Farmaceutkinja Erin Emonds puni špric Džonson and Džonson/Džensen vakcinom u medicinskom centru u Bostonu, 4. marta 2021. (Džozef Precioso/ AFP)

Vakcine protiv Covid-a-19 bile su predmet testiranja na životinjama

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video klip saslušanja u Senatu američke države Teksas, sa tvrdnjom da su farmaceutske kompanije “preskočile” testiranje na životinjama tokom razvoja vakcina protiv Covid-a-19 zato što su one stalno umirale, podeljen je sa titlom na srpskom jeziku više od dve hiljade puta za deset dana. Tvrdnja je netačna; tri vakcine koje su odobrila regulatorna tela SAD-a bile su testirane na životinjama, a istraživačke organizacije i jedan biolog kažu da ispitivanja nisu otkrila probleme sa bezbednošću.

“OVO JE RAZLOG PRESTANKA TESTIRANJA NA ŽIVOTINJAMA,” navodi se u objavi koja uključuje video klip svedočenja pred Senatom u Teksasu sa titlom na srpskom jeziku. Objava je podeljena 2.400 puta od 17. maja.

Snimak Fejsbuk objave napravljen 26. maja 2021.

Primeri objava na engleskom u kojima je ovaj klip podeljen mogu se naći na svim društvenim mrežama, na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. AFP Fact check je proverio ovu tvrdnju i ustanovio da je netačna.

Do 24. maja više od 285 miliona vakcina protiv Covid-a-19 dato je u Sjedinjenim Državama -- u kampanji imunizacije propraćenoj poplavom netačnih onlajn tvrdnji o vakcinama. I AFP Činjenice je razobličio mnoge od njih.

Video saslušanja održanog 6. maja dostupan je na internet stranici Senata ovde. Deo snimka koji se koristi na društvenim mrežama nalazi se oko 44. minuta. Video prikazuje republikanskog senatora iz Teksasa Boba Hola (Bob Hall) kako postavlja pitanja pedijatrici Anđelini Fareli (Angelina Farella).

Tokom razgovora, Hol, za koga su lokalni mediji izveštavali da širi i druge dezinformacije o korona virusu, rekao je: “Iz onoga što sam pročitao, oni su zapravo počeli testiranje na životinjama i pošto su životinje umirale, oni su prekinuli testiranje.”

To je netačno.

Zbog ozbiljnosti pandemije američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za hitnu upotrebu u SAD-u tri vakcine protiv Covid-a-19: Jednu kompanije Fajzer-Biontek (Pfizer-BioNtech), drugu kompanije Moderna i treću kompanije Džonson i Džonson (Johnson & Johnson).

Sve tri kompanije objavile su (ovde, ovde i ovde) u zvaničnim saopštenjima rezultate ispitivanja na subjektima koji nisu ljudi. Vakcine su stvorile imunski odgovor koji je zaštitio životinje od infekcije virusom SARS-CoV-2, navodi se u saopštenjima za medije ovih kompanija.

AFP-ova grafika pokazuje različite faze razvoja vakcina protiv Covid-a-19

Životinje se uobičajeno koriste u dve odvojene faze razvoja svih vakcina, uključujući i one protiv Covid-a-19, rekao je Kirk Lič (Kirk Leech), izvršni direktor Evropskog društva za istraživanje životinja.

“Istraživanja koriste miševe, tvorove i majmune da početno identifikuju koje vakcine bi mogle biti efikasne i onda kad je neka vakcina razvijena, životinje, obično majmuni, se koriste da se ispita da li je finalni proizvod bezbedan za testiranje na ljudima,” rekao je on.

“Kad bezbednost i efikasnost nisu garantovani u pretkliničkim ispitivanjima, istraživanje se ne bi nastavilo,” rekao je Lič. To se nije dogodilo sa vakcinama protiv Covid-a-19.

I Lič i Akiko Ivasaki (Akiko Iwasaki), imunobiološkinja na Univerzitetu Jejl, kažu da je ispitivanje na životinjama vršeno tokom razvoja vakcine protiv Covid-a-19.

Oni su rekli da je hitnost pandemije za posledicu imalo da neka testiranja na ljudima i životinjama budu vršena simultano za Moderninu i Fajzerovu vakcinu.

Ispitivanja na ljudima odobrena su na osnovu prethodnih ispitivanja mRNK tehnologije na životinjama za koja se pokazalo da su bezbedna, rekao je Lič i dodao: “Kolektivni napor da se nađu volonteri za ispitivanje vakcina bio je poguran kao prioritet, ali nije bilo prečica.”

Ivasaki je rekla: “Nema podataka koji bi ukazivali da je bilo koja od vakcinisanih životinja umrla od posledica vakcinacije.”

Eva Macijevski (Eva Maciejewski), direktorka za odnose sa medijima u Fondaciji za biomedicinsko istraživanje (Foundation for Biomedical Research), se slaže. Ona je rekla da se za sve tri vakcine koje je FDA odobrila za hitnu upotrebu ispostavilo da su “životinje bile bezbedne i imale visok nivo imuniteta nakon što su ih primile.”

Neki istraživački protokoli traže eutanaziju životinja na kraju istraživanja zbog postmortem analize ili skupljanja uzoraka, dodala je ona.

Iako su vakcine protiv Covid-a-19 prve koje koriste novu mRNA tehnologiju (prenošenje poruke ribonukleinske kiseline) i odobrene su i distribuirane širom sveta, istraživanja upotrebe mRNK tehnologije za vakcine počelo je ranih devedesetih godina prošlog veka i uključivala su obećavajuća ispitivanja na životinjama. 

Za razvoj vakcina koje se, pored Fajzerove, koriste u Srbiji, SputnikV, Sinofarm i AstraZeneka takođe su obavljena ispitivanja na životinjama.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE