Video prikazuje zabavu u Lidlu na poljskom festivalu 2019, a ne skorašnju žurku u Rumuniji

Copyright AFP 2017-2021. Sva prava zadržana.

Korisnici Fejsbuka za tri dana su nekoliko hiljada puta podelili video koji prikazuje ljude kako igraju u supermarketu i tvrdnju da su to Rumuni napravili zabavu u Lidlu uprkos restrikcijama zbog korona virusa. To, međutim, nije tačno. Video je snimljen u avgustu 2019, pre nego što je korona kriza uopšte i počela, u Lidlu koji je radio neprekidno za posetioce poljskog muzičkog festivala u gradu Kostrzin na reci Odri.

“Rumuni doskočili kriznom štabu i organizovali žurku u Lidlu,” navodi se u potpisu preko video snimka koji prikazuje ljude kako igraju uz glasnu tehno muziku u nekom supermarketu. Od 19. marta video je na Fejsbuku podeljen više od 11.000 puta u objavama kao što je ova ili ova.

Video je, međutim, snimljen mesecima pre nego što je prvi slučaj novog korona virusa zabeležen u kineskom gradu Vuhanu, gde je pandemija počela u Decembru 2019

Snimak Fejsbuk objave napravljen 22. marta, 2021.

Gugl pretraga fraze “žurka u Lidlu” na engleskom odmah je dovela do brojnih Fejsbuk objava koje prikazuju video o tehno zabavi u Poljskoj 2019. Pretraga na poljskom otkrila je isti video sa preciznijim opisom - žurka je održana u Lidlu, 3. avgusta 2019, tokom Pol’and’Rock festivala u gradiću Kostrzinu na reci Odri.

“Deset godina Lidl ponosno podržava Veliki orkestar za božićna dobročinstva, zahvaljujući čemu smo već uspeli da skupimo oko 20 miliona zlota! Kako bismo zahvalili svim volonterima koji su podržali akciju, krajem jula, kao i svake godine, mreža će se ponovo pojaviti na Pol'and'Rock festivalu u Kostrzinu na reci Odri. Lidlovo rok ostrvo radiće 24 sata dnevno tokom najlepšeg svetskog festivala, gde je moto ‘Više za životnu radost’ jasniji nego bilo gde drugde,” napisao je Lidl u saopštenju o svom prisustvu na festivalu koji je održan od 29. jula do 4. avgusta 2019. godine.

Kako znamo da je to isti događaj?

Video podeljen u objavama srpskih korisnika Fejsbuka je mnogo lošijeg kvaliteta, ali je vidljivo da su scene u njemu identične onim u videu koji smo pronašli pretragom, kao što se može videti iz dva primera koja slede:
 

Snimci iz orginalnog videa (gore) i onog u Fejsbuk objavama (dole) napravljeni 22. marta 2021.
Snimci iz orginalnog videa (gore) i onog u Fejsbuk objavama (dole) napravljeni 22. marta 2021.

Snimci potvrđuju da je žurka održana u Poljskoj jer nekoliko zaposlenih nosi majcu sa natpisom “Rockova Wyspa Lidla” što je isti logo kao u Lidlovom saopštenju:

Snimak iz originalnog videa koji prikazuje zaposlenu u zelenoj majci sa logom poljskog Lidla i festivala.

Evo i videa sa zvaničnog Jutjub kanala Lidla u Poljskoj o ulozi ove kompanije na festivalu, a u kome se mogu videti zaposleni kako nose iste zelene majce:

KORONA VIRUS