Antigenski testovi za Covid-19 su napravljeni samo za ljudske uzorke, ne za tečnost ili hranu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje da je antigenski test na Covid-19 pozitivan na vodu iz česme podeljen je više od 5.000 puta za dva dana, implicirajući da su takvi testovi nepouzdani. To je, međutim, obmanjujuće. Kao i u ranijim takvim eksperimentima sa pivom, koka kolom, Red Bulom ili pireom od jabuke, proizvođači i stručnjaci kažu da su antigenski testovi napravljeni da se koriste samo sa ljudskim uzorcima i u specifičnom procesu.

“TEST i VODA!!! TESTIRALI VODU i TEST pokazao da je voda pozitivna tj DA BOLUJE od ovog NEVIDLJIVOG neprijatelja!!!!!,” navodi se u Fejsbuk objavi sa videom koji je podeljen više od 5.000 puta od 17. aprila 2021. Isti video je deljen i među nemačkim i mađarskim korisnicima. Video prikazuje ruke kako otvaraju novi antigenski test, stavljaju kasetu ispod česme i nekoliko kapi pada u deo za uzorak koji se testira, nakon čega test pokazuje dve linije, što bi trebalo da znači da je pozitivan. “Šta nam to govori, da testovi nisu pouzdani ili su upakovani pozitivni,” komentarisao je jedan korisnik.

To je, međutim, obmanjujuće. Testovi za Covid-19 su napravljeni da se koriste samo sa ljudskim uzorcima, ne sa hranom ili tečnošću, a pritom test u videu nije urađen ispravno.

Snimak obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 19. aprila 2021.

Test prikazan u videu je Panbio Covid-19 rapid antigen test američkog proizvođača Abot (Abbott). Za razliku od PCR testa, antigenski test ne otkriva direktno genetski sastav virusa, već traži njegov antigen ili protein jezgra korona virusa.

AFP je već kontaktirao Abot kada je razobličavao tvrdnju da je pivo pozitivno na isti antigenski test. “Brzi test Panbio COVID-19 Ag odobren je za upotrebu samo na uzorcima dobijenim nosnim ili nazofaringealnim brisom umetnutim u nozdrve osobe,” rekla je portparolka kompanije Astrid Tinemans (Astrid Tinnermans) 19. marta 2021.

Instrukcije za test takođe jasno stavljaju do znanja da je to “in vitro dijagnostički brzi test za kvalitativnu detekciju SARS-CoV-2 antigena (Ag) u primercima ljudskog brisa iz nosa,” te da je “isključivo za profesionalnu upotrebu.”

“Nikom (među laborantima) nije palo na pamet da proba sa vodom,” rekla je za AFP Činjenice 20. aprila Mirjana Kovačević, šefica Odeljenja za mikrobiologiju laboratorije Beo-lab.

“Ne znam koja je svrha da se to sad proba. Za test se uzimaju nazofaringealni brisevi i nije predviđeno da se taj test tako radi. Ovi testovi imaju jasno uputstvo kako treba da budu urađeni i valjani test je onaj koji se radi isključivo po uputstvu,” rekla je ona u telefonskom razgovoru.

Da bi brzi test doveo do značajnog rezultata, moraju se pratiti određeni koraci, koje Abot objašnjava u kratkim uputstvima. Sakupljeni uzorak mora se kovitlati u puferskom rastvoru, na primer, pre nego što se ukapa u alat za testiranje. Puferski rastvor osigurava da tečnost koja se ispituje ima tačnu pH vrednost. “Puferuje”, odnosno neutrališe male količine kiseline, koje se mogu naći u uzorku pljuvačke. Video potpuno izostavlja ovaj korak, autor ukapava vodu direktno na test.

Osim toga, kako što su u svojoj priči primetili novinari za proveru činjenica grčke organizacije Elinika Hoaxes, rezultat mora biti očitan nakon 15 minuta, što u videu nije urađeno, budući da traje 2:50 minuta.

Abotovo uputstvo o ispravnoj upotrebi antigenskog testa i interpretaciji rezultata, napravljen 19. aprila 2021.

U ranijem slučaju testa na Koka-kolu, proizvođać testa Dialab je u objavi na Fejsbuku takođe podsetio javnost da će nekorišćenje puferskog rastvora uništiti test.

“Sve što denaturiše proteine falsifikuje test, jer se test zasniva na antitelima koja prepoznaju virusni protein,” rekla je Anet Bek-Sikinger (Anette Beck-Sickinger), profesorka biohemije na univerzitetu u Lajpcigu. “Testiranje na svu ovu hranu nema smisla,” rekla je 19. marta 2021.

Bez obzira što je test sa vodom pokazao i kontrolnu C liniju i T liniju, što bi ukazivalo da je rezultat pozitivan, ukoliko test nije urađen sa ljudskim uzorcima i u skladu sa uputstvima, rezultat ne može biti uziman za ozbiljno.

U mejlu o zloupotrebljenim testovima na Coronu-19, poslatom 14. decembra 2020. AFP-ovom servisu na holandskom, profesor medicinske mikrobiologije i šef kliničkog virusološkog odeljenja u Univerzitetskom medicinskom centru Groningen Bert Nisters (Bert Niesters) je napisao: “Videli smo da neke tečnosti... mogu poslati pozitivan signal.” Međutim, prema profesorovim rečima, zaključiti da je test bezvredan “nije logično… zato što koristite test van dozvoljenih pravila.”

“Ovo upoređujem na sledeći način: ako koristite test trudnoće na muškarcima, na jednom muškarcu naći ćete pozitivan test. A to nije moguće ... Ako koristite test van pravila, nikada nećete dobiti pouzdan rezultat,” rekao je.

Testovi na Covid-19 su predmet dezinformacija od početka pandemije. AFP-ovi servisi za proveru činjenica na različitim jezicima razobličili su tvrdnju da su unapred namešteni kao i pozitivne korona testove sa Koka-kolom, pireom od jabuke, sokom od jabuke, pivom, i Red Bulom.

Članak je ažuriran 22. aprila sa podatkom da video ne prati uputstvo proizvođača koje nalaže da se rezultat očitava posle 15 minuta.
COVID-19