Pakovanje brzog testa na Covid-19 ne prikazuje da je istekao 2009. već da mu je rok trajanja do 2023

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objave podeljene više stotina puta na društvenim mrežama od sredine novembra 2021. prikazuju datum isteka roka trajanja jednog brzog testa na Covid-19 uz tvrdnju da to dokazuje da je pandemija Covid-a-19 unapred "planirana". Međutim, pogrešno je pročitan datum: ne piše "23. maj 2009." već "9. maj 2023. godine", potvrdili su za AFP Činjenice proizvođač, portaparolka Halmeda u Hrvatskoj i portparolka Alimsa u Srbiji.

"Pogledajte rok trajanja," piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 11. novembra 2021. i podeljenoj preko 1,600 puta za dve nedelje. Objava prikazuje sliku pakovanja antigenskog testa na Covid-19 na kojim piše za LOT broj "2105S812" i datum isteka "23.05.09". Mnogo korisnika koji su podelili tu sliku ili komentarisali na postovima su to pogrešno tumačili kao da je rok upotrebe 23. maj 2009. i da to dokazuje da je pandemija "planirala". "Pogledajte na ovom navodnom lijeku iliti testu protiv Covida kad je proizveden zapravo do kada mu je rok trajanja i sad mi recite da plandemiju nije nitko isplanirao, režirao i sve nas skupa napravio žigosanim ovcama i nojevima..." napisao je jedan korisnik. U drugim objavama sa ovom slikom je pogrešno tvrđeno da pokazuje da je test proizveden 2009. godine.

Simbol peščanog sata se obično koristi da označi datum isteka, a ne datum proizvodnje (pogledajte ovde, ovde i ovde).

Kao što je nekoliko korisnika Fejsbuka navelo u komentarima, datum prikazan na paketu počinje od godine, a ne od dana.

Datum isteka ovog testa, dakle, nije 2009. godine, već 9. maj 2023. godine.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 19. novembra 2021

Pretraga po rečima "PCL Covid19 Ag Gold" dovela do sajta proizvođača ovog antigenskog testa na Covid-19, korejske kompanije PCL. AFP Činjenice je poslao ovoj kompaniji sliku koja kruži društvenim mrežama uz molbu za komentar. "U pitanju je jednostavno progrešno čitanje datuma. Imajte na umu da je „23.05.09“ u formatu GG-MM-DD. Dakle, godina isteka treba da bude 2023, a ne 2009," odgovorila je u mejlu 22. novembra 2021. Žozefin O (Jospehine Oh), portparolka kompanije PCL.

Skrinšot stranice o antigenskom testu na sajtu kompanije PCL, napravljen 19. novembra 2021

"Naravno da je to datum 09.05.2023. godine (23.05.09) i to je rok upotrebe," navela je u mejlu za AFP Činjenice 23. novembra 2021. godine portparolka srpske Agencije za lekove i medicinska sredstva (Alims) Jelena Mitrašinović.

Upotreba formata "godina-mesec-dan" za označavanje datuma isteka medicinskih sredstava se koristi u mnogim zemljama i regulisana je, kao na primer u Sjedinjenim Državama. U Kanadi se zahteva upotreba standarda ISO 8601 koji godinu stavlja na prvo mesto.

U Hrvatskoj, "usklađenom (harmoniziranom) normom za in vitro dijagnostičke medicinske proizvode EN ISO 18113-2:2011 Medicinski proizvodi za in vitro dijagnostiku - Informacije proizvođača (označivanje) - 2. dio: Dijagnostički reagensi za upotrebu in vitro definiran je standardni format datuma isteka roka valjanosti predmetnih testova namijenjenih za profesionalnu upotrebu. U skladu s navedenim, datum isteka roka navodi se u formatu YYYY-MM-DD ili YYYY-MM," rekla je u mejlu za AFP Činjenice 25. novembra 2021. godine Ivana Šipić Gavrilović, portparolka hrvatske Agencije za lekove i medicinska sredstva Halmed.

"Stoga je slučaju proizvoda iz Vašeg upita datum isteka roka valjanosti 9. svibnja 2023. godine. Dodatno napominjemo da je riječ o proizvodu koji je namijenjen za profesionalne korisnike, koji su upoznati s načinom navođenja predmetnog datuma," napisala je.

U Srbiji, Jelena Mitrašinović ukazuje na član 9. Pravilnika o obeležavanju i sadržaju uputstva za upotrebu medicinskog sredstva koji "navodi na koji način treba da se obeleži rok upotrebe medicinskog sredstva."

"Na spoljašnjem i unutrašnjem pakovanju medicinskog sredstva jasno se navodi do kada se medicinsko sredstvo može sigurno koristiti, izraženo godinom i mesecom i gde je relevantno danom (npr. važi do: ,,godina i mesecˮ, upotrebljivo do: ,,godina i mesecˮ i sl.). Medicinsko sredstvo može da se koristi do poslednjeg dana navedenog meseca," piše u Pravilniku.

Skrinšot člana 9. Pravilnika o obeležavanju i sadržaju uputstva za upotrebu medicinskog sredstva, napravljen 23. novembra 2021

AFP je ranije razobličio slične obmanjujuće objave na društvenim mrežama, na primer postove sa manipulisanom slikom pakovanja vakcine AstraZeneke uz netačnu tvrnju da pokazuje da je vakcina proizvedena još 2018. godine. Slike kontrolnih briseva za proveru kvaliteta testova na Covid-19 takođe su bile korišćene da se netačno tvrdi da su rezultati testa unapred namešteni. AFP je o tome pisao ovde, ovde i ovde.

COVID-19