'Futuristički' video 'napada na Pariz' je apel za uvođenje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine

  • Članak je star više od godinu dana.
  • Objavljeno 15. marta 2022. u 15:15
  • Za čitanje potrebno 4 minuta
  • Od: Katarina SUBASIC, AFP Beograd
Snimak koji prikazuje izmišljeni napad na Pariz podeljen je među srpskim korisnicima Fejsbuka hiljadu puta za dva dana, uz tvrdnju da dokazuje da Ukrajina proizvodi lažne vesti pa prema tome "zašto bi iko verovao u bilo šta što kaže režim u Kijevu". To je, međutim, obmanjujuće jer je kraj snimka isečen, čime je video izvučen iz konteksta. Poruka na kraju originalnog snimka jasno stavlja do znanja da te slike nisu realne i da je reč o apelu NATO-u i EU da ili proglase 'zonu zabranjenog leta' iznad Ukrajine ili daju borbene avione ovoj zemlji pod ruskom invazijom. U tu svrhu su snimak i koristile ukrajinske vlasti.

Srpski korisnici Fejsbuka podelili su video od 30 sekundi koji prikazuje mladu ženu koja snima turističku fotografiju u Parizu tako što namešta ruke da izgleda kao da joj između njih stoji Ajfelova kula kada nasilne eksplozije u pozadini uzdrmaju kameru. Žena pada na zemlju a iznad nje se podiže crni dim. Video nastavlja prikazivanjem borbenog aviona koji baca bombu na jednu zgradu i drugih slika Pariza u plamenu, uz zvuke sirena, paničnog vrištanja i dečjeg plača. "'ZLI RUSI BOMBARDUJU PARIZ! SU-57 IZNAD FRANCUSKE!' Evo kako izgleda ukrajinska i NATO propaganda. Ako uzmemo u obzir uverljivost ovog snimka, a znamo da se ništa ni približno slično nije desilo, zašto bi iko verovao u bilo šta što režim u Kijevu kaže," navodi se u objavi postavljenoj 12. Februara 2022. na Fejsbuku i podeljenoj više od hiljadu puta.

Tvrdnja je, međutim, obmanjujuća pošto je video skraćen i izvučen iz konteksta. Ukrajinske vlasti ga jesu podelile ali u okviru apela Zapadu da proglasi zonu zabranjenog leta iznad zemlje ili opskrbi Kijev borbenim avionima - a ne da bi tvrdile da su Rusi bombardovali Pariz.

Image
Skrinšot obmanjujućeg Fejsbuk posta napravljen 14. marta 2022.

Video snimak koji su podelili ukrajinski zvaničnici traje 45 sekundi i na kraju ima poruku u kojoj piše: "Samo pomislite da se ovo dogodi u nekoj drugoj evropskoj prestonici". Zatim sledi citat pripisan ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom: "Borićemo se do kraja. Dajte nam šansu za život. Zatvorite nebo iznad Ukrajine ili nam dajte sredstva za borbu u vazduhu. Ako mi padnemo, padate i vi." Obe poruke su isečene iz snimka koji dele srpski korisnici Fejsbuka.

Gugl pretraga sa ključnim rečima "video, Pariz, bombardovanje, Ukrajina" na engleskom brzo je dovela do snimka podeljenog na nekoliko zvaničnih naloga ukrajinskih vlasti na društvenim mrežama. Snimak je prvo na Fejsbuk postavio ukrajinski ministar kulture i informisanja Aleksandar Tkačenko 11. marta 2022. u 20:06. Njegovo Ministarstvo ga je objavilo nekoliko minuta kasnije, da bi ga on podelio i na svom Tviter i Telegram nalogu, a potom su ga dalje objavili ukrajinski Parlament i Ministarstvo odbrane.

Vrhovna Rada, ukrajinski Parlament, podelio je video na svoja dva verifikovana naloga na Tviteru i Fejsbuku nekoliko sati nakon što je to uradio Tkačenko. U Fejsbuk objavi je objašnjeno da je "Ministarstvo kulture i informisanja objavilo video koji poziva na zatvaranje neba iznad Ukrajine ili davanje borbenih aviona Kijevu."

"Futuristički video prikazuje ruski avion kako baca bombu na francusku prestonicu i kaže: 'Zamislite da se to dogodilo u nekoj drugoj evropskoj prestonici," navedeno je u Fejsbuk objavi Parlamenta.

Image
Skrinšot Fejsbuk objave ukrajinskog Parlamenta napravljen 14. marta 2022.

'To je naučna fantastika, a ne propaganda'

Francuski dnevni list Le Mond (Le Monde) izvestio je da je uspeo da dođe do reditelja ovog video snimka, francuskog scenaristu, reditelja i filmskog producenta koji živi u Kijevu, Oliasa Barkoa (Olias Barco). Sa Fejsbuk naloga pod tim imenom zaista je snimak prvi put postavljen. U razgovoru za francuski list, Barko je rekao da ukrajinska Vlada nije tražila od njega da napravi video, već je to sam želeo da uradi kako bi "dao Zapadu elekrični šok".

“Što se mene tiče, mi smo u trećem svetskom ratu i ovaj konflikt će se proširiti. To je film naučne fantastike, a ne propagandni film", rekao je on.

Prema Le Mondu, video je snimljen u Parizu i napravljen prošle nedelje iz Ukrajine. Olias Barko je mogao da se osloni na pomoć jedne velike francuske kompanije specijalizovane za specijalne efekte, kao i na ljude sa kojima je radio, a koje nije želeo da imenuje u pokušaju da ih poštedi pretnji za koje kaže da je počeo da prima na društvenim mrežama. "Nismo plaćeni, ni finansirani", rekao je on.

“Želeo sam ovaj realistični video zato što sam želeo da dotakne svet. Uradio sam to u Parizu, zato što sam Francuz, to je moj grad", rekao je Barko Le Mondu i dodao: "Ljudi sa kojima radim i živim padaju jedan za drugim zato što je nebo ispunjeno raketama i niko ništa ne radi po tom pitanju. Ovaj film napravio sam u besu. Moramo da intervenišemo, moramo da zatvorimo to jebeno nebo".

Barko listu nije ispričao detalje o saradnji sa ukrajinskom Vladom i do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na zahtev AFP-a za komentar.

Pres služba ukrajinskog Ministarstva kulture i informisanja potvrdila je AFP-u 14. marta 2022. da je Barko autor videa koji su podelili.

"Nismo platili za taj snimak. Samo smo ga podelili da pokažemo svetu kakav je osećaj biti u ratu", rekli su iz Ministarstva u mejlu za AFP Činjenice.

"To nije bila naša inicijativa, ali smo je podržali deljenjem" snimka, dodali su.

Isti video podeljen je i na drugim jezicima kao na primer francuskom i arapskom, ali sa tvrdnjama da ili prikazuje stvarno bombardovanje, da snimak prikazuje ruske pretnje Parizu ili da je reč o ruskoj propagandi.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas