Samoloty British Airways na lotnisku Heathrow 13 czerwca 2021 r. ( AFP / Brendan Smialowski)

Avio-kompanija Britiš Ervejz nije u "kriznim razgovorima" oko bezbednosti vakcinisanih pilota

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U članku na hrvatskom jeziku objavljenom u junu 2021. godine tvrdi se da Rusija i Španija zabranjuju letenje ljudima vakcinisanim protiv Covid-a-19 i da je aviokompanije Britiš Ervejz (British Airways) u "kriznim razgovorima" sa britanskom vladom nakon što su četvorica njenih pilota umrla - navodno od vakcinacije protiv Covid-a-19. Ovo nije tačno; nekoliko pilota avio-kompanije jeste nedavno umrlo, ali je kompanija saopštila da ne postoji veza između tih događaja i da takvi krizni razgovori nisu u toku. Dalje, ne postoji bezbednosni rizik povezan sa letenjem nakon vakcinacije i nije tačno da avio-kompanije ili države zabranjuju ljudima da lete zbog vakcinacije protiv Covid-a-19.

"Četiri pilota British Airways su umrla nakon vakcinacije protiv COVIDA-19, dok Španija i Rusija zabranjuju 'vakcinisanima' avionska putovanja," piše u naslovu članka na hrvatskom objavljenog 21. juna 2021. Prema podacima sajta, članak je pregledan preko 11,000 puta za nedelju dana. U članku se nalazi audio snimak na engleskom u kojem jedan anonimni muškarac kaže da ima takođe anonimnog prijatelja koji radi za avio-kompaniju Britiš Ervejz koji mu je rekao da je kompanija "u kriznim razgovorima sa vladom oko toga da li treba dozvoliti da lete vakcinisani piloti" jer su tri pilota, tvrdi on, umrla nakon što su primili drugu dozu vakcine protiv Covid-a-19. Ta tvrdnja kruži društvenim mrežama i na drugim jezicima poput češkog i grčkog.

Neosnovana tvrdnja da su piloti umrli nakon vakcinacije

Upitani da reaguju na glasine da je nekoliko njihovih pilota umrlo odmah nakon što su primili drugu dozu vakcine protiv Covid-a-19, Britiš Ervejz je na Tviteru saopštio da "nema nikakve istine u tvrdnjama na društvenim mrežama koje spekulišu da su četiri smrti povezane."

U izjavi AFP-u je avio-kompanija dodala da nije u "kriznim razgovorima" sa vladom, niti je "pilotima naložila da se vakcinišu" kako su tvrdili neki postovi na društvenim mrežama na drugim jezicima.

Sara Brenč (Sarah Branch), direktorka za budnost i upravljanje rizikom od lekova britanske Regulatorne agencije za lekove i medicinska sredstva (MHRA), je takođe potvrdila da se trenutno ne vode takvi razgovori.

"Nismo upoznati sa smrću pilota Britiša Ervejza nakon primanja vakcine protiv Covid-a-19 i nismo razgovarali sa BE niti drugim avio-kompanijama o sprečavanju pilota da lete nakon primanja vakcine protiv Covid-a-19," rekla je AFP-u 23. juna 2021.

"Trenutno nema ograničenja" u onome što vazduhoplovstvo ili drugi sektori mogu da rade posle vakcinacije, dodala je.

Britiš Ervejz nije AFP-u otkrio imena preminulih. Međutim, mediji su početkom juna izvestili da je pilot kompanije preminuo nakon veoma duge borbe sa bolešću Covid-19. Prema britanskom listu The Independent, Nikolas Sinot (Nicholas Synnott) je "proveo rekordna 243 dana u bolnici u Teksasu lečivši se od Covid-a-19" da bi se zatim vratio kući i umro u britanskoj bolnici.

U drugom članku na hrvatskom objavljenom 19. juna 2021., tvrdi se da "ostaje veliki upitnik kako je moguće da četvorica pilota u najboljim godinama tako odjednom preminu." Takođe piše da "ne znamo baš koliko je uputno sjesti u njihov zrakoplov pri čemu je opasnost da pilot aviona umre tijekom leta očigledno vrlo velika." U članku se preporučuje avio-kompaniji da "neko vrijeme na svaki let angažiraju i rezervne pilote, po mogućnosti necijepljene."

U slučaju Nikolasa Sinota, pilot se borio petnaest meseci protiv bolesti Covid-19 tako da je netačno reči da je on "odjednom preminuo". Bolest je zahvatila nekoliko organa i on je preminuo mesec dana po povratku kući, prenosili su mediji. Nije umro "naglo", niti dok je pilotirao avionom Britiš Ervejza.

Američki sajt za proveru činjenica Snoups identifikovao je druga dva pilota Britiš Ervejza koji su preminuli u maju i junu 2021. Njihova smrt nije povezana sa vakcinom protiv Covid-a-19.

Rusija i Španija nisu zabranile letenje vakcinisanim ljudima

U članku objavljom 21. juna 2021. se takođe nalazi video snimak sa australijskog kanala Skaj Njuz u kojem kontroverzni bivši političar Kori Bernardi tvrdi da avio-kompanije u Rusiji i Španiji "savetuju ljudima koji su vakcinisani protiv koronavirusa da ne lete." Na osnovu tog videa, autor članka ide još dalje i tvrdi u naslovu da "Španija i Rusija zabranjuju 'vakcinisanima' putovanja avionom". Ljudima koji su primili vakcinu protiv Covid-a-19 nije zabranjeno letenje i avio-kompanije im ne savetuju da ne lete. AFP je već opvrgnuo tu glasinu ovde.

"Budite sigurni da se među avio-kompanijama ne vode takvi razgovori o zabrani ili sprečavanju letenja vakcinisanih ili čak nevakcinisanih putnika. Upravo suprotno, avio-kompanije u Evropi zalažu se za nediskriminaciju testiranih/vakcinisanih/nevakcinisanih što se tiče ograničenja i slobodnog kretanja," rekao je za AFP 6. juna 2021. godine portparol udruženja Avio-kompanije za Evropi.

Aeroflot, najveća ruska avio-kompanija, podstiče vakcinaciju pokretanjem kampanje "Milje za vakcinaciju". "Postizanje imuniteta stada je naša zajednička odgovornost. Promovisanje vakcinacije naš je doprinos omogućavanju punopravnog oporavka vazdušnog prevoza i pružanju pogodnosti i udobnosti našim putnicima," rekao je Mihajl Polubojarinov (Mihail Poluboyarinov), izvršni direktor Aeroflota u saopštenju objavljenom 13. maja 2021. godine, dodajući da je program deo inicijative na saveznom nivou za podsticanje masovne vakcinacije.

AFP je takođe razobličio tvrdnju da je rizik od tromboze u avionu veći za putnike koji su se vakcinisali protiv Covid-a-19. To nije tačno.

Štaviše, zdravstvene vlasti, kao što su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kažu da je putovanje avionom sigurnije za vakcinisane putnike od nevakcinisanih putnika jer su u manjem riziku da se zaraze Covidom.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE