Tenkovi na snimku idu na vojnu vežbu u zapadnoj Finskoj, a ne ka ruskoj granici

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nekoliko hiljada korisnika Fejsbuka je pogledalo video snimak, objavljen početkom maja 2022. na srpskim i hrvatskim nalozima, koji prikazuje brojne tenkove kako se prevoze vozom kroz grad. Snimak je podeljen uz tvrdnju da prikazuje kako "Finska premešta vojnu tehniku na granicu sa Rusijom." Ovo je netačno: finska vojska rekla je AFP-u da je transport deo godišnje vežbe koja je bila planirana još pre rata u Ukrajini. AFP-ova analiza snimka takođe pokazuje da se tenkovi pomeraju ka zapadu zemlje i dalje od ruske granice.

"Finska na granicu Rusije prebacila celu mehanizovanu brigadu leopard 2A6 tenkovi te BVP," piše u opisu snimka postavljenog na srpskom Fejsbuk nalogu 4. maja 2022. Preko 3.300 korisnika Fejsbuka je pogledalo video, a na objavi je ostavljeno preko 120 komentara. Snimak prikazuje tenkove na vozu koji prolazi kroz jedan grad. Glas na finskom kaže "Uskoro će biti gužva na istočnoj granici."

"Da sam Putin, sad bih ih izbombardivao iz zezanja," komentarisao je jedan korisnik. "Sta li misle ove budale, sa ovim konzervama i sta misle kome mogu da napakoste sa ovim limenkama? Ne ratuje se vise sa konzervama, nego sa Kinzalima Satanama itd, a takva moc je samo u Ruskim rukama," napisao je drugi korisnik.

Međutim, AFP je utvrdio da su tenkovi prebačeni za dugo planiranu vojnu vežbu na jugozapadu zemlje. Voz na snimku u stvari ne ide ka Rusiji, već u suprotnom smeru.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 16. maja 2022.

Isti snimak je podeljen u drugim postovima uz sličnu obmanjujuću tvrdnju, poput ove koja glasi "Finska premešta svoju vojnu opremu ka granici sa Rusijom."

U drugim, poput ovog, su kopirani snimak i opis sa posta objavljenog 4. maja 2022. na zvaničnom Telegram kanalu Sputnjika Srbija, kao što se može videti na skrinšotu ispod ovog pasusa. U toj objavi se tvrdi da "mediji javljaju da Finska premešta vojnu tehniku na granicu sa Rusijom." Nije objašnjeno koji je medij izvestio o takvom snimku, a video to ne prikazuje.

Skrinšot netačne objave na Telegram kanalu Sputnjika Srbija, napravljen 17. maja 2022.

Slični postovi su takođe podeljeni stotinama puta na drugim jezicima poput nemačkog i poljskog.

Vodeni žig vidljiv na nekim objavama na Fejsbuku podeljenim na drugim jezicima doveo je do video snimka koji je 3. maja 2022. objavio Telegram kanal na ruskom jeziku BelVestnik, uz tekst na ruskom. To je najranija objava ovog snimka koju je AFP mogao da pronađe.

Tvrdnje o premeštanju vojne opreme na rusku granicu prenete su i na sajtovima na ruskom jeziku kao što su Novostivl i Avia.pro.

Invazija ruskih trupa na Ukrajinu krajem februara 2022. navela je Švedsku i Finsku da zvanično zatraže ulazak u NATO. Moskva je pretnjama reagovala na težnje ovih zemalja da se priključe NATO-u. Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je naveo širenje NATO-a na istok kao jedan od razloga za invaziju na Ukrajinu.

Putin je 16. maja izjavio da, iako Rusija ne vidi odluku Finske i Švedske da uđu u NATO kao pretnju, razmeštanje vojne infrastrukture Alijanse u tim zemljama može izazvati odgovor Moskve.

Šta video prikazuje?

Video prikazuje voz koji prevozi tenkove, ali ne daje datum ili tačnu lokaciju. Metapodaci o video snimcima koje su Belvesnik i Sputnjik Srbija postavili na Telegram ne sadrže korisne informacije o tome gde i kada je snimak prvobitno snimljen.

U nekim od postova na hrvatskom pominje se da "Stanovnici Tamperea (Finska) bilježe prijenos vojne opreme na granicu s Moskovijom." AFP je uspeo da lokalizuje tačno mesto odakle je snimak napravljen u Tampereu, gradu na jugozapadu Finske. Nemačka novinska agencija DPA pronašla je istu lokaciju, na severozapadu grada.

Na snimku je u pozadini vidljiv znameniti toranj za posmatranje Nasineula (Näsinneula).

Skrinšot snimka objavljenog na Fejsbuku koji prikazuje toranj za posmatranje Nasineula, napravljen 12. maja 2022. Crveni krug je dodao AFP

Štaviše, pored koloseka se vidi bela stambena zgrada sa dvorednim balkonima i crvenim dimnjakom desno. Pruga je oivičena sivom metalnom skelom.

Pravac voza koji se kreće pored dimnjaka ukazuje da ide ka zapadu, a ne ka istoku gde je granica sa Rusijom, kako se tvrdi u obmanjujućim postovima.

Skrinšotovi sa snimka podeljenog na Fejsbuku (levo) i sa Gugl strit vju-a (desno). Crvene krugove je dodao AFP

Novinske agencije AP i Rojters su takođe su proverile snimak, a finska državna televizija je o tome pisala na finskom i ruskom, 4. i 5. maja 2022. Ovi mediji kao razlog premeštanja tenkova navode vojnu vežbu "Strela 22". AFP je 4. maja takođe slikao tu vojnu vežbu u Ninisalu (Niinisalo), u zapadnoj Finskoj i objavio fotografije na Tviteru sledećeg dana. U vežbi su učestvovale divizije iz Velike Britanije, Letonije, Estonije i SAD-a.

Veli-Peka Kivimaki (Veli-Pekka Kivimäki), predavač o Inteligenciji otvorenog koda u američkoj školi Džons Hopkins Kriger (Johns Hopkins Krieger) je 3. maja tvitovao isti zaključak: "Ako vidite snimak tenkova kako se kreću vozovima u Finskoj, to je zato što postoji redovno zakazana, najavljena tenkovska vežba. (Strela 22)." Pritom je citirao tvit finske vojske od 2. maja 2022. kojim je najavljen početak vojne vežbe. U citiranom tvitu mogu se videti tenkovi u vozovima.

Godišnja vojna vežba planirana pre invazije na Ukrajinu

AFP je video snimak poslao Oružanim snagama Finske i postavio pitanje o navodima da ta zemlja gomila tenkove na granici sa Rusijom. Portparol Henrik Gamberg je 10. maja 2022. odgovorio u mejlu: "Prevezeni tenkovi na snimku su na putu za vežbu Strela 22 koja je u toku. Strela je godišnja tehnička vežba, ali se ne održava od 2019. zbog pandemije kovida-19."

"Planirana je mnogo pre rata u Ukrajini i nema nikakve veze sa tim!" dodao je.

AFP je pronašao dokaze da se manevar održava svake godine. Finska vojska najavila je u saopštenju za javnost vežbu "Strela 19" od 6. do 17. maja 2019. O vežbi su tada izveštavali međunarodni i finski mediji ovde, ovde i ovde. Takođe je održana 2018. i 2017. godine.

Finska vojska je 14. aprila 2022. u saopštenju za javnost najavila da je planirano da na ovogodišnjoj vežbi učestvuje oko 3.400 vojnika i 450 vojnih vozila. Delovi jedinica biće premešteni u Ninisalo i susedni Kankanpe (Kankaanpää) između 26. aprila i 2. maja. Oba mesta se nalaze severozapadno od Tamperea, daleko od ruske granice. "Vozila sa gusenicama će do poligona biti transportovana železničkim i transporterima sa opremom. Transport može usporiti saobraćaj i povremeno izazvati gužve na putu," piše u saopštenju.

Portparol Gamberg je o video snimku rekao i da su "tenkovi prevezeni iz oklopne brigade u Paroli, izvan Hamenlina (Hämeenlinna), na poligon za gađanje i obuku u Ninisalu u blizini grada Kankanpa. Parola se nalazi jugoistočno od Tamperea. Prema Gugl mapama, ruta voza prolazi kroz Tampere i dalje od ruske granice, koja je oko 270 kilometara od mesta gde je snimak napravljen.

Gamberg je 10. maja 2022. potvrdio AFP-u i da "nije bilo transporta materijala prema ruskoj granici! (Odatle) nema neposredne vojne pretnje Finskoj."

Prevela i priredila
Ukrajinsko-ruski konflikt