Potpredsednica SAD-a Kamela Haris drži govor u Detroitu, država Mičigen, 12. jula 2021. ( AFP / Nikolas Kam)

Video govora Kamele Haris je montiran da bi se prenela poruka protiv vakcina

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video u kome potpredsednica SAD-a Kamela Haris kaže da su gotovo svi pacijenti hospitalizovani zbog Covid-a-19 vakcinisani protiv te bolesti, podeljen je na Fejsbuku i Tviteru više od 3.000 puta za nekoliko dana. Zvanični snimak Bele kuće, međutim, kao i transkript njenog govora i medijski izveštaji događaja na kome je održala govor, pokazuju da je rekla "nevakcinisani" a ne "vakcinisani". Video je izmenjen.

"Čujte ovog Kamala Harrisa i to nije lapsus jer je ponovila više puta. 'Gotovo svaka osoba koja je sada u bolnici bolesna od Covida je cijepljena... Ponavljam: Gotovo svaka osoba koja je sada u bolnici bolesna od Covida je cijepljena...Štoviše, skoro svaka osoba koja je nedavno umrla od Covida je bila cijepljena!'," navodi se u Fejsbuk objavi postavljenoj 4. novembra 2021. uz video u kome izgleda kao da potpredsednica SAD-a izgovara te reči. Prema podacima Fejsbuka, objave sa ovim videom su među hrvatskim korisnicima podeljene ukupno više od 3.000 puta.

Isti video i tekst objavljeni su i na Tviteru, kao na primer ovde. Video klip je deo trenda širenja netačnih informacija o vakcinama protiv Covid-a-19 posredstvom interneta. Deljen je na društvenim mrežama i u objavama na drugim jezicima kao na primer engleskom, kineskom i slovačkom.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave sa izmenjenim videom, napravljen 10. novembra 2021.

Video je međutim editovan kako bi izgledalo da Harisova potkopava sopstveni poziv Amerikancima da se vakcinišu. U video klipu je kratak prekid pre nego što ona navodno izgovara "vakcinisana" dok je u stvarnom govoru ona jasno stavila do znanja da je njena poruka potpuno suprotna.

"Bukvalno svaka osoba koja je trenutno u bolnici bolesna od Covid-a-19 je nevakcinisana," rekla je Harisova prema snimku Bele kuće (1:27:45) koji je prikazuje na okupljanju za mobilizaciju građana na vakcinaciju u Detroitu, u državi Mičigen, 12. jula 2021.

Pozadina iza nje i njena odeća poklapaju se sa onom u izmenjenom video klipu. U izmenjenom snimku može se videti tehnička greška (rez) tokom prvog pominjanja reči "vakcinisani," ali neslaganje je posebno očigledno kod trećeg pominjanja kada se njene reči ne poklapaju sa onim što izgovaraju njene usne (00:56). Kvalitet videa je takođe značajno pogoršan, što je uobičajena taktika da se sakriju ovakvi rezovi.

Transkript govora sa ovog događaja na internet stranici Bele kuće uključuje istovetne reči:

"Ova Delta varijanta se brže širi i prijavljeno je da je u mnogo slučajeva ostavila ozbiljne posledice. A vakcina će vas zaštititi od toga. I evo kako znam: Bukvalno svaka osoba koja je trenutno u bolnici bolesna od Covid-a-19 je nevakcinisana. Ponoviću to. Bukvalno - to je činjenica - obratite pažnju - bukvalno svaka osoba koja je trenutno u bolnici bolesna od Covid-a-19 je nevakcinisana," rekla je Haris.

"I što je još žalosnije, bukvalno svaka osoba koja je nedavno preminula od Covid-a-19 bila je nevakcinisana," dodala je ona.

Skrinšot internet stranice Bele kuće sa transkriptom govora Kamele Haris, snimljen 10. novembra 2021.

Video snimci koji se mogu videti na C-SPAN (22:44) i lokalnim medijima (0:05) takođe se poklapaju sa snimkom i transkriptom Bele kuće.

I podaci iz jula 2021, kada je Harisova održala govor, podržavaju njenu izjavu. Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), od ukupnog broja hospitalizovanih osoba u 13 američkih oblasti praćenih između aprila i jula 2021, čak 92% su bile nevakcinisane osobe. CDC kaže da su vakcine protiv Covid-a-19 bezbedne i efektivne, i preporučuju da se svi u Americi stariji od 12 godina vakcinišu.

AFP Činjenice je razobličio i druge netačne tvrdnje o vakcinama.

Prevela i pripredila
POLITIKA U SAD-u COVID-19 VAKCINE