Ova mapa ne predstavlja tačno reakcije zemalja na invaziju Rusije na Ukrajinu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Svetska mapa koja navodno prikazuje zemlje koje su "osudile/dale sankcije Rusiji", implicitno zbog invazije na Ukrajinu, podeljena je preko stotinu puta na srpskim Fejsbuk nalozima od početka maja 2022. Tvrdnja je, međutim, obmanjujuća. Ako mapa pokazuje zemlje koje su uvele ekonomske sankcije Rusiji, ona ne pokazuje druge načine na koje su mnoge zemlje reagovale na ruski napad na svog suseda, na primer zahtevom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da Moskva povuče svoje trupe.

"KAŽU: CEO SVET JE OSUDIO/DAO sankcije RUSIJI... TAJ CEO SVET SU TI OZNAČENI ŽUTOM BOJOM," piše u tekstu iznad i ispod svetske mape na kojoj su neke zemlje obojene žutom. Slika je objavljena na Fejsbuku 9. maja 2022. uz opis "to DOLE napisano su fakti tj činjenično stanje.....‼️ Ti žuti su oni koji su imali najluđe zakone tj ograničavanje SLOBODA i PRAVA za vreme PLANdemije......‼️ Zapadna DEBILANA na delu....."

Objava je podeljena preko sto puta za deset dana i ista slika je podeljena u drugim postovima poput ovog i na drugim platformama poput Tvitera.

Mapa prikazuje zemlje koje su uvele ekonomske sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali ne prikazuje druge reakcije poput zemalja koje su glasale za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava i za rezoluciju kojom se od Moskve zahteva da povuče svoje trupe sa teritorije susedne zemlje.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 17. maja 2022.

Obrnuta pretraga slika pomoću ruskog pretraživača Jandeks dovodi do kvalitetnije verzije mape koja je deljena u martu 2022. na engleskom i ruskom jeziku, ali sa opisom da prikazuje samo zemlje koje su sankcionisale Rusiju. AFP nije mogao da pronađe ko je napravio mapu.

Ekonomske sankcije zapadnih zemalja

Ruska invazija punog obima na Ukrajinu 24. februara 2022. izazvala je reakcije širom sveta. Mapa objavljena na društvenim mrežama zapravo pokazuje zemlje koje su usvojile ekonomske sankcije Rusiji, kao što su članice Evropske unije, Kanada i Sjedinjene Države, ali i -- manje vidljivo zbog lošeg kvaliteta slike -- Singapur, Japan, Tajvan...

Zapadni blok je predvodio napore da se izoluje Moskva zbog napada na Ukrajinu. "Putin je sada izolovan od sveta više nego što je ikada bio," izjavio je američki predsednik Džo Bajden tokom svog godišnjeg govora o stanju nacije 1. marta 2022.

SAD su usvojile niz ekonomskih sankcija protiv ruskih pojedinaca, kompanija, banaka i ruske države. "SAD i više od 30 saveznika i partnera širom sveta uveli su najuticajnija, koordinisana i najšira ekonomska ograničenja u istoriji," objavila je Bela kuća u aprilu 2022.

EU je takođe uvela više vrsti sankcija, pojačavajući svoju osudu ruske agresije koja je počela 2014. godine aneksijom Krima.

"Od ruskog priznanja oblasti Donjecke i Luganske oblasti u Ukrajini 21. februara 2022. godine i neprovocirane i neopravdane invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, EU je uvela niz novih sankcija Rusiji. One se dodaju postojećim merama koje su nametnute Rusiji od 2014," objašnjava Evropski savet na stranici sa detaljima o vrsti sankcija kao što su zabrana putovanja pojedincima i zabrana izvoza određene robe iz EU u Rusiju.

Nekolicini ruskih banaka takođe je zabranjeno korišćenje platnog sistema SWIFT.

Zemlje koje čine G7 -- Francuska, Kanada, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države -- obećale su na sastanku 8. maja 2022. da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte. Oni su 14. maja 2022. obećali i da "nikada neće priznati granice koje Rusija pokušava da pomeri silom u svom ratu protiv Ukrajine."

Ali van Zapada, bilo je manje odluka o uvođenju ekonomskih sankcija. Zemlje poput Indije, Brazila i Saudijske Arabije odbile su da slede Zapad.

Singapur je, s druge strane, doneo retku odluku da uvede sankcije, rekavši da "ne može da prihvati takva kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta druge suverene države."

141 članica UN tražila je da Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine

Mapa, međutim, ne odražava druge vrste reakcija na invaziju Ukrajine. Dana 2. marta 2022. godine, 141 od 193 članice Ujedinjenih nacija glasale su za rezoluciju kojom se zahteva da Rusija odmah prekine svoje vojne operacije u Ukrajini.

"Rezolucija zahteva da Rusija 'odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica'. Sponzorisalo ju je više od 90 zemalja," navodi se u saopštenju UN-a posle glasanja, okvalifikovanog kao "istorijskog".

Protiv rezolucije glasale su Belorusija, Severna Koreja, Eritreja, Rusija i Sirija, dok je 35 drugih zemalja bilo uzdržano, među kojima su Kina, Indija i Južna Afrika.

Druge zemlje poput Argentine, Brazila, Izraela, Saudijske Arabije i Srbije, tradicionalnog saveznika Rusije, glasale su za usvajanje rezolucije.

Još jedna slična rezolucija izglasana je 24. marta sa 140 zemalja za. U njoj se zahteva "neposredan prekid neprijateljstava Ruske Federacije protiv Ukrajine, posebno bilo kakvih napada na civile i civilne objekte." Među zemljama koje su glasale za usvajanje teksta našle su se i Brazil, Saudijska Arabija, Srbija i UAE.

Većina zemalja je takođe glasala 7. aprila 2022. da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava UN-a. Među 93 zemlje koje su glasale za suspenziju nisu samo članice Evropske Unije, Kanada i SAD, već i Kolumbija, Čile, Filipini, Turska, Obala Slonovače i Srbija.

Četrdeset i jedna država, među kojima su članice EU, ali i Čile, Japan, Kolumbija i Australija, zatražila je otvaranje istrage Međunarodnog krivičnog suda o navodnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini.

Ovo nisu jedine zemlje koje su usvojile stroga ograničenja za zaustavljanje kovida-19

U glavnoj objavi na Fejsbuku na kojoj se deli ova mapa takođe se tvrdi da su zemlje u žutom "Ti žuti su oni koji su imali najluđe zakone tj ograničavanje SLOBODA i PRAVA za vreme PLANdemije." "Plandemija" je izraz koji koriste ljudi koji veruju da je pandemija virusa Sars-Cov-2, koji izaziva Covid-19, planirana i da je virus namerno pušten.

Iako je "ludost" mišljenje, a ne činjenica, netačno je tvrditi da su samo zapadne zemlje usvojile snažna ograničenja za suzbijanje širenja kovida-19. Na primer Kina, koja se uzdržala od glasanja o rezolucijama UN kojima se osuđuju ruske akcije, sledila je strogu politiku "nulte stope kovida", stavljajući čitave gradove pod stroge mere zaključavanja.

Ukrajinsko-ruski konflikt