Dokument portugalskog suda ne odnosi se na sve preminule od Covid-a-19 u Portugalu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Skrinšot fotografije sa tvrdnjom na hrvatskom da je portugalski sud presudio da je zvanični broj preminulih od Covid-a-19 u Portugalu 152 umesto 17.000 od kraja juna je podeljen na Fejsbuku gotovo 700 puta. Tvrdnja je, međutim, netačna: presuda suda odnosi se samo na preminule od Covid-a-19 koje je prijavilo Ministarstvo pravde. Većina smrti od Covid-a-19 zapravo je prijavljena preko Ministarstva zdravlja.

"'SUD U PORTUGALU POJASNIO: SAMO' 152 PREMINULIH OD KORONE UMJESTO PREKO 17,000 KOLIKO JE TVRDILA VLADA! ...Ukoliko je omjer laži hrvatskog Stožera CZ i Vlade isti kao njihovih kolega iz Portugala, onda u Hrvatskoj nije 8200 osoba preminulo od Korone već svega oko 75!!!!," navodi se u Fejsbuk objavi od 29. juna 2021.

U komentarima objave autor je postavio link do članka koji je objavljen na internet stranici grupe koja sebe naziva “Doktori na prvoj liniji Amerike” (America’s Frontline Doctors), koja na svom vebsajtu tvrdi da je nepristrasna neprofitna organizacija, iako je u prošlosti bila politički povezana sa jednom desničarskom strankom i delila lažne i obmanjujuće tvrdnje, kao što je AFP-ov servis na engleskom jeziku, AFP Fact check, pisao ovde.

Link do tog članka podeljen je gotovo 9.000 puta, prema podacima Kraudtengla, alata za merenje interakcija na internetu i društvenim mrežama (Crowdtangle tool). Ista tvrdnja podeljena je na više drugih jezika poput španskog, francuskog, italijanskog i finskog.

Snimak netačne Fejsbuk objave napravljen 15. jula, 2021.

Članak na internet stranici "Doktori na prvoj liniji Amerike" odnosi se na dokument od 19. maja 2021. koji detaljno razmatra slučaj 525/21.4BELSB Administrativnog oblasnog suda u Lisabonu.

Na toj internet stranici objavljen je i dokument u celosti. Dokument se odnosi na smrti koje su potvrdili doktori koji rade pod okriljem portugalskog Ministarstva pravde, Nacionalnog instituta za pravnu medicinu i forenzičke nauke (INMLCF).

Poseban odeljak koji citira grupa "Doktori na prvoj liniji Amerike" pominje umrlice 152 preminulih od korona virusa u Portugalu od 1. januara 2020. do 18. aprila 2021. godine.

Skrinšot internet stranice grupe “Doktori na prvoj liniji Amerike” (America’s Frontline Doctors), napravljen 12. jula 2021.

Na 13. strani tog dokumenta ovaj tekst može da se nađe na portugalskom:

“Nakon analiziranja baze podataka SICO, od 01-01-2020 do 04/18/2021, u mogućnosti smo da potvrdimo sledeću distribuciju do sada: Između 2020. i 2021. doktori koji rade pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde (INMLCF) izdali su 152 umrlice u kojima je glavni uzrok smrti bio Covid-19, i to prema sledećoj raspodeli: Od 152 umrlice u 132 slučaja smrti osnovni uzrok bio je U071 (identifikovan Covid-19 virus), a u 20 slučajeva smrti glavni uzrok je bio U072 (Covid-19 nije identifikovan u laboratoriji)."

Oznaka U07.2 laboratorijski neidentifikovanih slučajeva znači da je korona ustanovljena na primer kliničkom dijagnozom.

Na svojoj internet stranici INMLCF, Institut na koji se dokument odnosi, navodi da je entitet čije funkcije uključuju "saradnju sa sudovima, Javnim ministarstvom (kancelarija tužioca) i sa telima kriminalističke policije i drugim službama i entitetima koji rade u administrativnom pravnom sistemu, sprovodeći istrage, pravnu medicinu i forenzičke testove koji se od njih zatraže."

Dokument razmatra samo slučajeve koje je prijavilo Ministarstvo pravde

AFP-ov tim za proveru činjenica pokušao je da potvrdi autentičnost dokumenta u Administrativnom oblasnom sudu Lisabona, ali nije bio u mogućnosti da mu pristupi.

Portugalsko Ministarstvo pravde je, međutim, reklo AFP-u da zvanični dokument na koji se odnose Fejsbuk objave nije kontradiktoran službenim statistikama zemlje.

Ministarstvo je potvrdilo da je do 18. aprila 2021. tim za registraciju portugalskog Generalnog direktorata za zdravlje (DGS) identifikovao 152 umrlice povezane sa Covid-om-19 koje su izdali doktori pod nadzorom Ministarstva pravde.

Prema navodima Ministarstva pravde, međutim, velika većina umrlica koje kodira DGS izdali su doktori povezani sa Ministarstvom zdravlja, a ne sa onima koji rade za Ministarstvo pravde.

“Nije primećena nesaglasnost. Do tog istog dana, 18. 4. 2021, ukupno je registrovano 16.945 preminulih od Covid-a-19," kažu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo dodaje da su medicinsko-pravne autopsije koje rade doktori pod nadzorom Ministarstva pravde one koje se obavljaju u slučajevima "nasilne smrti ili nepoznatog uzroka.”

“Drugim rečima, medicinsko-pravne autopsije namenjene su podršci kriminalističke istrage, ne obavljaju se po opštem pravilu," objašnjavaju iz Ministarstva.

Statistike su prikupljene u drugom sistemu

Zvanične podatke o slučajevima Covid-a-19 u Portugalu utvrđuje i objavljuje DGS, koji koristi razne baze podataka za epidemiološku kontrolu i nadzor. DGS je povezan sa Ministarstvom zdravlja i ima administrativnu vlast.

Jedan od izvora koje DGS koristi je Nacionalni sistem za epidemiološki nadzor (Sinave), koji dostavlja podatke o potvrđenim slučajevima Covid-a-19.

U Portugalu se smrt registruje posredstvom Informacionog sistema za umrlice (SICO), stvorenog 2014. i u kome se koncentrišu sve informacije o mortalitetu u Portugalu.

"SICO je informacioni sistem za mortalitet u Portugalu, zasnovan na elektronskoj registraciji umrlica koju rade doktori kao sastavni deo svog posla, u skladu sa važećim pravnim okvirom," objašnjava ova institucija na svojoj internet stranici.

SICO moraju da koriste svi doktori u Portugalu, tako da baza podataka koju vodi DGS prikuplja umrlice koje izdaju doktori iz cele zemlje, ne samo oni pri Ministarstvu pravde preko INMLCF-a, na primer.

Dokument koji na svom sajtu citiraju "Doktori na prvoj liniji Amerike" razmatra zahtev grupe aplikanata (čija imena se u publikacijama pojavljuju precrtana) tom sudu da im DGS učini dostupnim "set izveštaja, mišljenja i publikacija naučne prirode povezane sa Covid-om-19."

U dokumentu se, međutim, nigde ne navodi da 152 smrtna slučaja predstavljaju sve smrti povezane sa Covid-om-19 u Portugalu.

DGS i Ministarstvo zdravlja (identifikovani u izveštaju kao "tužena strana") govore isključivo o umrlicama koje je izdao INMLCF nakon zahteva tužitelja, u vezi "informacije/izveštaja o slučajevima smrti u Portugalu od početka proglašene pandemije, prouzrokovanih SARS-CoV-2 infekcijom čiji je uzrok smrti nepristrasno i pravno dokazan autopsijom tela.”

Situacija sa Covid-om-19 u Portugalu

Prema izveštaju DGS-a od 14. jula 2021, od početka pandemije Portugal je zabeležio 17.182 slučaja smrti od Covid-a-19.

Početkom 2021. Portugal je registrovao najvišu stopu smrtnosti od Covid-a-19 u Evropi, sa 362.9 slučaja smrti na milion stanovnika, prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) iz poslednje nedelje januara ove godine. Broj dnevnih slučajeva nije počeo da opada do sredine februara.

Portugalska vlada je 1. jula 2021. ponovo uvela policijski čas u 45 opština u zemlji, nakon što je u prethodnoj nedelji zabeleženo povećanje broja slučajeva.

Prevela i pripredila
COVID-19