Dečak stoji sa porodicom i čeka da primi svoju prvu dozu Fajzerove vakcine protiv kovida-19 u Johanesburgu 15. decembra 2021. ( AFP / Luka Sola)

Snimak o praznoj bolnici u Južnoj Africi je obmanjujući

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Nekoliko hiljada Fejsbuk korisnika je podelilo tokom decembra 2021. snimak koji navodno prikazuje da "mediji lažu" o situaciji u bolnicama Južne Afrike nakon otkrivanja novog soja korona virusa omikron jer, kako kažu, bolnice zapravo nisu pune pacijenata. Snimak, međutim, daje obmanjujući uvid situacije s obzirom da je snimljen nekih 1.500 kilometara dalje od epicentra širenja slučajeva omikrona. Iako postoje neke rane indikacije da ovaj soj može dovesti do manje ozbiljnih ishoda nego u prethodnim talasima, stručnjaci upozoravaju da mnogo toga o omikronu ostaje nejasno i da je teško uporediti situaciju u Južnoj Africi sa drugim zemljama.

"7.12.2021. JUŽNA AFRIKA. Omikron je napravio toliki haos u Južnoj Africi pre dolaska u Evropu, da su južnoafričke bolnice preplavljene bolesnicima kao što se može videti na ovom snimku. U ovoj bolnici ima čak 8 pacijenata, ali iz nekog nepoznatog razloga, ni jedan nije bolestan od kovida?! Možda je to Božićno čudo?", piše u opisu video snimka postavljenog na Fejsbuku 7. decembra 2021.

Na snimku se vidi kako neko kroz hodnik prati ženu u plavoj medicinskoj odeći dok ona pokazuje prazne bolničke sobe. Nemačka reč "leer", što znači "prazan", pojavljuje se više puta na ekranu. Kasnije, žena koja govori engleski sa južnoafričkim akcentom, kaže da trenutno imaju osam pacijenata na jednom određenom odeljenju, od kojih nijedan nema kovid. Čovek koji snima film pita šta ona "misli da stoji iza medijskih stvari?" na šta ona odgovara: da "ljudi šire lažne stvari, glasine".

Objava je ažurirana nedelju dana kasnije dodatnim snimkom, koji ovog puta navodno prikazuje praznu bolnicu u Austriji. Post je podeljen skoro 4.000 puta dok je video sa ženom u medicinskoj odeći podeljen u drugim objavama poput ove i ove, uz sličnu tvrdnju da mediji "lažu" o situaciji.

"Kada izvjestavju -placenicki mediji u Njemackoj i kod nas o tome kako su u juznoj Africi pune bolnice male djece, sve u svrhu stvaranja narativa , da treba cjepit djecu, ovdje video direktno iz bolnica gdje potvrdjuju da nemaju niti pune bolnice, niti su djeca pogodjena. Lazljivi mediji!!!", napisala je korisnica Fejsbuka iz Hrvatske 6. decembra 2021. u objavi koja sadrži duži snimak u kojem čovek koji snima posećuje tri bolnice.

Snimak je podeljen uz slične tvrdnje na drugim jezicima poput mađarskog i rumunskog.

Snimak i objava zajedno ostavljaju utisak da su širom sveta preuveličani medijski izveštaji o širenju omikrona, jer postoji prazno bolničko odeljenje u zemlji sa jednom od najranije otkrivenih epidemija, Južnoj Africi. AFP je, međutim, pronašao više faktora koji pokazuju da je ovo tumačenje problematično. Osoba u medicinskoj odeći je "snimljena pod lažnim izgovorom", rekli su AFP-u u bolnici.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 5. januara 2022.

Izvor snimka

Na snimku se nalazi vodeni žig koji vodi do kreatora videa. AFP je uspeo da pronađe dužu verziju snimka i na Instagramu i Telegramu. Video je 5. decembra 2021. postavio korisnik koji govori nemački sa korisničkim imenom florian_arnoldson. U drugom postu na Instagramu, postoji nagoveštaj da je njegovo pravo ime Florijan Muk (Florian Muck). Na Fejsbuku postoji osoba pod tom imenom koja ima iste fotografije kao korisnik Instagrama.

AFP je kontaktirao tu osobu sa zahtevom da potvrdi svoje ime i tvrdnje, ali nije dobio odgovor do objavljivanja ovog članka.

Na svom Telegram kanalu ta osoba deli razne teorije zavere u vezi sa temama koje uključuju korona virus i Q-Anon, teoriju zavere nastalu u SAD-u koja tvrdi da bivši predsednik Donald Tramp vodi tajni rat protiv takozvane "duboke države". Pristalice te teorije često navode da veruju u masovna hapšenja ličnosti i političara, koja se nisu desila. Na početku drugog minuta, otprilike u 1:02, u dužem video snimku praznih bolnica čovek kaže: "Idemo, Brendone", što nema nikakve veze sa Južnom Afrikom ili korona virusom, već je "šifrovana" uvreda upućena predsedniku SAD-a Džou Bajdenu.

Da li su mediji lažno izveštavali da su bolnice u Južnoj Africi pune 'umiruće dece'?

U opisu originalnog videa čovek pita: "Da li su nemački mediji lagali?" Tokom snimka, on sugeriše da su strani mediji rekli da su "sve bolnice" u Južnoj Africi "prepune dece koja umiru od novog soja".

AFP je pitao autora video snimka na koje medijsko izveštavanje se to tačno odnosi, ali nije dobio odgovor u vreme pisanja ovog teksta. AFP ni u jednom većem nemačkom mediju nije uspeo da pronađe izveštaje kako ih je opisao autor posta.

U kasnijoj objavi na Telegramu, on koristi skrinšot članka iz nemačkog časopisa Špigel (Der Spiegel) pod naslovom "Misterija oko infekcije dece u Južnoj Africi". Ne samo da je ovaj članak objavljen 10. decembra - pet dana nakon što je njegov video postavljen - nego se u njemu ni ne pominju bolnice "pune umiruće dece".

U članku piše da se "deca mlađa od pet godina češće pojavljuju u nekim bolnicama" u južnoafričkom regionu Gauteng i izveštava o "zabrinutosti" jednog nemačkog virusologa da "deca mlađa od pet godina češće imaju teške slučajeve".

Međutim, u članku se ne pominje umiranje dece i takođe se eksplicitno kaže da "nije jasno šta stoji iza" fenomena povećanog prijema. Takođe je jasno navedeno da se "ne mogu praviti nikakve generalizacije jer se takvi trendovi nisu pokazali u svim bolnicama u (Gauteng) regionu", a kamoli u celoj zemlji.

Pretraga na internetu po ključnim rečima na nemačkom je dovela do izveštaja nemačke novinske agencije DPA o Južnoj Africi i soju omikron od 3. decembra koji je citiralo nekoliko nemačkih medija, poput ovog i ovog.

Agencija takođe izveštava o porastu broja male dece primljene u bolnice u Gautengu, ali i više puta upozorava da je prerano da se izvlače bilo kakvi čvrsti zaključci iz ovih informacija i citira južnoafričkog ministra zdravlja koji kaže da povećanje broja slučajeva nije dovelo do gužve u bolnicama.

Međunarodni mediji, uključujući i AFP, više puta su tokom decembra 2021. izveštavali da podaci u ovoj zemlji pokazuju nisku stopu hospitalizacije, što podstiče nadu da bi omikron, iako je zarazniji od drugih sojeva, takođe mogao biti manje ozbiljan.

'Direktno sa lica mesta'?

U opisu snimka na Instagramu, autor kaže da je otišao "direktno na mesto događaja" da proveri ono što u nemačkim medijima naziva "lažima".

Ovo bi trebalo da bude u regionu Gauteng koji je bio epicentar izbijanja omikrona. Međutim, AFP je identifikovao sve tri bolnice koje se nalaze u gradu Kejptaunu na jugu zemlje, oko 1.500 kilometara udaljenom od Gautenga. Poređenja radi, ovo je kao da je izbila epidemija u Budimpešti, a neko otišao u Istanbul da proceni stanje u bolnicama (oko 1.320 km).

Skrinšot Gugl mape koji pokazuje udaljenost između Kejptauna i Pretorije, napravljen 20. decembra 2021.

Kejptaun je deo provincije Zapadni Kejp, koja ima nešto više od sedam miliona stanovnika. Prema zvaničnim podacima pokrajinskog Odeljenja za zdravstvo, u nedelji koja je prethodila 5. decembru, prosečan broj slučajeva korona virusa u pokrajini bio je nešto više od 853 dnevno. U istom periodu u Gautengu, koji ima 15,4 miliona stanovnika, je bilo 6.425 slučajeva dnevno.

Prva bolnica na snimku

Na snimku postavljenom na svojim nalozima na društvenim mrežama, Arnoldson pokušava da poseti tri bolnice. On sam ne kaže koje su bolnice u pitanju, ali je AFP uspeo da ih identifikuje koristeći vizuelne znakove. Prva bolnica se zove Viktorija bolnica Vinberg (Victoria Hospital Wynberg).

Skrinšotovi napravljeni 17. decembra 2021. prikazuju bolnicu Viktorija na snimku (levo) i na Gugl mapi (desno)

Na snimku se pojavljuje podnaslov: "Dobili smo samo informacije, bez snimanja zvuka ili video zapisa".

Međutim, prema bolnici, Arnoldsonu je odbijen ulazak i traženo je da ode. "Možemo da potvrdimo da je osoba na snimku pokušala da pristupi bolnici Viktorija u Kejptaunu, Južna Afrika, krajem novembra 2021. Obezbeđenje je sprečilo osobu da uđe u bolnicu. Pokušao je da dobije odgovor od osoblja obezbeđenja koje ga je odbilo i zamolilo da napusti prostorije, što je i učinio," rekla je portparolka bolnice AFP-u 22. decembra 2021.

Iako je bolnica "primila pacijente pozitivne na kovid, naše iskustvo je da je trenutno kod 90% (pacijenata) slučajno otkriven, a da nema trenutnih prijema na intenzivnu negu za pacijente sa kovid hipoksičnom pneumonijom", rekla je ona.

Druga bolnica na snimku

Druga bolnica, u kojoj čovek prati medicinsku sestru, je Mediklinik Konstantiaberg (Mediclinic Constantiaberg), što se može videti poredeći Arnoldsonov snimak i sliku zgrade bolnice sa internet stranice kompanije koja vodi tu ustanovu. Nalazi se oko 2,5 km od prve bolnice.

Skrinšot sa Mukovog snimka (gore) i skrinšot sa sajta bolnice (dole), napravljeni 17. decembra 2021.

Zaposlena osoba, predstavljena kao medicinska sestra, kaže da u Kejptaunu broj (verovatno obolelih od korona virusa) "još nije veliki" i da nemaju decu mlađu od pet godina kao pacijente. Žena kaže da se u bolnici nalaze dve osobe sa kovidom, obe odrasle.

Iz Mediklinik Južna Afrika (Mediclinic Southern Africa), koja vodi bolnicu Mediclinic Constantiaberg, AFP-u je 17. decembra 2021. rečeno da je ta ustanova upoznata sa snimkom, koji nazivaju "obmanjujućim".

"Član osoblja je demonstrirao bezbednost i spremnost bolnice da primi i pacijente sa kovidom-19, kao i pacijente koji nisu oboleli od kovida, i izgleda da je (video) snimljen pod lažnim izgovorom", saopštio je Mediklinik.

U saopštenju se ističe da se na snimku vidi bolničko "hirurško odeljenje, dnevno (i) hematološko odeljenje", kao i odeljenje namenjeno pacijentima sa kovidom.

Video je "snimljen pre početka najnovijeg talasa kovida-19," saopštio je Mediklinik, dodajući da su do sredine decembra u Zapadnom Kejpu "brojevi i dalje relativno mali, sa malo pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega".

Treća bolnica

Naziv treće bolnice je jasno vidljiv na snimku, to je Ratna memorijalna dečja bolnica Crvenog krsta (Red Cross War Memorial Children’s Hospital). Tamo Arnoldson razgovara sa osobom koja se ne vidi na snimku zahtevajući potvrdu ili demanti na pitanje da li su "sve bolnice pune dece koja umiru od novog soja", na šta se čuje glas osobe kako odgovara "Ne, ja sam obezbeđenje, ne mogu da potvrdim". Ovaj odgovor je netačno preveden u natpisu na ekranu kao: "Nema dece obolele od korona virusa u bolnici ili preminulih zbog toga," ostavljajući utisak da mu je obezbeđenje dalo informacije, a ne samo da je odbilo da odgovori.

Arnoldson potom kaže da će razgovarati sa nekim "ko je glavni". Ponavlja pitanje o umirućoj deci još dvema osobama koje se na snimku ne vide, a odgovaraju sa "ne".

AFP je kontaktirao bolnicu 17. decembra. Portparol je u izjavi odgovorio da se događaj desio krajem novembra 2021. "Obezbeđenje je sprečilo osobu da uđe na odeljenja i nije razgovarao ni sa kim od medicinskog osoblja. Video snimak pokazuje prijemni deo i prostor za kancelariju koja nema veze sa pacijentima, na ulazu u bolnicu."

Ova bolnica je takođe rekla da je zamoljen da napusti prostorije.

Bolnica je saopštila da je do 17. decembra primila pacijente sa kovidom, ali da su "50% slučajno otkriveni slučajevi, bez trenutnih prijema na intenzivnu negu", dodajući da je tokom trenutnog, četvrtog, talasa samo jedan pacijent bio primljen na intenzivnu negu.

Omikron u Južnoj Africi

Južnoafrički naučnici su 24. novembra 2021. godine upozorili Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da su otkrili novi soj, koji je u to vreme bio poznat pod naučnim nazivom B.1.1.529. To je dovelo do porasta stope zaraze, a zdravstveni zvaničnici su 17. decembra rekli da je dva dana ranije u zemlji zabeležen najveći broj infekcija od početka pandemije.

Prema rečima stručnjaka, istraživači će moći da izvuku pouzdane zaključke o omikron soju najranije za nekoliko nedelja.

Mišel Grum (Michelle Groome) iz južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD), rekla je 17. decembra 2021. da se "hospitalizacije ne povećavaju tako dramatičnom brzinom" kao infekcije i da je do sada bilo "relativno malog povećanja broja smrtnih slučajeva."

Vasila Džasat (Waasila Jassat), takođe iz NICD-a, rekla je da je broj ljudi kojima je potreban tretman kiseonikom "manji u poređenju sa bilo kojim od prethodnih talasa". Ona je rekla da "pacijenti izgleda kraće ostaju" u bolnici.

Portparol Ratne memorijalne dečje bolnice Crvenog krsta je rekao 17. decembra da postoji "sve veći broj dokaza da omikron soj inficira više mlađe dece u poređenju sa prethodnim varijantama kovida, (ali da) međutim, još uvek čekamo jasnije (podatke) u vezi sa ozbiljnošću bolesti kod pedijatrijskih slučajeva, sa trenutnim indikacijama da u velikoj većini slučajeva stanje ostaje blago".

Prema navodima bolnice, 4. decembra 2021. -- dan pre objavljivanja video snimka -- bilo je samo 10 pedijatrijskih slučajeva kovida na intenzivnoj nezi u celoj zemlji, što pokazuje "da su slučajevi intenzivne nege ekstremni izuzetak".

Hrvatska je prvi slučaj zaraze omikron sojem zabeležila 1. decembra 2021. dok je 5. januara 2022. zabeležila najveći broj slučajeva od početka pandemije. Srbija, koja je 23. decembra 2021. identifikovala svoj prvi slučaj omikrona, od početka januara beleži mnogo veći broj novih slučajeva dnevno.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 29. decembra 2021. upozorila da omikron i dalje predstavlja "veoma visok" rizik, pošto je visoko prenosiv soj korona virusa doveo do rekordnog broja slučajeva zaražavanja u mnogim zemljama. Prema SZO-u, prvi podaci iz Velike Britanije, Južne Afrike i Danske ukazuju da je rizik od hospitalizacije manji kod omikrona u poređenju sa deltom. Međutim, potrebno je više podataka da bi se razumela ozbiljnost omikrona.

SZO je upozorila da se omikron soj ne sme smatrati "blagim", jer brzi porast broja slučajeva preplavljuje bolnice.

"Baš kao i prethodne varijante, omikron šalje ljude u bolnicu i ubija" ih rekao je direktor SZO-a Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare 6. januara 2022.

"U stvari, cunami slučajeva je toliko ogroman i brz da je preplavio zdravstvene sisteme širom sveta", rekao je on.

Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija su početkom januara 2022. objavili nove rekordne brojeve zaraženih slučajeva.

Pored toga, potrebno je obratiti pažnju pri pokušaju poređenja situacije u Južnoj Africi sa onom u drugim zemljama.

Povodom očiglednog pada stope smrtnosti u Južnoj Africi, profesorka Sandra Ciesek, direktorka Instituta za medicinsku virusologiju u bolnici Universitatsklinikum u Frankfurtu, rekla je 15. decembra 2021 na onlajn konferenciji koju je organizovao Naučni medijski centar Nemačka: "Mislim da ne možemo da izvučemo čvrste zaključke jer je stanovništvo Južne Afrike veoma različito. Ima mnogo više mlađih ljudi i oni su uglavnom prošli jednu ili više infekcija, a neki od njih su i vakcinisani".

Bolnica u Austriji

Jedna od objava na Fejsbuku takođe sadrži video snimak navodno prazne bolnice u Gracu u Austriji. AFP je identifikovao bolnicu kao Jugozapadnu Landeskrankenhaus Grac (LKH), zahvaljujući zgradi i crkvi koje se vide kroz prozor. Ime "Prim. Univ. (...) Dr Hubert..." je takođe vidljivo na znaku koji ukazuje na "hirurgiju" na snimku. U toj bolnici na odeljenju hirurgije radi "Prim. Univ. Prof. Dr. Hubert Hauser".

Skrinšotovi sa obmanjujućeg Fejsbuk snimka (gore) i sa Gugl mape (dole) koji prikazuju bolnicu u Gracu, napravljeni 5. januara 2022. godine. (AFP je označio iste objekte zelenom)

AFP je kontaktirao bolnicu i dr Hauzera, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta.

U međuvremenu, u vreme kada je video postavljen 13. decembra 2021. godine, Austrija je imala sve manji broj novih slučajeva dnevno i pacijenata sa kovidom-19 u bolnicama. Stoga je nejasno šta korisnik Fejsbuka pokušava da dokaže ovim video snimkom.

Prvi slučaj omikrona otkriven je u zemlji 29. novembra 2021. i nije praćen većim brojem hospitalizacija, kao što je prikazano na tabeli iznad ovog pasusa. Na primer, do 31. decembra 2021. nijedna osoba sa omikronom nije hospitalizovana u Beču, naveo je gradski savetnik za zdravstvo Piter Haker u intervjuu za Standard.

Prevela i pripredila
COVID-19