Snimak prikazuje udar groma tokom oluje 2021, a ne napad na Ukrajinu 2022. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje zgrade koje usred noći osvetljava bljesak uz zaglušujuću buku u pozadini od 24. februara 2022. podeljen je na Fejsbuku više od 3.000 puta. Prema tvrdnjama korisnika, video prikazuje rusko bombardovanje Ukrajine, koje je počelo tog jutra. To je, međutim, netačno. Video prikazuje oluju u leto 2021. u ruskom gradu Volžsku.

"Jutros u 4.30h Rusija je otpočela invaziju na Ukrainu," navodi se u jednoj od Fejsbuk objava koje uključuju kratki video u kome se vidi kako bljesak osvetljava zgrade noću dok se u pozadini čuje zaglušujuća buka. Takve objave su od 24. februara 2022. podeljene ukupno više od 3.000 puta.

Slične objave kružile su društvenim mrežama i na nekoliko drugih jezika, kao na primer portugalskom, engleskom, španskom, nemačkom, bugarskom i kineskom.

Video se pojavio u kontekstu ruske invazije Ukrajine, koja je počela 24. februara 2022.

Međutim, viralni video ne prikazuje ovaj konflikt. Snimljen je u junu 2021. tokom oluje u ruskom gradu Volžsku.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 7. marta 2022.

Upotrebom alata za fragmentovanje videa (InVid-WeVerify) dobili smo nekoliko skrinšotova iz videa, a obrnuta pretraga slika na pretraživaču TinAj (TinEye) dovela nas je do istog video klipa objavljenog na TikToku 29. januara 2022. - gotovo mesec dana pre nego što je Rusija otpočela invaziju na ukrajinsku teritoriju. U potpisu, vlasnik profila koji je postavio snimak od 12 sekundi napisao je, u slobodnom prevodu sa ruskog "Udar groma u elektranu".

Otprilike u sedmoj sekundi videa moguće je zapravo videti bljesak munje na ekranu:

Skrinšot videa postavljenog na TikToku, napravljen 2. marta 2022. ( . / )

Dalja obrnuta pretraga fragmenata videa koju je uradio AFP-ov tim za verifikaciju dovela je do još jedne verzije snimka, objavljene još ranije. U videu od 16 sekundi koji je korisnik profila @MiEvgen823 postavio na TikToku 28. juna 2021, može se videti isti događaj i scenario, ali sa slikom kao u ogledalu.

Potpis posta na ruskom glasi: #Priroda #oluja #kola #kiša #28.06.21 #munja #eksplozija Nešto je EKSPLODIRALO i pojavilo se svetlo", opet bez ikakve aluzije na bombardovanje.

U komentarima je jedan korisnik na ruskom pitao u kom gradu je snimljen video: “какой город?”. Na to je korisnik koji je postavio video 29. juna 2021 odgovorio:"Волжск" (Volžsk na srpskom).

Skrinšot videa postavljenog na TikToku, napravljen 2. marta 2022.

AFP-ov tim za verifikaciju koji radi na portugalskom kontaktirao je vlasnika profila @MiEvgen823. Osoba odgovorna za ovaj nalog potvrdila je da je autor snimka i da je video snimljen 28. juna 2021. u ruskom gradu Volžsku.

Korisnik je poslao AFP-u i dužu verziju snimka od 32 sekunde. Analiza metapodataka prosleđenog snimka potvrđuje da je napravljen tog dana.

“To se dogodilo letos, u junu. Bila je jaka oluja i očigledno je munja udarila električni transformator i pojavila su se svetla," rekao je taj korisnik AFP-u.

Drugi video objavljen istog dana na TikToku, 28. juna 2021, i snimljen, kako je u samom postu naveo autor, u Čeboksari (oko 110 km od Volžska), takođe prikazuje jaku oluju.

Prognoza vremena za grad Volžsk za taj datum najavljivala je grmljavinu i oluju kasnije u toku dana. Jedan lokalni novinski portal upozorio je tog dana na stvaranje električnih oluja, citirajući napomenu iz ruskog Ministarstva za hitne situacije za region Mari El.

Pretraga Gugl mapa u gradu Volžsku omogućila nam je da pronađemo naselje čija se lokacija poklapa sa koordinatama koje smo dobili od korisnika i tip zgrade koji se vidi u videu.

Skrinšot zgrade na Gugl mapi sa lokacije koja se poklapa sa podacima o snimljenom videu koji je dostavio autor (levo) i videa iz netačne Fejsbuk objave (desno) napravljen 7. marta 2022.

AFP je već proverio druge netačne informacije povezane sa konfliktom u Ukrajini. Naše tekstove o tome možete čitati ovde.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt