Vakcinacija Fajzer-Biontekovom vakcinom protiv Covid-a-19 u centru za vakcinaciju u Dablinu, 20. marta 2021. ( AFP / Pol Feit)

Lažni poster irske Agencije za zdravstvo širi netačne tvrdnje o nuspojavama vakcina za Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografija koja navodno prikazuje poster irske Agencije za zdravstvo na kome su ispisane "nuspojave" vakcine protiv Covid-a-19, među kojima je i "iznenadna smrt", podeljena je više od hiljadu pta među korisnicima Fejsbuka u regionu. Slika je prevara; irska Agencija za zdravstvo kaže da nije izdala takav poster.

Fotografija postera naslovljenog "Coronavirus Covid-19 Alert" podeljena je, prema podacima Fejsbuka, 1.300 puta od 23. oktobra kao na primer ovde i ovde.

Na posteru piše: "Primaoci vakcina, svi koji ste došli da primite svoje vakcine protiv Covid-a-19, hvala vam što učestvujete u očuvanju bezbednosti naše zajednice. Retke nuspojave privukle su nam pažnju. Nuspojave vakcine uključuju glavobolje, menstrualne poremećaje, tikove, krvne ugruške, srčane i moždane udare, iznenadnu smrt. Molimo vas prijavite bilo koju nuspojavu Regulatornom telu za zdravstvene proizvode - www.hpra.ie i konsultujte vašeg doktora opšte prakse.”

U desnom uglu na dnu nalazi se logo irske Vlade, zajedno sa natpisom na irskom "Muintir na hEireann" i engleskim prevodom: "People of Ireland", što znači narod Irske.

U objavama se navodi da je to "ZVANIČNO UPOZORENJE IRSKE VLADE GRAĐANIMA" i da su "ovi pošteni pa kažu."

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 2. novembra 2021.

Fotografija je deljena i na drugim društvenim mrežama, a na Fejsbuku i na različitim jezicima kao što su malezijski, arapski, portugalski i tajlandski.

AFP Fact Check razobličio je slične tvrdnje na engleskom jeziku ovde.

Irska svom stanovništvu nudi četiri vakcine protiv Covid-a-19: dve iRNK vakcine (Fajzer/Biontek i Moderna) i dve vektorske vakcine (AstraZeneka i Džensen).

Do 28. oktobra 2021, u ovoj zemlji je dato više od sedam miliona doza vakcina protiv Covid-a-19.

Poster koji cirkuliše internetom je, međutim, prevara.

Sioban Moloj (Siobhan Molloy), portparolka irskog Regulatornog tela za zdravstvene proizvode (HPRA), rekla je AFP-u 28. oktobra 2021. da ovo telo nije objavilo navodni poster. HPRA-a reguliše lekove i preparate za ljude i životinje.

"HPRA ne pravi postere za vakcinaciju protiv Covid-a-19. Bilo koji poster za vakcinaciju protiv Covid-a-19 koji cirkuliše - bilo u štampanoj verziji ili putem društvenih mreža -- koji je prikazan kao da dolazi iz HPRA-e, verovatno je izmišljen i sadrži netačne ili obmanjujuće informacije," rekla je Moloj.

Ona je dodala da Izvršna zdravstvena služba (Health Service Executive - HSE) objavljuje zvanične irske informacije vezane za Covid-19, uključujući postere i izvore.

Ispod je jedan primer zvaničnog postera koji je izdala HSE, na njemu se vidi u dnu logo Vlade i zvaničan naziv Vlada Irske na engleskom i irskom, za razliku od natpisa na lažnom posteru:

Blage nuspojave

"Iako ne kod svakoga, sve vakcine imaju neke propratne pojave, od kojih su većina blage do umerene," rekla je Moloj.

HPRA objavljuje infomacije o vakcini, kao i ažurirane informacije o bezbednosti vakcine.

U poslednjoj ažuriranoj informaciji, objavljenoj 7. oktobra 2021, navodi se da je do 28. septembra bilo "ukupno 15.424 prijava pretpostavljenih nuspojava", od kojih je "u 90 primljenih prijava opisano da je reč o osobi za koju se zna da je bila vakcinisana i koja je u međuvremenu preminula." Većina ovih prijava odnosi se na "pacijente starije od 75 godina i uključuju smrtni ishod koji se često viđa u opštoj populaciji poput prirodne smrti ili napretka već postojeće bolesti".

Takođe se navodi: "Prijave koje opisuju smrt su pažljivo proučene. Može se, međutim, očekivati da će smrti do kojih je došlo prirodno ili zbog napredovanja postojeće bolesti nastaviti da se događaju, uključujući i nakon vakcinacije. To ne znači da su vakcine prouzrokovale smrtne ishode."

HPRA je 1. novembra 2021. pokrenula jednonedeljnu kampanju na društvenim mrežama #MedSafetyWeek čiji je cilj promocija značaja prijavljivanja nuspojava nakon vakcinacije, uključujući i vakcine protiv Covid-a-19.

"Kampanja dolazi u ključno vreme kada su milioni ljudi u Irskoj dobili vakcinu protiv Covid-a-19, podsećajući nas koliko su važne sve vakcine u zaštiti javnog zdravlja od zaraznih bolesti. Prijavljivanje nuspojava igra ključnu ulogu u podršci HPRA da prati bezbednu upotrebu vakcina. Svaka prijava se broji i pomaže da se naprave bolje vakcine za svakoga," rekla je tim povodom Šinejd Karen (Sinead Curran), direktorka za praćenje proizvoda za humanu upotrebu u HPRA.

Prema podacima HSE-a, vakcina protiv Covid-a-19 je bezbedna i ozbiljne nuspojave Fajzer/Biontekove, Modernine, AstraZeneke i Džensenove vakcine su retke.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), britanska Služba za nacionalno zdravstvo (NHS) i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe su zaključili da su vakcine bezbedne i efikasne.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE