Predsednci Haitija, Tanzanije i Burundija nisu umrli zbog protivljenja vakcinama protiv Covid-a-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Jedan članak i brojne Fejsbuk objave podelili su od 10. jula gotovo dve hiljade puta tvrdnju ili implikaciju da su predsednici Haitija, Tanzanije i Burundija "iznenada umrli" jer su se protivili vakcinama protiv Covid-a-19. To nije tačno. Nema dokaza koji bi podržali ovu tvrdnju. Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je u brutalnom napadu, ali je bio pristalica vakcina. Tanzanijski predsednik Džon Magufuli, koji se protivio vakcinama, preminuo je od bolesti, kao i predsednik Burundija Pjer Nkurunziza, koji je umro u junu 2020, mnogo pre nego što je vakcinacija pokrenuta.

"Tanzanija, Burundi, Haiti - sve 3 zemlje odbile cjepivo, sva 3 predsjednika mrtva," glasi naslov članka objavljenog 10. jula i podeljenog više od 1.500 puta prema podacima Kraudtengla (CrowdTangle), alata koji meri interakcije na internetu. Članak povezuje njihovu smrt sa Novim svetskim poretkom (New World Order), jednom od popularnih teorija zavere među antivakserima. "Globalna kabala zločinaca i manipulatora jasno i glasno pokazuje svoju moć i šalje poruku svim šefovima zemalja o tome šta će im se dogoditi ako ne slušaju svjetsku vladu iz sjene," navodi se u uvodu članka. "Ima li netko još uvijek toliko naivan da vjeruje da su ovo sve samo slučajnosti? ... Sad možemo bolje razumjeti u kojoj su poziciji šefovi naših država... Svjetska vlada iz sjene ih stišće da guraju cjepiva, doslovce pod prijetnjom smrti," piše u tekstu.

Skrinšot obmanjujućeg članka napravljen 26. jula 2021.

Skrinšot naslovne fotografije tri predsednika i naslova podeljen je na Fejsbuku nekoliko stotina puta, kao na primer ovde i ovde.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 26. jula 2021.

Sličan sadržaj podeljen je na engleskom (1, 2, 3), rumunskom, francuskom i poljskom. Neke Fejsbuk objave poput ove na srpskom, kao i na francuskom i španskom ili ovaj članak na poljskom Neon24.pl, u fokus stavljaju samo smrt predsednika Haitija koji je, prema njihovom sadržaju, umro jer je njegova zemlja odbila da primi vakcine protiv Covid-a-19.

Zajednica protivnika vakcinacije zaključila je da su tri predsednika - Tanzanije Džon Magufuli, Burundija Pjer Nkurunziza i Haitija Žovanel Moiz - umrli zato što su odbili vakcine protiv Covid-a-19.

Šta se stvarno dogodilo?

U rano jutro 7. jula 2021. predsednik Haitija ubijen je u svojoj rezidenciji. Pedesettrogodišnji predsednik Žovanel Moiz preminuo je u svojoj spavaćoj sobi u koju je upala "grupa od 28 ljudi koji su govorili engleski i španski," rekao je Klod Žozef, u tom trenutku vršilac dužnosti premijera ove frankofone zemlje. Moizova supruga je povređena.

Da li Haiti zaista nije želeo da vakciniše svoje stanovništvo? To je jedna od najsiromašnijih zemalja u regionu i jedna od 92 zemlje obuhvaćene Kovaks (Covax) sistemom (globalna inicijativa snabdevanja siromašnih zemalja vakcinama protiv korona virusa). Prema izveštaju internet stranice Haitilibre.com, tačno je da je 6. aprila vlada ove zemlje odbila da prihvati 756.000 doza vakcine Astra Zeneka kao deo ponude Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Ministarka zdravlja, Greta Roj Klement (Greta Roy Clément), potvrdila je ministrima i premijeru Žutu (Jouthe) da je pisala Alijansi Gavi (globalnom savezu za vakcine i imunizaciju) kako bi odbila donaciju SZO-a Astra Zeneka vakcina i zatražila da ih zamene drugom vakcinom koja je prikladnija za zemlju, pominjući da postoje druge vakcine kao Džensen (Janssen) koju proizvodi Džonson i Džonson (Johnson&Johnson) ili Moderna," navodi se u izveštaju.

Razlozi za ovu odluku bili su zabrinutost zbog bezbednosti vakcine Astra Zeneka (retki rizik od pojave tromba) i nedostatak infrastrukture za vakcinu koja se prima u dve doze i zahteva skladištenje i transport na posebnim temperaturama.

„Haiti nije odbacio Kovaksovu ponudu vakcina," rekao je Lor Adrijan (Laure Adrien), generalni direktor Ministarstva zdravlja. "Sve što smo tražili bila je promena vakcine koju nam daju," rekao je on početkom jula 2021. agenciji Blumberg. On je još početkom proleća govorio o potrebi vakcinacije.

Prema saopštenju UNICEF-a, prva isporuka od 500.000 doza Kovaks vakcina stigla je u prestonicu Port o Prens 14. jula 2021.

Ministarka zdravlja Haitija, Greta Roj Klement, na konferenciji za novinare u Port o Prensu 14. jula 2021. ( AFP / Tristan Ruse/ PAZO / SZO)

Prema objavi Ministarstva zdravlja Haitija na Fejsbuku od 15. jula 2021, "donacija Vlade SAD-a od 500.000 Moderna vakcina u upućena je u okviru Kovaksa" ovoj zemlji.

Da li je ubistvo predsednika Žovanela Moiza povezana sa vakcinacijom protiv Covid-a-19? Nema dokaza za to i činjenica da je vlada tražila da bude promenjena vrsta vakcine u aprilu, tri meseca pre napada, kontradiktorna je tvrdnji koja povezuje njegovu smrt sa vakcinama.

Prema trenutno dostupnim informacijama, predsednika je ubio naoružani komandos iz grupe stranih plaćenika, bivših kolumbijskih vojnika. Policija Haitija je do sada uhapsila oko 20 kolumbijskih plaćenika i saopštila da je otkrila zaveru koju je organizovala grupa Haićana sa vezama u inostranstvu, iako neki detalji ostaju nejasni.

Haiti je već nekoliko godina u dubokoj institucionalnoj krizi. Opozicija nikad nije priznala Moizovu pobedu na izborima u novembru 2016, a parlament Haitija raspušten je u januaru 2020. U utorak, 20. jula 2021, nova vlada koju predvodi Ariel Enri, položila je zakletvu, o čemu su izveštavali i mediji u Hrvatskoj i Srbiji.

Predsednik Moiz i taksi vozač Moiz

Da li se Moiz, kako sugerišu društvene mreže, protivio vakcinaciji protiv Covid-a-19 na Haitiju? Njegova navodna kritika Covid-a-19 pojavila se na društvenim mrežama na španskom kao na primer ovde, ovde i ovde. Navodi se da je rekao "Ne gledam sa odobravanjem na pitanje vakcina. Ne verujem da lideri koje imamo mogu da provere kredibilitet tih vakcina kad budu stigle. Ne verujem u te vakcine."

Gugl pretraga ovog citata nije potvrdila da je Žovanel Moiz to izjavio. Umesto toga, ispostavilo se da je to izjava Moiza Pjera, stanovnika Haitija koji je citiran u članku španske novinske agencije EFE. Moiz Pjer (Moiz je ime, Pjer je njegovo prezime) nije predsednik Haitija već, kako je sam potvrdio, "student koji plaća svoje studije radeći kao taksi vozač motocikla."

Šta je predsednik Moiz rekao o vakcinaciji? "Imaćemo vakcine protiv korona virusa," rekao je 18. maja 2021. u govoru na proslavi Dana zastave Haitija. On je takođe pozvao stanovništvo da preduzme mere da izbegne zaražavanje dok ne stignu vakcine. "Stavite maske, poštujte socijalnu distancu, perite ruke, prestanimo da se grlimo," preporučio je. Njegov govor dokazuje da se nije protivio vakcinama protiv Covid-a-19.

Podršku vakcinaciji pokazuje i stav vlade Haitija i video snimci Ministarstva zdravlja objavljeni na Fejsbuku ovde i ovde, koji sadrže poziv na vakcinaciju.

Osim toga, krajem juna Ministarstvo je dozvolilo privatnom sektoru da kupuje vakcine.

Smrt 'koronaskeptičnog' predsednika Tanzanije Džona Magufulija

Predsednik Tanzanije Džon Magufuli preminuo je u Martu 2021 u 61. godini. Prema navodima vlasti razlog su srčani problemi, ali opozicija tvrdi da je preminuo od Covid-a-19, iako to do sada nije dokazano. Pre smrti predsednik je bio uporni "korona skeptik" navodi se u ovom članku Lanseta. U junu 2020. Magufuli je objavio da u zemlji nema Covida-19 zahvaljujući intervenciji Boga. Potom je naredio ponovno otvaranje škola u ovoj istočnoafričkoj zemlji.

„Treba da budete jaki. Vakcinacije su opasne. Da je beli čovek bio u stanju da izmisli vakcine, trebalo je do sada da pronađe vakcinu za sidu; do sada bi pronašao vakcinu (za) tuberkulozu; do sada bi pronašao vakcinu za malariju; do sada bi pronašao vakcinu za rak," citira Lanset Magufulijeve reči iz januara 2021.

Tanzanija nije okrivila SZO ili druge međunarodne institucije za smrt predsednika. Nova predsednica, Samia Suluhu, ohrabrila je ljude putem Tvitera da preduzimaju mere protiv Covid-a-19 kao što je pranje ruku, nošenje maski sve vreme i poštovanje socijalne distance.

Tanzanija je jedna od poslednjih nekoliko zemalja u kojima vakcinacija protiv Covid-a-19 nije počela do sredine jula (ostale su Burundi, Eritreja i Severna Koreja), ali je najavila skori početak vakcinacije. Portparol SZO-a rekao je AFP-u da će ova organizacija nastaviti da pomaže zemljama u pokretanju kampanja vakcinacije.

Smrt predsednika Burundija

Predsednik Pjer Nkurunziza imao je 55 godina kad je umro. Zvanični uzrok smrti ovog bivšeg nastavnika fizičkog bio je srčani udar. Nkurunziza je umro 8. juna 2020, nekoliko meseci pre nego što su vakcine protiv Covid-a-19 bile završene i pokrenuta vakcinacija.

Prema navodima poznatog poljskog novinara Vojčeha Jagielskog (Wojciech Jagielski), koji je dobro poznati stručnjak za Afriku, Nkurunziza je prvi šef države na svetu koji je preminuo od epidemije Covid-a-19. On je bio među onim političarima koji su umanjivali pretnju od korona virusa.

Kakva je sada situacija u Burundiju? Portparol Ministarstva za javno zdravlje i sidu, doktor Žan Bosko Girukvišaka (Jean-Bosco Girukwishaka) rekao je AFP-u mejlom 17. jula:

"Burundi tek treba da počne vakcinaciju, iako je upotreba vakcine dozvoljena osoblju Ujedinjenih nacija i nekih ambasada u Burundiju. Vlada želi da sačeka sa donošenjem odluke dok ne budemo dobro razumeli efekte tih vakcina, posebno pošto nije hitno, jer je pandemija u zemlji do sada bila pod kontrolom. Vlada je primenila politiku Ndakira, Sinandura kandi Sinandukiza COVID-19 (Oporaviću se, neću zaraziti ili širiti Covid-19) koja uključuje testiranje i tretiranje pozitivnih slučajeva što je pre moguće, kao i sprečavanje bolesti upotrebom različitih prepreka."

Iako Nkurunzizain naslednik Evariste Ndajišimije (Ndayishimiye) nije uveo vakcinaciju, on smatra Covid-19 "najvećim neprijateljem" svoje zemlje.

Burundi nije okrivio nijednu organizaciju za smrt Nkurunzize koji je, kao i predsednik Tanzanije, preminuo prirodnom smrću.

Belorusija

Pored povezivanja smrti tri predsednika sa njihovim navodnim protivljenjem vakcinama, u članku se pominje i Belorusija kao "još jedna zemlja koja je odbila sudjelovati u korona predstavi ," dodajući da se zbog toga zemlja "nalazi pod brutalnim sankcijama svih zapadnih zemalja." To takođe nije tačno. Iako je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko bio skeptičan prema pandemiji korona virusa, Belorusija je odobrila tri vakcine protiv Covid-a-19: dve ruske i jednu kinesku. Do 18. jula 2021. u zemlji je dato gotovo dva miliona doza vakcina.

Međunarodne sankcije protiv Belorusije uvedene su zbog represije nad opozicijom, organizacijama civilnog društva i novinarima kao iz zbog toga što režim autoritarnog vođe grubo krši ljudska prava.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE