Ovo nije primer kemtrejlsa, oni ne postoje

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje avion u dimu na aerodromskoj pisti podeljen je nekoliko stotina puta među korisnicima Fejsbuka u regionu uz tvrdnju da je pilot slučajno "kemtrejlse" ispustio na aerodromu umesto u vazduhu. Ta tvrdnja je netačna. Kemtrejlsi ne postoje, to je neosnovana teorija zavere, kažu stručnjaci. Japanski prevoznik i aerodrom u Tokiju na kome se incident dogodio takođe su odbacili tvrdnju. Prema rečima pilota koji je snimio video, dim je najverovatnije prouzrokovan sagorevanjem ulja preostalog posle održavanja kada je motor ponovo pokrenut. 

"Pilot slučajno oslobađa hemtrail dok je još uvijek na aerodromu," navodi se u objavi koja sadrži video aviona čiji rep je okružen dimom dok je parkiran na aerodromskoj pisti. Video se prvi put pojavio u aprilu 2021. i tada bio podeljen 1.600 puta, ali se ponovo pojavio 9. septembra i od tada je podeljen više od 700 puta. U jednom trenutku video zumira i može se videti da dim izlazi iz repa aviona. To, međutim, nisu kemtrejlsi oslobođeni kako bi se otrovala populacija, kao što se sugeriše u objavi, povezujući to sa neosnovanom teorijom zavere o kemtrejlsima. Autor videa, pilot koji se zatekao u blizini, rekao je AFP-u da je dim prouzrokovan sagorevanjem ulja preostalog nakon održavanja.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 15. septembra 2021.

Šta se dogodilo?

Zumirajući na znak avio kompanije na avionu, vidimo da je reč o avionu Japan Erlajnsa (JAL). Koristeći ključne reči "JAL" i "incident" u Gugl pretrazi pronašli smo video koji je na Jutjubu 4. avgusta 2020. postavio korisnik 737Aviation. Pregledom internet stranice i Fejsbuk naloga istog korisnika koji se nalazi u sekciji "O nama" saznajemo da je video postavio pilot iz Poljske.

Pilot, Džerzi Halaj, (Jerzy Halaj) potvrdio je za AFP Činjenice u poruci na Fejsbuku da je on autor videa objavljenog na Jutjubu.

On je rekao da je dim prouzrokovan kada se ulje preostalo nakon održavanja zapalilo startovanjem pomoćnog motora zvanog Auxiliary Power Unit (APU), malog motora na repu aviona koji proizvodi energiju za osvetljenje i ventilaciju za putnike kada su motori ugašeni dok je avion parkiran na pisti. 

"Kao i svaka druga mašina, APU isto zahteva neko održavanje, počev od, na primer, jednostavne aktivnosti kao što je zamena ulja. Kako je to otvoreni sistem koji za razliku od motora na kolima nema haubu, svo preostalo ulje nakon održavanja upaliće se i pretvoriti u dim. Može dovesti i do požara, ali najčešće je gust dim kao što ste videli" u videu, rekao je Halaj AFP-u 15. septembra 2021.

"To se dogodilo na tokijskom Narita aerodromu i nakon nekoliko sekundi pošto je ulje sagorelo dimljenje je samo prestalo," rekao je on i dodao da se incident dogodio 3. ili 4. avgusta 2020. Na upit AFP-a, i JAL i tokijski aerodrom odbacili su tvrdnju da incident ima veze sa kemtrejlsima, bez davanja dodatnih detalja o samom incidentu.

"Dim na videu je sagorevanje ULJA. To se uvek događa nakon prvog pokretanja bilo kog avio motora posle većeg održavanja. Mehaničari ostave umašćen motor da bi olakšali prvo pokretanje i to ulje sagoreva," dodao je pilot Halaj.

Dušan Birmanac, bivši vojni pilot Vojske Srbije na Migu 21, koji je razobličio kemtrejlse i govorio o tome u lokalnim medijima, pogledao je video i takođe rekao AFP-u da bi to moglo biti "sagorevanje nečega što je ostalo u motoru."

"Na MIG-ovima se dešavalo da gorivo koje je ostalo u izduvnoj cevi sagoreva kada se motor pokrene," rekao je on za AFP Činjenice 20. septembra. "Jedna stvar je sigurna: ovo što vidimo na video snimku nije otrov, jer ljudi okolo normalno hodaju, bez zaštitne opreme ili uznemirenja zbog dima," dodao je Birmanac.  

Sličan fenomen kada ulje počne da sagoreva nakon što je motor pokrenut može se videti ovde, ovde i ovde.

Bezbednosne mere zaštite od požara protiv APU požara se redovno preduzimaju, kao što je objašnjeno u ovom članku AERO Magazina kompanije Boing, ili ovom opisu Cesne. 

Kemtrejlsi ne postoje

Teorije zavere o kemtrejlsima tvrde da vlade širom sveta naređuju avionima koji visoko lete da prskaju nebo opasnim hemikalijama kako bi uticali na vremenske promene, kontrolu stanovništva, psihološke manipulacije i u poslednje vreme da zaraze ljude sa Covid-om-19. Kao navodni dokaz, oni pokazuju fotografije sa tragovima koje avioni ostavljaju na nebu.

Autori ove netačne Fejsbuk objave tvrde da je ovog puta pilot to učinio "ili slučajno ili namerno" na samom aerodromu. 

Teorija je naučno razobličena 2016. godine. Srpski portal Nova ekonomija i hrvatski Index.hr objavili su tada nalaze tog istraživanja.

Tragovi su zapravo kondenzovane linije koje se sastoje od vodene pare i izduvnih gasova avionskih motora koji se spajaju iza aviona na nebu. Zovu se kontrejls (contrails), od engleskog “condensation trails” ili kondenzovani tragovi.

Kako što je napisao AFP-ov servis za proveru činjenica na slovačkom, ovi veštački oblaci formiraju se iznad zemljine površine u okruženju gde je spoljna temperatura obično ispod -50 Celzijusovih stepeni. Na takvoj temperaturi, gasne čestice pare i dimni gasovi se odmah transformišu u minijaturne kapljice ili ledene kristale, koje golom oku mogu izgledati kao cirusi, visoki oblaci u obliku belih vlakana.

National Geographic Srbija još je 2015. ponudio isto objašnjenje, dodajući da ih “da bi se lakše objasnili, naučnici porede sa našim dahom koji možemo da vidimo kada je vreme hladno.”

Upitan da komentariše tvrdnju da je dim "kemtrejl," Halaj je odgovorio: "Tako nešto ne postoji i dim vidljiv na video snimku zapravo nije isto što i kontrejlsi koje vidimo iza aviona kada lete na velikim visinama."

"Kontrejlsi su vrsta oblaka koja se formira toplotom avio motora u suvom i hladnom vazuduhu u određenim uslovima, to je razlog zašto ih ne vidimo uvek."

AFP Činjenice je već razobličio tvrdnje o kemtrejlsima ovde i ovde.