Nijedna srednja škola u Novom Pazaru ne nosi ime Nasera Orića, fotografija je izmenjena

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nijedna od devet srednjih škola u Novom Pazaru nije dobila ime po bosanskom ratnom komandantu Naseru Oriću, nasuprot netačnoj tvrdnji koja godinama cirkuliše društvenim mrežama u Srbiji i Bosni. Fotografija korišćena da potkrepi netačnu tvrdnju je izmenjena: originalna slika prikazuje privatnu srednju školu po imenu Hipokrat. Zamenica direktora škole rekla je AFP-u da zgrada nikad nije dobila ime po Oriću; Srednja škola iz Novog Pazara pod tim imenom nije registrovana ni u Ministarstvu prosvete Srbije.

Fotografiju škole sa natpisom "Srednja medicinska i ekonomska škola Naser Orić Novi Pazar" korisnici Fejsbuka iz Srbije podelili su nekoliko desetina puta, kao na primer ovde, kao i na Tviteru ovde i ovde oko 11. jula 2022, kad se obeležavala 27. godišnjica genocida u Srebrenici.

Istu fotografiju podelili su na Fejsbuku uglavnom bosanski korisnici u aprilu 2016, kao na primer ovde i ovde, a i sam Orić na svom Instagram nalogu. U to vreme Oriću je suđeno pred bosanskim sudom za ubistvo srpskih zarobljenika u selima oko Srebrenice tokom rata. Oslobođen je 2018. godine. 

Fotografija sa njegovim imenom na školi je, međutim, lažna. Ona je digitalno izmenjena od originalne koja se nalazi na internet stranici jedne privatne škole, u kojoj je AFP-u rečeno da nikada nije nosila Orićevo ime. Pretražili smo i liste Ministarstva prosvete Srbije sa spiskom državnih i privatnih srednjih škola u Novom Pazaru: nijedna od njih nema naziv Naser Orić.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave, napravljen 20. jula 2022.

Izmenjena fotografija uzeta je sa internet stranice

Jednostavna Gugl pretraga termina "srednja ekonomska i medicinska škola novi pazar" pokazala je link do internet stranice "srednje škole Hipokrat". Na početnoj stranici ova škola ima istu fotografiju kao što je ona upotrebljena u netačnim objavama na društvenim mrežama -- ali bez imena Naser Orić.

Uporedili smo fotografiju na internet stranici sa izmenjenom slikom koja cirkuliše na društvenim mrežama. Osim očiglednog podudaranja kao što su prozori i plavo-žuta ograda, kao što se može videti niže, postoje i drugi podudarajući detalji koji dokazuju da je reč o istoj fotografiji.

Skrinšot originalne fotografije škole Hipokrat (levo) i izmenjene fotografije iz netačnih objava (desno) napravljen 20. jula 2022. AFP je obeležio podudarajuće detalje crvenom bojom

Škola nikad nije dobila ime po Oriću

AFP je o netačnim tvrdnjama o imenu škole pitao zamenicu direktora škole Hipokrat, Nerminu Hamidović. 

"Nikad se nije zvala Naser Orić, nikad, imamo rješenje Ministarstva prosvete na ime Hipokrat," rekla je ona za AFP Činjenice u telefonskom razgovoru 20. jula 2022.

"Mi smo uvažena škola i sada upisujemo devetu generaciju učenika. Zgrada sa fotografije je naša i nikad nije imala natpis sa imenom Nasera Orića," rekla je ona.

AFP je proverio liste srednjih škola Ministarstva prosvete. Zvanična lista državnih srednjih škola u Srbiji sadrži imena šest ustanova u Novom Pazaru, dok registar privatnih srednjih škola u Srbiji ima na spisku tri škole. Nijedna od njih ne zove se Naser Orić. Srednja škola Hipokrat je navedena na listi kao privatna srednja škola u Novom Pazaru, osnovana 2013. godine i akreditovana od strane Ministarstva.

Skrinšot liste državnih srednjih škola u Novom Pazaru napravljen 21. jula 2022.

Zašto Naser Orić?

Hamidović kaže da ovo nije prvi put da se ova fotografija pojavljuje na društvenim mrežama. Škola veruje da bi "konkurencija" mogla stajati iza deljenja netačne tvrdnje. "Ovo je vreme upisa, ljudi mogu doći u nedomicu da li da upišu dete u takvu školu", rekla je Hamidović. "Svi znamo šta (to ime) znači", dodala je.

Orić je bio ratni komandant jedinice bosanske armije u Srebrenici. Najviši srpski zvaničnici ga optužuju, kao na primer ovde i ovde, za ubistvo i mučenje Srba tokom rata u Bosni devedesetih godina. Njega su, međutim, dva različita suda dva puta oslobodila optužbi.

Orića je 2006. godine Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) osudio na dve godine zatvora zato što nije učinio dovoljno da zaštiti srpsku populaciju u Srebrenici tokom rata. Žalbeno veće ga je, međutim, oslobodilo optužbi 2008. godine.

U novembru 2018. bosanski Apelacioni sud oslobodio ga je optužbi za ratne zločine počinjene protiv srpskih civila u selima oko Srebrenice.

Obe oslobađajuće pravosnažne presude razbesnele su Srbe u Srbiji i Bosni.

Izmenjena fotografija ponovo se pojavila oko 11. jula 2022. na 27. godišnjicu masakra u Srebrenici koji je MKTJ ocenio kao genocid, iako Srbija odbija tu kvalifikaciju. Na 25. godišnjicu, 2020. godine, AFP je izveštavao o nasleđu sa kojim žive preživeli.

Bosanska organizacija za proveru činjenica Raskrinkavanje.ba takođe je razobličila tvrdnju o školi nazvanoj po Naseru Oriću.