Dragi nije napustio NATO samit zbog protesta, snimak je iz 2021

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Italijanski premijer Mario Dragi nije otišao sa NATO samita krajem juna 2022. zbog masovnih uličnih protesta u njegovoj zemlji, kako se netačno tvrdi u objavama koje na društvenim mrežama dele hrvatski i srpski korisnici. Video koji se deli sa netačnom tvrdnjom zapravo prikazuje proteste održane u Rimu 2021. U vreme kad je Dragi napustio samit u Italiji nije bilo velikih uličnih protesta, iako je tačno da je vlada već bila u krizi. Dragi je otišao ranije iz Madrida da bi se pripremio za sednicu kabineta zbog napetosti u vladajućoj koaliciji. U međuvremenu je ponudio ostavku. 

Nekoliko stotina hrvatskih korisnika Fejsbuka podelilo je početkom jula snimak za koji tvrde da prikazuje nedavni protest u Italiji. Prema toj tvrdnji, demonstranti su zahtevali smenu italijanske vlade i primorali premijera Dragija da napusti NATO samit 29. juna 2022, dan pre završetka.

Ista tvrdnja podeljena je na srpskom na Tviteru, bez videa. Hiljade ljudi širilo je sličnu tvrdnju na engleskom, nemačkom, finskom i rumunskom.

Samit šefova država i vlada zemalja članica NATO-a održan je u Madridu od 28. do 30. juna 2022. Italijanski premijer Mario Dragi prisustvovao je samitu ali ga je napustio 29. juna uveče kako bi se suočio sa političkim protivnicima kod kuće, kako su javili AFP ovde i Politiko ovde.

AFP je u to vreme izvestio da Dragi neće prisustvovati poslednjem danu samita NATO-a i da se vraća u Rim da se pripremi za zakazanu sednicu kabineta zbog povećanih napetosti u koalicionoj vladi.

Dragi je 14. jula 2022. ponudio ostavku na mesto premijera nakon podele u vladi nacionalnog jedinstva. Nije se vratio zbog uličnih protesta kako se tvrdi u objavama i nema izveštaja o velikim uličnim protestima u Italiji uoči njegovog povratka.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 14. jula 2022.

Video prikazuje proteste iz 2021. protiv restrikcija zbog kovida-19

Navodno sadašnji video snimak zapravo prikazuje protest u Rimu održan 9. oktobra 2021. Nekoliko italijanskih medija izveštavalo je tada, uključujući ovde, ovde i ovde, o demonstracijama koje su održane zbog takozvanog "zelenog pasoša". I mediji u Srbiji i Hrvatskoj su izveštavali o tim protestima.

Italijanski "zeleni pasoš" je dokument koji pokazuje da li se neko oporavio od kovida-19, bio negativan na testu ili je vakcinisan. Posedovanje takve propusnice privremeno je bilo obavezno za sve radnike u Italiji počev od 15. oktobra 2021. što je dovelo do protesta širom zemlje. Italija je, međutim, od 1. maja 2022. ukinula većinu restrikcija povezanih sa zelenim pasošem. Izuzeci se odnose na posete bolnicama i domovima za stara lica.

Trg na kom je održan protest uporedili smo sa glavnim trgovima u Rimu prikazanim na Gugl mapi. Poredeći objekte kao što su obelisk i crkva Santa Maria dei Miracoli, koja se može videti u pozadini, potvrdili smo da je lokacija u videu Pjaca del popolo (Piazza del Popolo) u centru Rima.

Skrinšot iz videa koji se koristi za netačne tvrdnje i Gugl mape ispod ovog pasusa pokazuje sa leve strane, obeleženo zelenim, stanicu italijanske vojne policije (Arma dei Carabiniei Comando Legione Regione Lazio Roma), Muzej Leonardo da Vinči obeležen crvenim i vrh iste zgrade obeležen plavim.

Skrinšot iz videa objavljen u netačnom Fejsbuk postu (levo) i Gugle mape (desno) napravljen 15. jula 2022. AFP je obeležio podudarajuće elemente

 

Obrnutom pretragom slika, pronašli smo da se skrinšotovi iz snimka korišćenog u netačnim objavama na društvenim mrežama podudaraju sa videom demonstracija u Rimu 2021. godine. Jedan takav primer je video postavljen na Tviteru 9. oktobra 2021. Osim brojnih italijanskih zastava, u oba snimka vidi se zastava Sardinije sa crvenim krstom u sličnom položaju iznad gomile, kao što se vidi u skrinšotovima ovde:

Skrinšot iz videa sa Tvitera objavljenog 9. oktobra 2021. (levo) i onog deljenog u Fejsbuk objavama (desno), napravljen 13.07.2022. AFP zaokružio crvenim podudarajuću zastavu

I video na Tviteru iz 2021. i onaj iz objava sa netačnim tvrdnjama snimljeni su sa bine. Podudarajući elementi poput skele, zvučnika, prozora i ploče na zgradi može da se vidi u snimcima, kao što pokazuje ovaj skrinšot:

Skrinšot iz video snimka postavljenog na Tviteru 9. 10. 2021. (levo) i iz videa koji se deli uz netačne objave u julu 2022. (desno), napravljen 15. jula 2022. Podudarajuće elemente obeležio je AFP

AFP je bio na licu mesta 9. oktobra 2021. i fotografisao protest sa bine. Na fotografiji AFP-a koja sledi, takođe se može videti zastava Sardinije ispred bine: 

Vođa desničarske partije Forca nova, Đulijano Kastelino (levo), govori na bini tokom proteta održanom na Piazza del Popolo protiv "zelenih pasoša" u Rimu, 9. oktobra 2021. ( AFP / Ticijana Fabi)

Evo i poređenja ovih zastava na fotografiji AFP-a i u videu deljenom na Fejsbuku:

Zastava Sardinije na slici AFP-a (levo) i skrinšotu iz videa (desno). Podudarajuće elemente zaokružio AFP

Snimak protesta iz 2021. postavljen na Jutjubu 9. oktobra 2021. još više se podudara sa videom korišćenim u netačnim objavama. Tako na primer, u videu koji se trenutno deli na Fejsbuku vidi se baklja u plamenu levo od bine, koja je prouzrokovala dim koji se vidi u snimku. Plamen se može videti i u Jutjub videu iz oktobra 2021, kao što se vidi u poređenju skrinšotova:

Skrinšot iz Jutjub videa (levo) i jednog od snimaka deljenim na Fejsbuku (desno), napravljen 14.07.2022. Podudarajuću baklju u plamenu obeležio AFP

Među demonstrantima u oba videa moguće je identifikovati iste ljude. U poređenju Jutjub snimka iz 2021. i videa u netačnim objavama, vidi se isti čovek u crnoj košulji sa belim slovima, žena plave kose sa naočarima za sunce ispred njega i čovek u crvenoj majci sa njihove desne strane:

Skrinšot iz Jutjub snimka (levo) i videa deljenog na Fejsbuku (desno) napravljen 14. jula 2022. AFP zaokružio iste osobe

Bina i zastava Sardinije mogu se videti i u prenosu uživo kanala "Verona njuz" na Jutjubu (na 1:03:33 i 0:41"). Kao i u videu koji se trenutno deli na Fejsbuku, skandiranje reči "Dragi, vafankulo!" može se čuti i u prenosu. Prevedeno, to znači "Dragi, odjebi!".

Dok je Dragi bio na samitu nije bilo velikih uličnih protesta

Prema izveštajima lokalnih medija, protestu 9. oktobra 2021. prisustvovalo je oko 10.000 ljudi, dok su organizatori tvrdili da ih je bilo 100.000. Nakon što su napustili trg Piazza del Popolo demonstranti su krenuli prema kancelariji premijera Dragija i policija je upotrebila suzavac i vodene topove da ih rastera, navodi se u izveštajima. 

AFP nije pronašao dokaz bilo kog sličnog protesta bilo gde u zemlji tokom NATO samita. Bilo je samo izveštaja o izolovanim i mnogo manjim protestima pre samita (18. i 25. juna) u Rimu i jednog u Palermu, ili protiv vlade premijera Dragija ili zbog povećanja cena energije, kao na primer ovde, ovde, i ovde.

Kao što je AFP izvestio 29. juna, Dragi nije prisustvovao poslednjem danu samita NATO-a 30. juna. Kancelarija premijera saopštila je da je Dragi napustio samit ranije da bi se pripremio za sednicu kabineta narednog dana na kojoj je trebalo da se raspravlja o rastućim energetskim troškovima. Italijanska novinska agencija ANSA opisala je atmosferu u vladajućoj koaliciji kao napetu.

 AFP je 22. juna izvestio da se takozvani Pokret pet zvezda, najveća formacija u italijanskoj vladajućoj koaliciji, podelio oko pitanja rata u Ukrajini. Oko četvrtina poslanika ove parlamentarne grupe napustila je Pokret. 

Ovo nije prvi put da se video snimci starih protesta raznim povodom netačno prikazuju kao tekući antivladini protesti da bi se tvrdilo kako raste napetost između naroda i političara zbog politika koju vode. AFP je razobličio takve tvrdnje nekoliko puta kao na primer onu da video prikazuje studente koji protestuju u aprilu 2022. protiv glasina da postoje planovi da se odlože izbori u Indoneziji, tvrdnju o Ukrajincima koji protestuju u znak podrške Mijanmaru nakon državnog udara ili onu o velikim antivladinim protestima u Novom Pazaru.

Prevela i pripredila