Ukrajinska zastava ispred zgrade Opere i Baleta u zapadnom ukrajinskom gradu Lvivu 20. marta 2022. ( AFP / Jurij Dijačišin)

Internetom kruže lažne tvrdnje da je vakcinacija uslov za Ukrajinsku ratnu finansijsku pomoć

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U više objava na društvenim mrežama i člancima na blogovima podeljenim na hrvatskom i srpskom u martu 2022. tvrdi se da "samo vakcinisani ukrajinski građani" mogu da dobiju hitnu vladinu finansijsku pomoć radnicima pogođenim ruskom invazijom. To je netačno; do 13. aprila 2022. ni predsednik Volodimir Zelenski ni Ministarstvo zaduženo za taj program nisu rekli da je imunizacija protiv kovida-19 ili bilo koje druge bolesti uslov da se primi pomoć.

Tvrdnja je najpre podeljena 22. marta u članku jednog hrvatskog bloga ovde, a zatim ovde na Fejsbuku dan kasnije. Svi članci i objave, podeljeni ukupno više od 230 puta, uključuju video u kome se jedna žena pretvara da sluša obraćanje ukrajinskog premijera Denisa Šmihala (Denys Shmyhal) sa simultanim prevodom na engleski. Preko videa je na engleskom napisan tekst "samo ako ste vakcinisani i pomoću digitalnog dolara!!"

Slična tvrdnja pojavila se i na engleskom i španskom.

Netačno je, međutim, povezivati isplatu ukrajinske pomoći sa vakcinacijom protiv kovida-19; osim toga titlovi preko originalnog videa na srpskom takođe sadrže nekoliko ključnih neispravnih informacija koje podupiru tu netačnu vezu.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 13. aprila 2022.

Šta je rekao ukrajinski premijer?

Klip u obmanjujućim objavama je iz video obraćanja ukrajinskog premijera 6. marta 2022, u kome je najavio jednokratnu isplatu od 6.500 grivni (oko 200 evra) onima koji su pogođeni ruskom invazijom započetom 24. februara. Rat je do 12. aprila primorao 11 miliona ukrajinskih građana da napuste svoje domove i ozbiljno je uticao na ekonomiju zemlje.

Zvanični video sa simultanim prevodom na engleski postavljen je na oficijelni Jutjub kanal ukrajinske državne televizije UATV ovde.

Na oko dva minuta njegova izjava je na engleski prevedena ovako: "Po tom programu, svaki zaposleni, svaki pojedinačni preduzetnik, koji je izgubio posao tokom rata, dobiće 6.500 girvni."

"Program će funkcionisati po analogiji sa plaćanjima za vakcinaciju, dakle uz pomoć Diia aplikacije."

Diia app je ukrajinska aplikacija za mobilne telefone koja omogućava građanima da pristupe vladinim servisima.

Prethodno korišćena za plaćanje podsticaja za vakcinaciju

Aplikacija je prethodno korišćena za prebacivanje sume novca koju je ukrajinska Vlada davala da podstakne vakcinaciju protiv kovida-19. Akcija započeta 19. decembra 2021. omogućavala je finansijski podsticaj od 1.000 grivni (38 dolara, 31 euro) Ukrajincima starijim od 14 godina koji su primili dve doze vakcine protiv kovida-19.

Upotreba Diia aplikacije za isplatu novca za vakcinaciju je trenutno obustavljena kako bi se omogućila raspodela pomoći za nezaposlene tokom rata, kao što je na Fejsbuk stranici aplikacije Diia 18. marta objasnio administrator u odgovoru na pitanje jednog korisnika:

Skrinšot Fejsbuk objave aplikacije Diia 30. marta 2022.

Ratni program pomoći ograničen je do 31. marta. Do 29. marta 2022, prema objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici Diia aplikacije, 3,3 miliona Ukrajinaca se registrovalo za to.

AFP je pregledao ukrajinsku verziju videa ovde i utvrdio da je Šmihal rekao da će program pomoći za nezaposlene "raditi na sličan način kao isplate za vakcinaciju". Osim toga on u svom govoru uopšte nije spomenuo vakcinaciju.

Ratna pomoć nije povezana sa vakcinacijom

Prema engleskom prevodu, Šmihal je u videu rekao da će uz pomoć "aplikacije Diia Ministarstvo za digitalne transformacije dati detalje kako tačno da se aplicira putem naših sistema."

U tom trenutku obraćanja, žena u obmanjujućem Fejsbuk videu kaže: "Pomoći će svojim građanima ali samo ako su vakcinisani i kroz digitalni sistem..."

To je netačno: isplate ratne pomoći biće raspodeljene preko iste ditigalne aplikacije koja je korišćena za plaćanje podsticaja za vakcinaciju protiv kovida-19, ali ne postoji nikakva druga veza.

Na ovoj internet stranici ukrajinske Vlade, gde se detaljno objašnjava kako građani mogu da prime isplatu ratne pomoći, nigde se ne pominje obavezna vakcinacija protiv kovida-19 za primaoce. Naprotiv, navodi se da ljudi koji su već primili podsticaj za vakcinu takođe imaju pravo na ratnu pomoć.

Pretraga internet stranice ukrajinskog Parlamenta dovela je do ove odluke kao Rezolucije br. 199, objavljene 4. marta 2022. Tekst ne pominje vakcinaciju već samo potvrđuje da će isplate biti preko istog programa, nazvanog "ePidtrymka" što se prevodi kao "ePodrška".

Zelenski je objavio program pomoći 3. marta 2022. "Svaki zaposleni, svaki individualni preduzetnik, svaki naš građanin kome je Rusija oduzela mogućnost da radi, dobiće šest i po hiljada grivni bez ikakvih uslova," rekao je on.

Skrinšot najave Zelenskog o bezuslovnoj pomoći. Tačan citat žutim obeležio AFP

Nekoliko netačnih informacija u obmanjujućoj objavi

U ključnim tačkama titlovi na srpskom se ne poklapaju sa onim što kaže glas na engleskom. Na primer: gde se na engleskom spominje ratna novčana pomoć od 6.500 grivni (200 evra), na srpskom je napisano 65.000 grivni (oko 2.000 evra). Takođe, kada glas kaže "isplate će funkcionisani po analogiji sa plaćanjem za vakcinaciju", na srpskom piše "isplate će biti usklađene sa vakcinacijom".

Žena u obmanjujućem videu takođe komentariše na engleskom: "Nalazim da je veoma sumnjivo da im je daju samo putem digitalnog dolara a onda pre otprilike nedelju dana Bajden želi da napravi digitalni dolar, sada iznenada?"

Ona čini se netačno povezuje reči ukrajinskog premijera o "digitalnoj aplikaciji" sa programom "digitalnog dolara" koji je američki predsednik Džo Bajden najavio 9. marta, kad je potpisao izvršno naređenje kojim se zahteva procena rizika i prednosti kreiranja digitalne valute.

Prevela i pripredila
COVID-19 Ukrajinsko-ruski konflikt