Video prikazuje feštu u Španiji, a ne proslavu ostavke italijanskog premijera Dragija

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video velike vesele gomile na najpoznatijem festivalu trke bikova u Španiji podeljen je na društvenim mrežama u julu sa netačnom tvrdnjom da prikazuje Italijane koji slave ostavku italijanskog premijera Dragija. Međutim scene sa samog događaja zabeležene su u brojnim onlajn i medijskim izveštajima sa otvaranja festivala u Pamploni 6. jula 2022. i nemaju nikakve veze sa ostavkom italijanskog lidera gotovo dve nedelje kasnije.

Video je 24. jula 2022. postavio jedan crnogorski korisnik Fejsbuka i uključuje tekst na italijanskom koji glasi "Kraj Dragijeve vlade, hajde da slavimo". Autor obmanjujuće objave, koja je podeljena 300 puta za dva dana, takođe komentariše da se Italija "otarasila" Dragija.

Video, međutim, nije povezan sa ostavkom Marija Dragija 21. jula 2022. Snimak prikazuje otvaranje španskog festivala trke bikova po imenu San Fermin u Pamploni 6. jula 2022. nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa. Iste scene zabeležene su u brojnim video snimcima i medijskim izveštajima o ovom događaju, uključujući i AFP-ovom.  

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 25. jula 2022

Obrnuta pretraga slika na Guglu skrinšota iz videa dovela je to tvita postavljenog 7. jula 2022. sa tekstom "Pamplona, 6. jul 2022". U donjem desnom uglu snimka nalazi se potpis @ROBERCAMARA. Taj potpis odgovara potvrđenom Tviter nalogu Roberta Camare Morena, novinara i direktora regionalnog televizijskog kanala Navarra Television.

Sam Moreno je tvitovao dužu verziju istog videa koji je prikazan u netačnoj Fejsbuk objavi. Njegov tvit je postavljen 6. jula 2022. i ima haštagove #SanFermin i #SanFermín2022.

Televizija Navara uživo je prenosila početak festivala 6. jula 2022. Otprilike na desetom minutu drugog sata u videu (1:09), vidimo gomilu kako skače kao i u obmanjujućoj Fejsbuk objavi.

Skrinšot iz videa u Fejsbuk objavi (levo) i prenosa uživo Navara televizije 6. jula 2022. (desno). AFP je plavom i crvenom obeležio podudarajuće elemente

Gugl pretraga sa rečima "trka bikova Pamplona 2022" na engleskom (bull-running Pamplona 2022) dovela je do brojnih izveštaja u međunarodnim medijima o slavnom događaju. Pretraga sa istim rečima na srpskom pokazala je da se o tom događaju izveštavalo i širom našeg regiona, preciznije u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

AFP-ov video izveštaj ovde sadrži iste scene kao video u objavi u kojoj se netačno tvrdi da su snimljene u Italiji.

Skrinšot iz AFP-ovog video izveštaja od 6. jula (levo) i snimka u netačnoj Fejsbuk objavi, napravljen 25. jula 2022. AFP je crvenom i zelenom obeležio podudarajuće elemente

Usred gomile vidimo opštinski muzički bend Pamploneza kako svira tokom ceremonije otvaranja ispred gradske skupštine Pamplona.

Učesnici slave dok opštinski muzički bend "Pamploneza" svira na ceremoniji otvaranja festivala San Fermin ispred gradske skupštine Pamplona 6. jula 2022. ( AFP / Ander Gilenia)

Festival San Fermin 

Grad Pamplona na severu Španije poznat je po Festivalu trke bikova San Fermin koji se održava još od srednjevekovnog doba. O ovom događaju postoje detalji na promotivnom sajtu Sanfermin.com koji uključuje i video sa istog događaja iz 2018..

Politička kriza u Italiji

Dragi je podneo ostavku 21. jula 2022. nakon raspada njegove Vlade nacionalnog jedinstva. Predsednik Italije Serđo Matarela potom je raspustio parlament, što je dovelo do prevremenih izbora 25. septembra 2022. Dragi, koji uživa visoko poštovanje u međunarodnoj zajednici, ostaće na čelu Vlade do tada.

Kao što je AFP izvestio, dok je saopštavao svoju odluku u donjem domu parlamenta, Dragi je bio dirnut aplauzom koji je dobio od poslanika i rekao: "Hvala vam. Ponekad su čak i srca guvernera ganuta."

Dragi je popularan među građanima i poslovnim ljudima u Italiji ali je bio prinuđen da podnese ostavku nakon što su njegovi koalicioni parneri povukli podršku Vladi posle višemesečnih napetosti koje su ga čak prinudile i da napusti samit šefova država i vlada NATO-a dan pre kraja.

AFP je istraživao tvrdnju da je samit napustio ranije zbog masovnih protesta u Italiji i dokazao da je otišao kako bi pripremio sastanak kabineta zbog napetosti u vladajućoj koaliciji.