Predsednik FIFA-e Đani Infantino održava konferenciju za štampu u Kartumu, Sudan, 22. februara 2021. ( AFP / Ašraf Šazli)

FIFA nije objavila 109 preminulih i preko 22.000 oštećenih fudbalera nakon vakcinacije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na hrvatskom, podeljenim na Fejsbuku nekoliko stotina puta za nedelju dana, tvrdi se da je Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) "objavila 109 preminulih trenera i igraca i preko 22.000 trajno ostecenih nakon cjepljenja." Ta organizacija nikad nije saopštila takve brojeve, niti je do sada zabeležila porast iznenadnih smrti ili povreda među igračima od početka kampanje za vakcinaciju protiv Covid-a-19, kao ni vezu između iznenadne smrti igrača i vakcinacije, potvrdila je FIFA za AFP Činjenice.

"Fifa objavila 109 preminulih trenera i igraca i preko 22.000 trajno ostecenih nakon cjepljenja, fudbaler Ikeme: 'Dal je iko hrabar dovoljno da pita zasto? Ili cemo se praviti da se nista ne desava?'" piše u tekstu na slici objavljenoj na Fejsbuku 7. decembra 2021. i podeljenoj više od 560 puta za dva dana. Izgleda da je slika skrinšot ove objave postavljene 1. decembra 2021. godine.

Drugi deo teksta je prevod tvita koji je 24. novembra 2021. objavio penzionisani profesionalni fudbaler Karl Ikeme. Ikeme u ovom tvitu ne objašnjava na šta tačno misli.

Prvi deo teksta je, međutim, netačna tvrdnja. FIFA nije zabeležila niti objavila bilo kakav broj smrtnih slučajeva ili povreda igrača povezanih sa vakcinacijom. Podaci za 2021. godinu još uvek nisu dostupni, ali lekari zaduženi za analizu podataka kažu da nema naznaka da je porastao broj iznenadnih smrti od srčanih tegoba među igračima.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 9. decembra 2021.

Podaci koje je prikupila FIFA ne pokazuju porast smrtnih slučajeva među igračima

"FIFA nije dala nikakvu izjavu kao što je ona pomenuta u vašem mejlu," rekao je portparol ove organizacije za AFP Činjenice u mejlu 9. decembra 2021.

"FIFA nije upoznata sa porastom epizoda srčanog zastoja kao što je navedeno u vašem mejlu i nijedan slučaj nije označen u vezi sa pojedincima koji su primili vakcinu protiv Covid-a-19. Uopšteno govoreći, FIFA je u redovnom kontaktu sa vodećim istraživačkim centrima i stručnjacima za istraživanje o raznim medicinskim temama“, dodao je portparol i uputio na stranicu posvećenu zvaničnim informacijama i stavovima FIFA-e o zdravlju.

Hrvatski nogometni savez takođe "nije upoznat s takvim ili bilo kakvim sličnim izvještajem FIFA-e," rekao je u mejlu za AFP Činjenice 9. decembra 2021. portparol Saveza Tomislav Pacak. "Hrvatski nogometni savez upoznat je samo s jednom iznenadnom smrti nogometaša ove godine, koju ne smatramo povezanom s cjepivom jer u tom razdoblju u Hrvatskoj opća populacija još nije došla na red za cijepljenje," rekao je, misleći na tragičnu smrt dvadesetčetvorogodišnjeg Dejana Oršuša nakon što je doživeo srčani udar tokom utakmice u aprilu 2021.

FIFA je u januaru 2014. pokrenula svetski registar iznenadne smrti (SDR) kako bi dokumentovala fatalne događaje u fudbalu. "Cilj ovog registra (FIFA-SDR) je da otkrije učestalost iznenadnih smrti tokom (igranja) fudbala i da što preciznije identifikuje njihove uzroke," navodi se u opisu registra koji vodi radna grupa iz Instituta za sport i preventivnu medicinu Univerziteta Sarland u Nemačkoj na čijem je čelu dr Florijan Eger (Dr. Florian Egger).

"Većina netraumatskih smrtnih slučajeva u sportu pripisuje se kardiovaskularnim abnormalnostima," ističe se u informacijama iz registra.

Prema studiji ove radne grupe, objavljenoj u Britanskom medicinskom časopisu (British Journal of Medicine - BMJ) 2020. godine, između 2014. i 2018. godine zabeleženo je 617 slučajeva iznenadne smrti među fudbalerima, znači u proseku 154 smrtnih slučajeva godišnje.

Zvanične brojke o iznenadnoj srčanoj smrti na fudbalskim terenima za 2021. godinu se još analiziraju, objasnio je dr Florijan Eger u mejlu za AFP 25. novembra, ali "ne vidimo nikakvu posebnu dinamiku" u poređenju sa prethodnim godinama.

Neosnovane tvrdnje o "500% porastu srčanih incidenata" kod fudbalera

Otkad je danski igrač Kristijan Eriksen (Christian Eriksen) preživeo srčani napad tokom utakmice na Evropskom prvenstvu prošlog juna, protivnici vakcinacije protiv Covid-a-19 redovno krive vakcine za srčane probleme sportista. Međutim, Kristijan Eriksen u to vreme nije ni bio vakcinisan.

Nejasno je odakle brojka od "22.000 oštećenih posle vakcinacije". Međutim, vrlo je verovatno da je broj "109 smrtnih slučajeva" izveden iz članka na hebrejskom koji je naširoko podeljen u novembru i u kojem se tvrdi da je otkriveno da je zabeleženo "pet puta" više slučajeva smrti od srčanih zastoja među sportistima od godišnjeg proseka, ili "povećanje od 500%", iako bi pet puta više zapravo značilo 400%. Članak je krajem novembra propagiran i na srpskom jeziku sa istom matematičkom greškom.

Autorka članka tvrdi da je pronašla izveštaje o 108 iznenadnih smrti profesionalnih ili amaterskih sportista u 2021. godini (među kojima 21 fudbaler FIFA-e) i da je, iako nije jasno utvrđeno, njihova smrt mogla biti uzrokovana vakcinacijom protiv Covid-a-19. U kasnijim objavama na društvenim mrežama tvrdi se da je "108 igrača/trenera registrovanih u Fifi umrlo u poslednjih šest meseci." Čini se da se nedokazana tvrdnja razvila i promenila u "109" slučajeva. U drugim postovima, kao što je ovaj, govori se o "povećanju od 6000%" i jasno optužuje da je vakcinacija uzrok navodne smrti fudbalera.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 10. decembra 2021.

Na ovom spisku od 108 slučajeva, autorka članka na hebrejskom je prikupila različite izveštaje o zdravstvenim incidentima sa sportistima, neke sa novinskih sajtova, ali i iz tvitova, i uporedila ih sa spiskom na Vikipediji. AFP nije verifikovao svaki pojedinačni izveštaj, ali za tridesetak koje je AFP nasumično proverio, status vakcinacije sportiste nije preciziran ili nije utvrđena uzročna veza između smrti i vakcine.

AFP je zatražio od nekoliko naučnika da provere metodologiju i zaključak članka.

"Ovo je kognitivna pristrasnost koja se ne zasniva ni na čemu," prokomentarisao je 26. novembra dr Žan-Mari Vaju (Dr. Jean-Marie Vailloud), kardiolog u klinici za rehabilitaciju u Marseju.

Korišćenje onlajn objava koje se veoma razlikuju jedna od druge da biste napravili svoj osnovni uzorak "a zatim uzmete listu na Vikipediji da biste uporedili i nacrtali trendove, to je u suprotnosti sa naučnom praksom," rekao je on.

"Ovo nema nikakve veze sa naučnim pristupom," rekao je za AFP 29. novembra 2021. kardiolog iz evropske bolnice Žorž Pompidu u Parizu i epidemiolog i istraživač Pariskog centra za kardiovaskularna istraživanja (PARCC) profesor Ksavije Žuven (Xavier Jouven).

"Namernim istraživanjem novinskih članaka na ovu temu, svake godine ćemo nailaziti na slučajeve iznenadne smrti kod sportista," prokomentarisao je. Ali "tema može biti tematika medijskog izveštavanja (koje je) različito iz godine u godinu" tako da to, prema njegovim rečima, nije dovoljno za dobijanje pouzdane statistike.

Iznenadne smrti u sportu ne datiraju od pojave vakcina protiv Covid-a-19. Poslednjih godina nekoliko slučajeva smrtonosnog kolabiranja igrača na terenu potreslo je fudbalski svet, poput Kamerunca Marka Vivijena Foea (Marc-Vivien Foé) 2003. godine, Mađara Mikloša Fehera 2004. i Hrvata Gorana Tunjića 2010. godine.

U Francuskoj, ovaj fenomen pogađa oko 1.000 ljudi godišnje, profesionalnih ili amaterskih sportista. Oko 100 je mlađih od 35 godina, uglavnom muškaraca. Za sada to ostaje "retka" pojava, smatraju stručnjaci.

Miokarditis je veoma retka nuspojava nekih vakcina protiv Covid-a-19

Evropska agencija za medicinu je u julu 2021. zaključila da "miokarditis i perikarditis mogu da se jave u veoma retkim slučajevima nakon imunizacije vakcinama Komirnati (Fajzerova) i Spajkevak (ranije nazvan Modernom)" nakon pregleda 321 prijavljenog slučaja miokarditisa i perikarditisa posle dobijanja vakcina Fajzer ili Moderna (od 177 miliona odnosno 20 miliona distribuiranih doza).

"Miokarditis i perikarditis su zapaljenska stanja srca. Simptomi mogu varirati, ali često uključuju nedostatak daha, snažan otkucaj srca koji može biti nepravilan (palpitacije) i bol u grudima," objašnjava EMA.

"U oba slučaja, imunski sistem tela izaziva upalu kao odgovor na infekciju ili neki drugi okidač," objašnjavaju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na stranici posvećenoj informacijama o mogućoj vezi vakcinacije protiv Covid-a-19 sa miokarditisom i perikarditisom.

Veoma retki slučajevi su otkriveni uglavnom među muškim adolescentima i mladim muškarcima. U zajedničkom saopštenju CDC-a i Savetodavnog odbora za praksu imunizacije (ACIP) 23. juna, naglašava se da je "većina slučajeva blaga i da se pojedinci često oporavljaju sami ili uz minimalno lečenje."

CDC "i dalje preporučuje da se svi stariji od pet godina vakcinišu protiv Covid-a-19" jer je korist od vakcine veća od veoma retkog rizika.

"Poznati rizici od bolesti Covid-a-19 i time povezane, moguće teške komplikacije, kao što su dugotrajni zdravstveni problemi, hospitalizacija, pa čak i smrt, daleko nadmašuju potencijalne rizike od retkih neželjenih reakcija na vakcinaciju, uključujući mogući rizik od miokarditisa ili perikarditisa," kaže CDC.

Virus Sars-Cov-2 koji izaziva bolest Covid-19 je poznat po tome što utiče na respiratorni sistem. Međutim, kardiovaskularni sistem je takođe "pogođen na više nivoa" i bolest se "pojavljuje kao novi faktor koji ubrzava kardiovaskularno starenje," upozoravaju naučnici iz Kartezijanske studije. Ova studija, koja uključuje preko 60 istraživačkih centara u 30 zemalja, ima za cilj da "prouči srednjoročne i dugoročne efekte (tri do šest meseci i jednu godinu) infekcije virusom SARS-CoV-2" na kardiovaskularni sistem.

COVID-19 VAKCINE