Kutija sa bočicama Džonson i Džonson vakcine protiv kovida-19 snimljene u Johanesburgu 20. jula 2021. ( AFP / Luka Sola)

Video o (ne)dostupnosti podataka o bezbednosti vakcine protiv kovida-19 je obmanjujući

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video sa hrvatskim titlom, podeljen na društvenim mrežama više od 3.000 puta za tri nedelje, prikazuje osobu koja sugeriše da je informacija o bezbednosti vakcine protiv kovida-19 namerno skrivena od pacijenata zato što joj je jedan američki farmaceut pokazao prazan papir proizvođača kada ga je pitala za podatke o vakcinama. To je obmanjujuće: Proizvođači vakcina, američka Agencija za hranu i lekove a i lanac kome pripada apoteka u kojoj je video snimljen kažu da je uputstvo dostupno na internetu kako bi dobili najnovije, ažurirane informacije.

"Kako je to informirani pristanak kad sve sigurnosne studije i placebo sigurnosne studije nisu navedene od proizvođača?" pita osoba farmaceuta u videu objavljenom sa hrvatskim titlom na Fejsbuku 25. decembra 2021. i podeljenom više od tri hiljade puta.

Video je snimljen u prodavnici jednog od najvećih američkih lanaca apoteka, CVS-u. U snimku osoba traži informaciju o vakcinama protiv kovida-19, uključujući i "uputstvo od proizvođača koje pokazuje sigurnosne studije".

"Dođe u kutiji sa vakcinama," kaže osoba farmaceutu, koji onda donosi sklopljeno parče papira iz kutije Moderna vakcine na kome piše "namerno prazno".

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 17. januara 2022.

Isti video deljen je prethodno među Fejsbuk korisnicima u SAD-u. U komentarima na video tvrdi se da je snimak dokaz da su vakcine protiv kovida-19 opasne. "Sta vise treba PISMENIM I PAMETNIM LJUDIMA???!!! A onim drugim, jesu onda nepismeni ili sta?!?! ili slijepi," napisao je jedan korisnik. "Kupis tv i dobijes knjigu upustvo od 20-tak listova a dobijes inekciju i to djaba a nema upustvo uopste od cega se sastoji cjepivo i koje su nus pojave i tko moze a tko ne primiti zar nije to sumljivo," napisao je drugi.

Video je deljen i na Jutjubu i Bitšutu, servisu za video striming koji često koriste pojedinci čije snimke je zabranio Jutjub. Natpis "namerno prazno" se ne vidi jasno na ovom snimku, ali se dobro vidi iznad QR koda u sličnom videu snimljenom za Modernu u drugoj apoteci. Drugi ljudi su u različitim apotekama snimili slične interakcije i za vakcinu Džonson i Džonson takođe ukazujući na "namerno prazno" uputstvo.

Skrinšot iz videa snimljenog u apoteci u kome se vidi natpis iz uputstva uz Moderninu vakcinu, napravljen 18. januara 2022.

Video snimci o praznom uputstvu za upotrebu vakcine su obmanjujući, zato što su prazni papiri stavljeni sa ciljem da se obezbedi da osobe dobiju pristup najnovijim informacijama o vakcinama, a ne da ih sakriju.

Vakcine koje su dobile odobrenje za hitnu upotrebu, Džonson i Džonson i Moderna u SAD-u, imaju prazan papir umesto uputstva jer se informacije o vakcini često ažuriraju. Zato postoji QR kod koji vodi do internet stranice na kojoj su detaljne ažurirane informacije o vakcini.

"Informacija o tome nalazi se u uputstvu za pacijente koje je postavljeno na našoj internet stranici," rekla je AFP-u portparolka američke Agencije za hranu i lekove (FDA) Alison Hant (Alison Hunt), dodajući da je "za odobrenu vakcinu informacija u uputstvu u pakovanju".

"Uputstva obično ne idu uz vakcinu," kaže Hant i dodaje da bočice vakcine imaju QR kodove koji omogućavaju da se vakcina iskoristi da se preuzme najnovija dostupna informacija.

AFP je potvrdio da se uputstva za vakcine Fajzer-Biontek, Moderna i Džonson i Džonson nalaze na internet stranici HALMED-a, kao i na internet stranici FDA ovde, ovde i ovde. U njima se nalaze informacije o sastavu vakcine, pakovanju, roku upotrebe, načinu davanja, mogućim neželjenim efektima te kontaktima za njihovo prijavljivanje.

Pacijenti takođe mogu zahtevati dodatne informacije od svojih farmaceuta. Metju Blanšet (Matthew Blanchette), portparol CVS-a, rekao je da se "na zahtev pacijentima daje elektronsko i/ili štampano uputstvo koje je odobrila FDA za odgovarajuću vakcinu."

Džonson i Džonson i Moderna vakcine protiv kovida-19 dobile su odobrenje za hitnu upotrebu, a na stranici Evropske agencije za lekove objavljena je informacija o pakovanju leka, ažurirana 9. decembra 2021, u kojoj piše da se uputstvo o upotrebi leka nalazi onlajn.

Do objavljivanja ovog teksta Moderna nije odgovorila na upit AFP-a da komentariše tvrdnju, ali je kompanija Džonson i Džonson objasnila zašto su njihova uputstva uz vakcinu ostavljena prazna.

"Na uputstvu u pakovanju na prednjoj i zadnjoj strani piše da je namerno ostavljeno prazno, sa elektronski dostupnim uputstvom tokom trajanja Odobrenja za hitnu upotrebu koju je izdala američka FDA," rekao je portparol ove kompanije Ričard Fereira (Richard Ferreira).

"Ovakav proces obezbeđuje da davaoci i primaoci vakcine imaju dostupno najnovije uputstvo, dok na internet stranici www.vaxcheck.jnj mogu naći sve revizije koje su urađene u saglasnosti sa FDA," dodao je.

Isto objašnjenje kompanija je ponudila i na svojoj internet stranici:

Skrinšot sa internet stranice kompanije Džonson i Džonson napravljen 18. januara 2022.

Žena u videu takođe dovodi u pitanje izjavu farmaceuta da su vakcine bezbedne i efikasne, tražeći da kaže na koja istraživanja se poziva kad to tvrdi.

Da bi vakcina dobila odobrenje Evropske medicinske agencije (EMA) potrebno je da kompanija koja ju je razvila uradi kvalitativnu farmaceutsku studiju, koja sadrži detaljne informacije o sadržaju, komponentama i načinu proizvodnje vakcine, te pretklinička i klinička ispitivanja, navodi EMA na svojoj internet stranici. Pretklinička ispitivanja podrazumevaju istraživanje bezbednosti i efikasnosti vakcine u laboratoriji i na životinjama, dok se klinička ispitivanja sprovode na ljudima i ispituju imunski odgovor, efikasnost i bezbednost budućeg cepiva.

Iste uslove za odobrenje vakcina navodi i FDA. Bez tih studija nijedna vakcina ne bi dobila odobrenje za hitnu upotrebu. Studija na osnovu koje je odobrena vakcina Moderna može se videti ovde, a rezultati istraživanja o efikasnosti i bezbednosti vakcine koju proizvodi Džonson i Džonson ovde.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lekove (EMA) i HALMED preporučuju vakcinaciju protiv kovida-19 za sve starije od pet godina, ističući da je imunizacija bezbedna i efikasna, uključujući i za decu i tinejdžere.

Vakcine protiv kovida-19 su meta dezinformacija otkako su odobrene za upotrebu krajem 2020. AFP Činjenice je razobličio brojne netačne informacije o vakcinama ovde.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE