Fotografija prikazuje komemoraciju iranskom generalu i nema veze sa žrtvama pandemije

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Hiljade korisnika društvenih mreža podelilo je prethodnih nekoliko meseci na različitim jezicima, uključujući srpski, fotografiju kutija banana prekrivenih zastavama koje podsećaju na kovčege na sahrani. Prema mnogim teoretičarima zavere to bi trebalo da bude samo još jedan dokaz da je pandemija korona virusa prevara. Fotografija, međutim, nema nikakve veze sa pandemijom ili žrtvama Covid-a-19. AFP je ušao u trag mestu i vremenu snimanja fotografije i otkrio da je napravljena tokom komemoracije iranskom generalu Sulejmaniju u januaru 2021.

Gotovo 500 korisnika Fejsbuka i Tvitera podelilo je na srpskom objavu sa fotografijom na kojoj se vide kutije banana koje izgledaju kao kovčezi, pokrivene zastavama i ljudi kako stoje ispred njih odajući počast. "Nego... jel neko sahranjivao banane skoro? Preminule od korone? Pitam cisto?," navodi se ironično u objavi postavljenoj 14. septembra. "Korona rialiti... Sada i banane sahranjuju!?" napisao je korisnik koji je istu fotografiju podelio još u maju. "Umesto reciklaže kartona... sahrana umrlih od Kovida," navodi se u tvitu sa istom fotografijom.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 17. septembra 2021.

Objava ostavlja utisak da je pandemija korona virusa izmišljena, ili da je neka vrsta farse ili zavere svetskih elita. AFP Činjenice je već nekoliko puta razobličio objave fotografija ili video snimaka izvučenih iz konteksta da bi se širio isti narativ, kao na primer ovde, ovde, ovde, ovde i ovde.

Fotografija je deljena u sličnom kontekstu na mnogim drugim jezicima kao na primer poljskom, mađarskom, nemačkom, grčkom, bugarskom i finskom. U objavama se tvrdi da je fotografija snimljena u Iranu ili Palestini. Prema istim objavama, fotografija bi trebalo da je snimljena "tokom sahrane."

AFP Slovačka utvrdio je da je fotografija zapravo napravljena tokom komemoracije koju je u januaru 2021. organizovalo iransko Ministarstvo energetike na godišnjicu smrti Kasema Sulejmanija (Qasem Soleimani), iranskog generala koji je poginuo u vazdušnom napadu Sjedinjenih Država na Bagdad, 3. januara 2020. Fotografija ne prikazuje sahranu i nema nikakve veze sa žrtvama pandemije korona virusa.

Stvarnost: Fotografija je izvučena iz konteksta

Koristeći naprednu pretragu po ključnim rečima i obrnutu pretragu slika, AFP je našao poreklo fotografije koja je postala viralna na društvenim mrežama.

"Komemoracija prve godišnjice mučeničke smrti... Sulejmanija održana je u Ministarstvu energetike u skladu sa zdravstvenim protokolima," navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva energetike napisanom na persijskom. Saopštenje je objavljeno 13. oktobra 1399. po persijskom kalendaru, što odgovara 2. januaru 2021. tačno 365 dana od smrti generala Sulejmanija, o čemu možete videti izveštaj AFP-a:

Samo nekoliko sati nakon objavljivanja saopštenja o ceremoniji, iransko Ministarstvo je na svojoj internet stranici objavilo galeriju fotografija sa komemorativnog događaja. Ceremonija je održana na južnoj terasi ispred zgrade Ministarstva energetike u Teheranu.

Skrinšot internet stranice Ministarstva energetike napravljen 1. juna 2021.

Na snimcima vidimo iste ljude kao i na fotografiji deljenoj na Fejsbuku:

Skrinšot netačne Fejsbuk objave (levo) i fotografije preuzete sa internet stranice iranskog Ministarstva energetike, napravljen 17. septembra 2021.

Kasem Sulejmani bio je komandant elitne jedinice Islamske revolucionarne garde, Kuds, zadužene za operacije u inostranstvu, koja je bila direktno odgovorna ajatolahu Homeiniju. On je koordinirao iransku pomoć sirijskom diktatoru Bašaru Asadu i pod njegovim vođstvom Iran je podržao Hezbolah u Libanu.

Prema navodima Pentagona napad dronom, koji se dogodio ubrzo nakon ponoći 3. januara 2020, naredio je direktno tadašnji predsednik Donald Tramp. Sulejmanijeva smrt, prema tome, nema nikakve veze sa pandemijom korona virusa.

Iran je prvi zvaničan slučaj Covid-a-19 prijavio 19. februara 2020. Do 17. septembra 2021, smronosna pandemija odnela je više od 116.000 u zemlji od 82 miliona stanovnika.

Prevela i priredila
COVID-19