Ovo nije lista nuspojava Fajzerova vakcine protiv kovida-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Korisnici Fejsbuka iz Hrvatske podelili su od marta 2022. više od 1.000 puta tvrdnju da jedan dokument farmaceutske kompanije Fajzer sadrži devet strana ozbiljnih nuspojava njihove vakcine protiv kovida-19. Lista, međutim, sadrži samo unapred određene medicinske probleme za potrebe praćenja, koji bi teoretski mogli biti pripisani vakcinaciji, a ne nuspojave povezane sa vakcinom, reklo je AFP-u nekoliko stručnjaka.

Fajzer je bio prisiljen "objaviti nuspojave 'učinkovitog cjepiva'. Popis nuspojava na DEVET STRANICA, a popis još nije konačan," navodi se u jednoj od Fejsbuk objava objavljenoj 2. marta 2022. U drugoj se dodaje da su "od str. 30 nadalje gusto tipkanim tekstom pobrojane sve nuspojave i neželjene reakcije" na vakcinu.

Polovinom aprila pojavilo se nekoliko objava, kao na primer ovde i ovde, sa video klipom iz emisije "Liz Viler šou" (The Liz Wheeler Show) u kome Liz Viler, koja se na svojoj internet stranici predstavlja kao "bez premca jedan od najsmelijih glasova konzervativnog pokreta", ponavlja tvrdnje o navodnom poverljivom Fajzerovom dokumentu.

Ista tvrdnja objavljena je na hiljade puta na drugim jezicima poput finskog, francuskog, engleskog i holandskog.

U objavama su postavljeni skrinšotovi ili link do dokumenta koji je objavljen na internet stranici "Javno zdravstvo i medicinski profesionalci za transparentnost" (Public Health and Medical Professionals for Transparency), organizacije koja sebe opisuje kao neprofitnu, koja se sastoji od zdravstvenih radnika, a čiji je cilj nabavljanje i širenje podataka vezanih za vakcine protiv kovida-19.

Skrinšot jedne od netačnih Fejsbuk objava napravljen 21. marta 2022.

Na stranici boj 30, u prilogu uz dokument se nalazi sveobuhvatna lista "neželjenih efekata od posebnog interesa" (adverse events of special interest - AESI), u kojoj se nalaze AESI u rangu od sniženog krvnog pritiska do različitih vrsta sindroma i komplikacija.

Na društvenim mrežama je interpretirano da se lista odnosi na nuspojave povezane sa vakcinom.

To, međutim, nije tačno. Nekoliko stručnjaka reklo je AFP-u da se lista odnosi samo na unapred određene štetne događaje koje su posmatrane tokom utvrđivanja bezbednosti, ne nuspojava vakcine.

Skrinšot Fajzerovog dokumenta sa listom neželjenih reakcija od posebno interesa, napravljen 11. marta 2022.

"Ovde su izlistani svi mogući ozbiljni štetni događaji koji su analizirani (o vakcinaciji, prim. ur). Nijedna nova moguća ozbiljna štetna reakcija iz ovog izveštaja nije se pojavila", rekao je AFP-u 10. marta 2022. Mika Ramet, direktor Centra za istraživanje vakcina (Vaccine Research Centre) na finskom Univerzitetu Tampere.

Ovo je potvrdio i Frančesko Salvo, vanredni profesor na Univerzitetu u Bordou i koordinator za praćenje bezbednosti Fajzerovih vakcina u Francuskoj: "Ovo nije lista neželjenih efekata Fajzerove vakcine već lista događaja koju su definisali stručnjaci za vakcine širom sveta, pre otpočinjanja kampanje vakcinacije, kao događaji koje treba pažljivo unapred pratiti nakon vakcinacije jer mogu predstavljati negativne posledice ovih vakcina."

Šta su štetni događaji od posebnog interesa?

AESI se razlikuju od štetnih reakcija jer, za razliku od njih, kod AESI nije uspostavljena veza sa vakcinom.

"To su događaji koji su posmatrani sa drugim vakcinama, o kojima su stručnjaci istakli hipoteze, kao što su mogući slučajevi facijalne paralize, krvnih ili neuroloških poremećaja, kako bi se razmatrali unapred i posebno pratili kod vakcina protiv kovida-19", objašnjava Salvo.

Svetska zdravstvena organizacija definiše AESI kao "unapred identifikovan i definisan medicinski značajan događaj koji ima potencijal da bude uzročno povezan sa nekom vakcinom koja treba da bude pažljivo praćena i potvrđena daljim specifičnim istraživanjima”.

Lista u dokumentu, na primer, uključuje više stavki iz rečnika medicinskih kodiranih naziva, MedDRA, kako se navodi na strani 16. Preciznije, kao što objašnjava Frančesko Salvo, AESI lista od devet strana sadrži "sve relevantne reči iz rečnika MedDRA koje se koriste da se kodiraju štetni događaji u farmakovigilanci".

To delimično objašnjava njenu veličinu, imajući u vidu obim ovog rečnika koji sadrži 70.000 termina, dok svaki specifični klinički problem (kao što je infarkt miokarda) sam može imati više od 200 stavki.

Skrinšot strane broj 16 dokumenta napravljen 10. marta 2022. Crvenim zaokružio AFP

Osim toga, trebalo bi praviti razliku između nekog štetnog događaja, koji se dogodi nakon vakcinacije bez ikakve uzročne veze, i štetnih efekata, koji su događaji sa uzročnom vezom sa vakcinacijom, dodaje Salvo.

Ovo potvrđuje i finski stručnjak Ramet: "Prirodno, kada postoji velika upotreba vakcina, mnogo različitih događaja se desi koji imaju privremenu vezu sa vakcinom. Najvažnija stvar je da se posmatra da li postoje bilo kakve abnormalnosti u broju simptoma, kao što je miokarditis kod mladih muškaraca”.

Neki od posmatranih AESI naknadno su zaista povezani sa određenim vakcinama protiv kovida-19, kao što je miokarditis sa iRNK vakcinama i rizik od poremećaja zgrušavanja krvi kod adenovirusnih vektorskih vakcina. Te reakcije su, međutim, jako retke ističe se na sajtu za promociju nauke Vakcine.ba.

Među njima, međutim, nema pobačaja izazvanih vakcinom, kao što u videu tvrdi Liz Viler. O netačnim tvrdnjama i tumačenjima povezanosti vakcine protiv kovida-19 sa pobačajima i reproduktivnim zdravljem AFP je već pisao ovde i ovde.

U odgovoru na upit AFP-a, iz Fajzera su rekli da kompanija pažljivo prati štetne događaje koji su potencijalno povezani sa vakcinom protiv kovida-19.

“Važno je primetiti da se ozbiljni štetni događaji nevezani sa vakcinom na žalost mogu dogoditi u sličnom obimu kao što bi se dogodili u opštoj populaciji," rekla je 3. marta 2022. portparolka Fajzera Frančeska Ruso.

Dokument koji je izazvao poplavu dezinformacija

Dodatak koji se pominje u netačnim Fejsbuk objavama deo je dužeg Fajzerovog dokumenta koji je počeo da kruži internetom u decembru 2021. AFP je verifikovao različite netačne tvrdnje koje su sugerisale da dokument dokazuje da su vakcine nebezbedne, kao na primer ovde na engleskom i ovde na nemačkom.

Alison Hant, portparolka američke Agencije za hranu i lekove (FDA) rekla je AFP-u 2. marta 2022. da je dokument "deo velikog dokumenta koji je Fajzer-Biontek predao u okviru aplikacije za biološku dozvolu”.

Prema navodima neprofitne organizacije koja ga je objavila, dokument je dobijen posredstvom zahteva na osnovu Akta o dostupnosti informacija i postavljen na internet 17. novembra 2021.

Dokument sadrži izveštaje primljene do 28. februara 2021. od izvora koji uključuju zdravstvene zvaničnike u nekoliko zemalja, bez bilo kakve potvrde uzroka, među milionima vakcinisanih ljudi širom sveta u tom periodu, rekla je AFP-u u decembru 2021. portparolka Fajzera Dervila Kian.

On ne ukazuje na specifične uzroke smrti, a smrtni slučajevi mogu uključivati ljude sa "različitim bolestima" kao što su kancer ili kardiovaskularna bolest, rekla je ona.

Iako se dokument u Fejsbuk objavama citira kao dokaz da je vakcina Fajzer-Bionteka protiv kovida-19 opasna, u njegovom zaključku se navodi da "podaci ne otkrivaju nikakve nove bezbednosne razloge za zabrinutost niti rizike koji bi zahtevali promene oznake." On takođe "potvrđuje da je balans dobiti i rizika u korist" vakcine.

Evropska agencija za lekove EMA odobrila je upotrebu Fajzer-Biontekove vakcine protiv kovida-19 za sve starije od pet godina.

13. april 2022. Članak je ažuriran dodavanjem novih video objava sa istom tvrdnjom, pojašnjenjem o navodnoj vezi pobačaja i vakcine, te dodavanjem reči "nova" u osmom pasusu
Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE