Muškarac hoda sa vrećama hrane u Buči, severozapadno od Kijeva, 2. aprila 2022. ( AFP / RONALDO SCHEMIDT)

Ne, otkrivanje tela u ukrajinskoj Buči nije 'inscenirano' sa 'glumcima'

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su tela otkrivena 2. aprila 2022. u malom gradu Buča bili civili koje su ubile ruske snage u povlačenju, što je Moskva demantovala. U postovim podeljenim na društvenim mrežama -- uključujući i na nalozima ruskih vlasti -- tvrdi se da su scenu inscenirale ukrajinske snage i da su neka od takozvanih tela snimljena kako se kreću. Novinari AFP-a na terenu su, međutim, potvrdili da su videli mrtva tela koja su ostavljena nekoliko dana; snimci koji su korišćeni da potkrepe obmanjujuće tvrdnje ne pokazuju tela koja se kreću, utvrdila je istraga AFP-a.

Upozorenje: fotografije u ovom članku prikazuju tela preminulih ljudi. Da biste videli fotografije, kliknite na dugme "pokaži".

Rusko ministarstvo odbrane je 3. aprila na svom nalogu na Telegramu -- koji ima skoro 200.000 pratilaca -- podelilo video snimak scene u trajanju od 21 sekunde uz komentar da je "lažna".

"Snimak sa telima je zbunjujući: ovde, na 12. sekundi, 'leš' sa desne strane pomera ruku. Na 30. sekundi u retrovizoru 'leš' sedi. Čini se da su tela na snimku bila namerno postavljena kako bi se stvorila dramatičnija slika," navodi se u postu na Telegramu.

Na svom Tviter nalogu, ruska ambasada u Kanadi je takođe objavila snimak, uz tvrdnju da je montiran i da prikazuje "lažna tela".

Tvrdnja da je snimak izmanipulisan brzo se proširila društvenim mrežama na više jezika.

"Ukrajinci uhvaćeni u korištenju glumaca kao mrtvaca kako bi optužili Ruse za pokolj!" piše u naslovu članka objavljenog 4. aprila 2022. na sajtu poznatom po sadržajima protiv vakcinacije – a sada i proruskom sadržaju. Članak sadrži isti video koji su podelile ruske vlasti. "Pažljivim gledanjem, možemo vidjeti kako jedan od tih 'mrtvaca' miče ruku dok vozilo prolazi, a onda, kad prođe, smatra da je njegov posao završen i USTAJE SE! Ovo ustajanje možete vidjeti ako pažljivo gledate u retrovizor vozila," navedeno je u članku.

Skrinšot netačnog članka 7. aprila 2022.

Video je podeljen na Fejsbuku u regionu. Ovaj korisnik iz Bosne nazvao je događaj "farsom" dok ga ovaj iz Srbije naziva "nameštaljkom". Tvrdnja da snimak prikazuje "lažna tela" se širila i u drugim zemljama poput Francuske na Tviteru i Kine na Vejbu.

Gde je video snimljen?

Očigledno snimljen iz vozila koje prati ukrajinski vojni konvoj, video prikazuje nekoliko tela kako leže na ulici oštećenoj u ratu u gradu Buča, koji se nalazi severozapadno od Kijeva.

AFP je geolocirao video snimak na Jablonsku ulicu.

Snimak je objavljen 2. aprila 2022. na Jutjub kanalu ukrajinske televizije Espreso.TV.

Novinar slike opisuje kao dokaz "zverstava koja su počinili ruski okupatori u Buči."

Duža, kvalitetnija verzija snimka objavljena je istog dana na Tviter nalogu ukrajinskog Ministarstva odbrane uz tvrdnju da su "lokalni civili proizvoljno pogubljeni".

Tela se ne pomeraju

U obmanjujućim objavama video je usporen i kvalitet smanjen u poređenju sa snimkom koji je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Kako su primetili mnogi korisnici društvenih mreža, poput ovog, ovog i ovog, ako pažljivo pogledamo sekvencu na kvalitetnijim snimcima, tela se ne pomeraju.

Prvi čovek sa desne strane snimka ne podiže ruku – pokretni element je zapravo kapljica kiše na vetrobranskom staklu vozila odakle je video snimljen:

Istraga Bi-Bi-Sija takođe je zaključila da su neosnovane tvrdnje da je masakr "insceniran".

Prema izveštaju Bi-Bi-Sija, telo koje izgleda da se diže na snimku -- iz perspektive retrovizora vozila -- verovatno je izobličeno odrazom.

Novinari AFP-a na terenu potvrdili da su videli i slikali mrtve ljude

Novinari AFP-a su ušli u Buču 2. aprila 2022. godine i potvrdili da su videli dvadesetak tela u civilu.

U timu su bili novinar Deni Kemp (Danny Kemp), fotograf Ronaldo Šemit (Ronaldo Schemidt) i snimatelj-novinar Nikola Garsija (Nicolas Garcia).

Stigli su u Buču 2. aprila oko 15:30, rekao je Kemp za AFP-ov servis za proveru činjenica na francuskom. "Čim smo stigli, mogli smo da vidimo da je ulica prepuna leševa. Prvo smo videli grupu od troje, a onda smo primetili da ih ima još u oba smera," napisao je u mejlu.

"Bili su raspoređeni duž ulice u nepravilnim razmacima na udaljenosti od oko 400 metara, neki sami, a neki u malim grupama od po dvoje ili troje. Prošli smo celom dužinom scene najmanje dva puta. Prebrojali smo tela, konstatujući da ih je bilo 20, fotografisali ih i snimili. Ni u jednom trenutku nismo videli da se neko od njih pomerio," dodao je.

Kemp je objasnio da su na terenu primetili "da su sva tela bila u civilnoj odeći. Imali su voštanu, žutu kožu i ukočene prste, a neki su imali promenjenu boju noktiju. Neki su imali udove u nezgodnim pozama. Neki su imali otvorene oči, neki otvorena usta. Očigledno su bili mrtvi nekoliko dana, ako ne i duže."

Uporedili smo slike koje se dele u obmanjujućim objavama sa fotografijama koje je slikao AFP-ov tim na mestu događaja. Postoji nekoliko znakova koji pokazuju da je reč o istoj sceni.

AFP je crvenom bojom zaokružio telo žrtve, a zelenom oštećeno vozilo, putokaz i deo trotoara:

UPOZORENJE O SADRŽAJU

Skrinšot video snimka napravljen 4. aprila 2022.


Deni Kemp nam je poslao dve slike koje je slikao 2. aprila, istog dana kada su tela pronađena:

UPOZORENJE O SADRŽAJU

Fotografija snimljena 2. aprila 2022. u Buči ( Deni Kemp)
Fotografija snimljena 2. aprila 2022. u Buči ( Deni Kemp)

 

 


Dve druge fotografije AFP-a -- koje je dan kasnije snimila druga ekipa pristigla na lice mesta -- prikazuju radnika opštine Buča koji se sprema da stavi isto telo u mrtvačnicu:

UPOZORENJE O SADRŽAJU

Opštinski radnici prevoze telo muškarca u Buči 3. aprila 2022. ( Sergej Supinski)
Opštinski radnici prevoze telo muškarca u Buči 3. aprila 2022. ( Sergej Supinski)

 

 


Telo za koje se u nekim objavama tvrdi da se kreće pojavljuje se dva puta na snimku od 2. aprila, prvo na zemlji, a dve sekunde kasnije u retrovizoru vozila iz kojeg je snimljeno:

UPOZORENJE O SADRŽAJU

Skrinšot snimka postavljenog na Tviteru, napravljen 4. aprila 2022.
Skrinšot snimka postavljenog na Tviteru, napravljen 4. aprila 2022.

 

 


To telo je u istom položaju i na istoj lokaciji 3. aprila fotografisao i AFP :

UPOZORENJE O SADRŽAJU

Telo muškarca u Buči 3. aprila 2022. ( Sergej Supinski)


"Svedoci u Buči su nam rekli da su videli kolonu od oko 70 ruskih oklopnih vozila kako napušta grad u utorak, 29. marta uveče, ali da se rusko granatiranje nastavilo intenzivno u sredu 30. marta, a poslednje granatiranje koje su čuli bilo je u četvrtak, 31. marta," rekao je Kemp.

"Novinari AFP-a u oblasti oko Irpina, pored Buče, čuli su granatiranje u četvrtak. Bilo je nemoguće pristupiti tom području do petka jer su ukrajinske vlasti rekle da nije bezbedan ulazak. AFP je ušao u Irpin u petak, 1. aprila, a u Buču u subotu, 2. aprila," dodao je.

Šta znamo o pogibiji u Buči

Mali grad Buča ruska vojska je zauzela 27. februara i ostao je nepristupačan više od mesec dana.

Bombardovanje je prestalo 31. marta, a ukrajinske snage su tek pre nekoliko dana uspele da uđu u ceo grad.

Ukrajina je optužila Ruse da su odgovorni za ove smrti.

Moskva je to demantovala i najavila da će istražiti, kako je rekla, "gnusnu provokaciju" da se okrive ruske snage.

Lokacija Buče na mapi ( AFP / Silvi Huson, Sabrina Blanšar)

Prema rečima gradonačelnika Buče Anatolija Fedoruka, ove ljude su ubili ruski vojnici "metkom u vrat".

Tela 57 ljudi takođe su pronađena u masovnoj grobnici, rekao je u nedelju, 3. aprila 2022. šef lokalne spasilačke službe Sergej Kaplični, pokazujući lokaciju timu AFP-a.

Muškarac pokazuje na masovnu grobnicu u gradu Buča, severozapadno od ukrajinske prestonice Kijeva, 3. aprila 2022. ( AFP / Sergej Supinski)

Desetak tela je bilo vidljivo iza crkve u centru grada, od kojih su neka samo delimično zakopana.

Nekoliko ih je bilo u crnim vrećama, a oni koji su se mogli videti bili su u civilu.

Fedoruk je 2. aprila rekao da je "280 ljudi" sahranjeno "u masovnim grobnicama" jer ne mogu biti sahranjeni na grobljima u Buči.

Tačan broj žrtava još nije poznat, rekao je za AFP gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nakon što je posetio Buču 3. aprila. "Mislimo da je poginulo više od 300 civila," rekao je on.

Kako su ruske trupe počele da se povlače iz regiona oko Kijeva, pronađeno je još tela. Ukrajinske vlasti saopštile su 10. aprila 2022. da su pronašle više od 1.200 tela u Kijevskoj oblasti, mestu zločina koji su navodno počinjeni tokom ruske okupacije prošlog meseca.

Poklapanje satelitskih slika i fotografija

Satelitske fotografije objavljene 4. aprila takođe opovrgavaju ruske tvrdnje da su se mrtva tela u civilnoj odeći pronađena u Buči pojavila u razorenom gradu nakon što su se ruske snage povukle.

Satelitski snimci su napravljeni sredinom marta i čini se da pokazuju nekoliko tela civila koji leže mrtvi na putu ili pored njega.

"Maksarov satelitski snimak visoke rezolucije napravljen iznad Buče, Ukrajina (severozapadno od Kijeva) potvrđuje i potkrepljuje nedavne video snimke i fotografije na društvenim mrežama koje otkrivaju tela koja leže na ulicama i (koja su) nedeljama ostavljena na otvorenom," rekao je u izjavi portparol kompanije Maksar Tehnolodžis Stiven Vud (Stephen Wood).

Američki list Njujork Tajms (The New York Times) objavio je analizu krupnih planova Jablonske ulice u Buči i zaključio -- nakon što ih je uporedio sa video snimcima od 1. i 2. aprila mrtvih tela duž ulice -- da su mnogi tamo bili najmanje tri nedelje kada su ruske snage kontrolisale grad.

AFP je unakrsno proverio satelitske snimke od 19. marta sa sopstvenim fotografijama sa lica mesta snimljenim 2. aprila.

Tela se pojavljuju na istim položajima i na istim lokacijama.

UPOZORENJE O SADRŽAJU

Poređenje između satelitskih snimaka (levo) i AFP-ove fotografije (desno) ( AFP / Simon Malfato, Valentina Breski)


Broj 5 na slici prikazuje telo prve žrtve koju je AFP proverio u ovoj priči.

Može se videti kako leži na leđima pored oštećenog automobila, što dodatno opovrgava neosnovane tvrdnje o njegovom kretanju.

Protest širom sveta zbog masakra

Nekoliko zapadnih prestonica i Ujedinjene nacije izrazili su ogorčenje nakon pronalaska tela.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Mišel Bašele rekla je 4. aprila da je "užasnuta" slikama iz Buče, koje "pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima".

Evropska unija je 4. aprila, nakon objavljivanja ovih slika, osudila "zverstva" i razgovarala o novoj rundi sankcija Moskvi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stoji u gradu Buča, severozapadno od ukrajinske prestonice Kijeva, 4. aprila 2022. ( AFP / Ronaldo Šemidt)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Buču 4. aprila i pozvao svet da prizna "genocid."

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt