Avion ostavlja kondenzacioni trag iznad Kremlja u Moskvi 29. jula 2021. ( AFP / Kiril Kudriavtsev)

Poljska, Švedska i Norveška nisu podnele tužbe protiv pilota zbog zaprašivanja hemikalijama

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Fejsbuk objavi podeljenoj početkom januara 2022. nekoliko stotina puta, tvrdi se da će "piloti biti izvedeni pred sud" nakon što su "Poljska, Švedska i Norveška podnele tužbe za zaprašivanje iz vazdušnog prostora." To je skraćena verzija starije netačne tvrdnje koju je AFP Činjenice već razobličio a prema kojoj ove tri zemlje tuže Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog kemtrejlsa - stare teorije zavere prema kojoj avioni tajno prskaju otrov iz svojih mlaznjaka. Poljska, Švedska i Norveška ponovo su potvrdile AFP-u da ne postoji tužba zbog kemtrejlsa koji i ne postoje.

"Poljska, Švedska i Norveška podnele tužbe za zaprašivanje iz vazdušnog prostora. Piloti će biti izvedeni pred sud," piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 4. januara 2022. i podeljenoj preko 280 puta za dve nedelje. Skrinšotovi te objave su takođe podeljeni više od 100 puta, na primer ovde i ovde.

Upitan za izvor, autor originalnog posta je u komentarima objavio skrinšot starije objave u kojoj se tvrdi da te tri zemlje tuže Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) za "inficiranje Evrope" i da su "piloti priznali da su zaprašivali kemikaliju koja uzrokuje hemijski upalu pluća." Ovo je stara netačna tvrdnja koju je AFP Činjenice razobličio u januaru 2021.

Ponovo smo pitali poljske, švedske i norveške vlasti da li su takve optužbe podignute protiv SZO-a ili pojedinih pilota. Zvaničnici u sve tri zemlje potvrdili su da takve tužbe ne postoje.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 18. januara 2022.

Robin Simonson (Robin Simonsson), portparol švedskog Tužilaštva, rekao je za AFP 18. januara 2022. da je bio u kontaktu sa glavnim tužiocem u Nacionalnoj jedinici za zaštitu životne sredine i da "nemamo saznanja o bilo kakvom krivičnom gonjenju u Švedskoj protiv SZO-a ili pojedinaca iz SZO-a ili druge organizacije u vezi sa trovanjem životne sredine ili pojedinaca putem kemtrejlsa u Švedskoj ili Evropi."

To je potvrdilo i švedsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poljsko "Ministarstvo pravde nema saznanja o takvoj stvari," rečeno je AFP-u 18. januara 2022. iz službe za medije Ministarstva.

Porparolka norveškog Ministarstva spoljnih poslova Guri Solberg je tu tvrnju nazvala "lažnom informacijom."

"I dalje je fejk njuz," rekla je AFP-u 17. januara 2022.

Norveški državni tužilac Fredrik Sejersted je takođe rekao za AFP 17. januara 2022. da "nikada nije čuo za ovo, što znači da Norveška barem nije pokrenula civilnu tužbu protiv nekih pilota po ovom osnovu."

Kemtrejlsi ne postoje

Kako je AFP Činjenice objasnio pre godinu dana, verovanje da piloti tajno prskaju hemikalije dok lete avionima, ostavljajući bele dimne tragove na nebu kao dokaz (tzv. "kemtreljsi" ili "chemtrails" na engleskom) je stara teorija zavere koja nije zasnovana na činjenicama. Istraživači i međunarodne organizacije poput međunarodne ekološke nevladine organizacije Grinpis (Greenpeace) utvrdili su da je teorija neutemeljena.

"Bele linije vidljive iza aviona su dobro poznata i široko dokumentovana pojava koja se zove 'contrails' (kondenzacioni tragovi). Tragovi se uglavnom sastoje od vodene pare (ali i ugljenika i drugih ostataka od sagorevanja goriva u motorima aviona) kondenzovanih usled temperaturne razlike koju stvaraju razlika u pritisku između gornjih i donjih površina krila, vrhova krila ili motora," objašnjava ta organizacija na svom sajtu.

Švedski meteorološki i hidrološki institut (SMHI) takođe je zaključio da nema dokaza za tu teoriju.

"Postoje ljudi koji veruju da neke od kondenzacionih traka koje prate avione namerno ispuštaju opasne supstance koje imaju za cilj da utiču na nas, ljude. Oni to zovu 'chemtrails'. Sa naučne perspektive, nema dokaza o kemtrejlsima", navodi SMHI 2013. godine u članku ažuriranom u novembru 2021.

"Još od nastanka vazduhoplovstva primećeno je da se kondenzacioni tragovi (contrails) ponekad formiraju od izduvnih gasova. To se dešava posebno kada avion leti dosta visoko. Ako su vlažnost i temperatura pogodni, mogu ostati dugo vremena. U tim slučajevima doprinose povećanju oblačnosti," objašnjavaju iz SMHI-a.

Prema češkom aeronautičkom meteorologu dr Petru Dvoržaku (Petr Dvořák) koga je AFP-ov servis za proveru činjenica na slovačkom intervjuisao u martu 2020. godine, “besmislena je pretpostavka da transportni avion na velikoj visini prska hemikalije drugačije od onih koje proizvodi sagorevanje konvencionalnog avionskog goriva. To nisu kemtrejlsi, kao što se ovaj izmišljeni i neodrživi fenomen naziva u neprofesionalnim krugovima.”

AFP Činjenice je nekoliko puta objavio članke o netačnim tvrdnjama baziranim na teoriji zavere o kemtrejlsima, poput ovog, ovog i ovog.