Zdravstvena radnica oblači ličnu zaštitnu opremu u bolnici u Torontu 29. aprila 2021. ( AFP / Kol Burston)

Nema dokaza da vakcinisane žene u Kanadi rađaju više mrtvih beba

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U hrvatskim člancima, koji su od polovine decembra podeljeni na društvenim mrežama više od dve hiljade puta, tvrdi se da su u jednoj bolnici u zapadnoj Kanadi žene vakcinisane protiv kovida-19 rodile 13 mrtvih beba za 24 sata. Međutim, nema dokaza da se to dogodilo. Lokalne vlasti kažu da "nema istine" u toj tvrdnji, dok nezavisni stručnjaci ističu da dostupni podaci ne pokazuju da vakcine izazivaju povećanje broja mrtvorođenih beba.

"Dr. Daniel Nagase izvještava da se u zadnja 24 sata u rodilištu u Vancuveru rodilo 13 mrtvih beba," navodi se u članku jednog hrvatskog portala od 16. decembra 2021. "Zanimljiva je činjenica da su sve žene bile potpuno cijepljene sa najmanje dvije doze," dodaje se u tekstu. Prema podacima Fejsbuka, korisnici iz Hrvatske su u objavama podelili ukupno više od 2.000 puta skrinšot ovog i još jednog članka u kome se iznosi ista tvrdnja.

U člancima je objavljen i video intervju sa dr Nagaseom koji je prenošen uživo preko Fejsbuka 20. novembra 2021. a koji su hrvatski sajtovi pronašli na portalu koji objavljuje teorije zavere i antivakserske priče. Ista tvrdnja pojavila se i 14. novembra 2021. u Bitšut videu o malom protestu koji je održan 11. novembra u Britanskoj Kolumbiji i na kome su demonstranti tvrdili da su dule -- profesionalna ispomoć tokom porođaja - izašle sa tom informacijom.

U onlajn člancima i Fejsbuk objavama ponovljena je tvrdnja, ali, kao ni u oba videa, ni ovde nije naveden datum kad su se rođenja mrtve dece navodno dogodila.

Nema dokaza, međutim, da se to uopšte dogodilo; lokalne vlasti negiraju ovu tvrdnju, dok nezavisni stručnjaci kažu da dostupni podaci ne pokazuju da vakcine izazivaju povećanje broja mrtvorođenih beba.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 22. decembra 2021.
Skrinšot netačnog teksta na jednom od portala napravljen 22. decembra 2021.

 

 

Iako u videu Nagase ne kaže eksplicitno već samo implicira da su majke navodno mrtvorođenih beba u Vankuveru bile vakcinisane, članci na hrvatskom to direktno tvrde. "U zadnja 24 sata u rodilištu u Vancuveru rodilo 13 mrtvih beba a sve žene su bile cijepljene sa najmanje dvije doze," glasi naslov jednog od članaka.

Tvrdnja se proširila internetom nakon što je Kanada odobrila takozvanu buster dozu Fajzer-Biontekove vakcine za ljude starije od 18 godina. Do 20. novembra više od 89 procenata populacije starije od 12 godina primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida-19.

Regionalne zdravstvene vlasti, Vankuver koustal helt (Vancouver Coastal Health, VCH), objavile su 23. novembra seriju tvitova u kojima odbacuju tvrdnju o mrtvorođenim bebama.

"Nema istine u toj tvrdnji i osobe koje šire tu netačnu informaciju nemaju nikakve veze ni sa bolnicom Lajons Gejt (LGH) niti sa VCH-om," navodi se i dodaje: "Nije bilo primetne promene u učestalosti rađanja mrtvih beba u regionu VCH-a tokom pandemije kovida-19."

Na pitanje AFP-a, portparol VCH-a rekao je 25. novembra: "Od aprila do kraja avgusta 2021. bilo je 1.326 porođaja u sedam objekata VCH-a. Ukupno su bile četiri mrtvorođene bebe. Sa izuzetkom zdravstvenih radnika, žene mlađe od 40 godina počele su da se vakcinišu u maju."

Portparol je rekao i da brojke nisu veće od onih za prethodnu godinu, objašnjavajući da "je u 2020/2021 bilo 3.299 porođaja i ukupno 11 mrtvorođenih beba."

Trudnice su bile isključene iz kliničkih ispitivanja Fajzer-Biontekove i Modernine vakcine, ali je Društvo akušera i ginekologa Kanade (SOGC) 4. novembra saopštilo da "sve veći broj podataka pokazuje da nema razlike u stopi spontanih pobačaja, mrtvorođenih beba, prevremenih porođaja ni drugih komplikacija u trudnoći" u odnosu na pre vakcinacije.

SOGC je takođe odbacio tvrdnju o mrtvorođenim bebama u seriji tvitova 25. novembra, rekavši: "Nakon pažljivog pregleda kanadskih podataka, nema dokaza o povećanoj stopi mrtvorođenih beba kao što je sugerisano."

"Nema podataka koji pokazuju bilo kakvo povećanje broja mrtvorođenih beba zbog bilo koje vakcine protiv kovida-19. Infekcija kovidom-19 tokom trudnoće povezana je sa povećanim rizikom od rađanja mrtve bebe," navodi SOGC.

Ovo je potom potvrdila Debra Mani (Deborah Money), profesorka akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Britanska Kolumbija, koja je 25. novembra rekla da "apsolutno nije bilo povećanja broja mrtvorođenih beba od početka kampanje vakcinacije u Kanadi," i da "nema biološke mogućnosti koja bi pretpostavila da može postojati veza između mrtvorođenih beba i vakcinacije."

Zdravstveni zvaničnici "pažljivo prate perinatalne ishode tokom pandemije, posebno onih koji su inficirani virusom SARS-CoV-2 i onih koji su primili vakcinu. Iako definitivno postoji povećanje štetnih ishoda povezanih sa infekcijom virusom SARS-CoV-2, nema dokaza za bilo kakav štetni porođajni ishod povezan sa vakcinom," rekla je Mani.

Nagase je u videu rekao i da ima "pouzdane statističke podatke" za grad Vaterlo u oblasti Ontario, prema kojima "je između januara i jula bilo 86 mrtvorođenih beba, a normalno je pet do šest mrtvorođenih svake godine... Ali najvažnija potvrda koju imamo iz izveštaja Vaterloa u Ontariju, je da je svih 86 (majki) bilo u potpunosti vakcinisano."

Skrinšot video snimka i netačne tvrdnje o 86 mrtvorođenih beba, napravljen 22. decembra 2021.

Međutim bolnica Grand River u Vaterlou saopštila je na Tviteru da "nema istine" u tvrdnjama o povećanom broju mrtvorođenih beba u regionu.

Dešejn Fel (Deshayne Fell), naučnica u Institutu za istraživanje Dečje bolnice Istočni Ontario (CHEO), rekla je 26. novembra: "Prema podacima regionalnog registra rođenih, BORN Ontario, učestalost stope mrtvorođenih beba u Ontariju između januara i juna 2021.... nije povećana."

Osim toga, u hrvatskim člancima i objavama pogrešno su prevedene reči dr Nagasea da se broj 86 navodno mrtvorođenih beba odnosi na celu Kanadu, a ne samo na Vaterlo u Ontariju kao što je on rekao na engleskom.

Od početka vakcinacije protiv kovida-19 početkom decembra 2020. protivnici vakcina uporno tvrde da su cepiva opasna za reproduktivno zdravlje i trudnice. AFP je o tim tvrdnjama pisao nekoliko puta, kao na primer ovde, ovde i ovde.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE