok se Evropa bori sa toplotnim talasom i šumskim požarima tokom leta 2022. godine, stručnjaci su rekli Bi-Bi-Si-ju da između vatre i klimatskih promena postoji jasna veza. "Toplotni talasi i suše su pogoršani klimatskim promenama i apsolutno su odlučujući faktor u godinama kao što je ova, kada masovno izbijaju šumski požari," rekao je Metju Džons (Matthew Jones), klimatski naučnik sa Univerziteta Istočne Anglije.

Prevela i priredila
KLIMA